Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gross vsází na krátký americký dluh. Evropské firmy vynesou víc, kontrují JPMorgan i Morgan Stanley

Gross vsází na krátký americký dluh. Evropské firmy vynesou víc, kontrují JPMorgan i Morgan Stanley

05.09.2013 20:32, aktualizováno: 5.9. 21:43
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Bill Gross, investor a manažer největšího dluhopisového fondu světa PIMCO, radí investorům vsadit na krátkodobý americký dluh, na který se podle něj brzy soustředí zájem Fedu i dalších centrálních bank. Týmy bank JPMorgan a Morgan Stanley naopak otočily od medvěda k býku vůči korporátním dluhopisům evropských firem a tvrdí, že jejich zisky vůči americkým poukázkám budou v relativním srovnání nejsilnější za 17 let.

„Nejjistějším cílem pro nasměrování investice nebudou akcie, ale aktiva, ke kterým se brzy upnou centrální banky. Místo QE ty začnou sledovat a ovlivňovat výhled, podle kterého firmy finanční trhy i reálná ekonomika plánují své investice pro několik příštích let, co do finančních a úrokových podmínek a návratnosti těchto investic,“ uvedl Gross v čerstvém měsíčním přehledu pro investory. Ztráty a odliv investic sebraly z PIMCO v posledních čtyřech měsících 14 procent aktiv a dle Morningstar jen v srpnu musel fond vyplatit 7,7 miliardy dolarů.

V prosinci loňského roku učinil šéf Fedu Ben Bernanke zlomový krok a navázal měnovou politiku Fedu na vývoj nezaměstnanosti a inflace („forward-guidance policy“, nezaměstnanost nad 6,5 % s inflací do 2,5 % jako období udržování sazeb u nuly). Měsíční odkupy hypotečního dluhu a treasuries dosahují 85 miliard dolarů. Právě zde má ale brzy dojít k redukci, dle konsensu Bloomberg již na zářijovém měnovém jednání FOMC (ve dnech 17. -18. září). Ve zcela čerstvém projevu guvernér dallaského Fedu Fisher, který ale v rámci FOMC letos není hlasujícím členem, potvrdil, že by stál za omezením QE již v září, pokud další do sezení FOMC příchozí data budou potvrzovat sílu ekonomiky. Sazby u nuly (0 - 0,25 %) drží Fed od prosince roku 2008. „Pokud hodnoty nezaměstnanosti a inflace budou jen trochu v souladu s tím, co si přeje Fed, krátké výnosy budou to nejvýhodnější sázkou,“ míní Gross. Fed většinově nečeká pokles nezaměstnanosti pod 6,5 % do roku 2015.

Gross také doporučil investorům, jako ochranu proti případným krokům vlády skrze fiskální politiku i Fedu skrze uvolněnou měnovou politiku, které by vedly k růstu inflace, investici do na inflaci navázaného amerického dluhu, což jsou známé Treasury Inflation Protected Securities neboli TIPS.

Za výhodnější sázku, než v amerických dolarech denominované krátkodobé dluhové papíry, ale považují evropské korporátní dluhopisy, hodnocené v investičním pásmu, analytické týmy JPMorgan i Morgan Stanley, jak vzkázaly investorům v čerstvých analytických zprávách. A to dokonce měrou nejsilnější za posledních 17 let.

„Evropa je trefou při zlepšujících se makrodatech dokud centrální banky budou udržovat uvolněnou měnovou politiku, tvrdí stratégové Morgan Stanley pro globální riziko. Analytici JPMorgan – při vědomí, že ta je největším světovým upisovatelem korporátního dluhu – stanovili doporučení „overweight“ pro v eurech denominovaný korporátní dluh, hodnocený na investičním stupni. Vyzdvihují stabilnější zápůjční náklady a zlepšující se ziskovost evropských firem. Korporátní evropský dluh letos poskočil o 0,5 % při ztrátě vysoce hodnocených amerických firemních dluhopisů v blízkosti 4 %. To je rozkol nejsilnější od sledování této mezery skrze index Bank of America/Merrill Lynch, sestavovaný od roku 1996. „Stupeň stability a nyní oživování evropské ekonomiky je překvapením,“ míní hlavní investiční stratég BlackRock v New Yorku Jeffrey Rosenberg. „Z Evropy nálepka dluhové a měnové krize odpadla,“ dodal.

V amerických dolarech denominované korporátní dluhopisy od konce června ztratily 0,5 % při růstu evropských o 0,4 %, ukazují indexy BoA/ML. Prestižní evropský dluh pak vynesl 2,7 % za poslední kvartál, což je zhruba dvojnásobkem 1,4 % u amerického dluhu hodnoceného „junk“. „trendy na obou světových trzích jsou nyní pozoruhodně odchýleny. Vhodným načasováním vstupu do dluhových nástrojů jsou přitom obvykle úvodní fáze oživení, předtím, než disciplína ve firemních bilancích poklesne a také předtím, než dojde na odebírání měnové stimulace,“ uvedli stratégové Morgan Stanley Adam Richmond a Viktor Hjort.

O růstu ekonomické aktivity v globálním měřítku na maxima za dva a půl roku vypovídají další dnes zveřejněná data bakou JPMorgan a to jak v odvětví zpracovatelského průmyslu, tak v sektoru služeb. JPMorgan kompiluje index globální ekonomické aktivity ve spolupráci s agenturou Markit. 

Globální index všech odvětví vzrostl na 55,2 bodu, což je více než jeden bod nad červencovou úrovní 54 bodů. Ukazatel se už přes čtyři roky drží nad klíčovou hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. 

Globální index aktivity v sektoru služeb vzrostl o 1,2 bodu na 56,1 bodu a vystoupil na maximum od počátku roku 2011. Středeční údaje banky JPMorgan o srpnovém vývoji globálního průmyslu ukázaly nejrychlejší růst aktivity za více než dva roky. 

"Zpracovatelský průmysl signalizuje obnovování síly a podporuje nedávné výrazné oživení sektoru služeb," uvedl k údajům šéf oddělení globální ekonomické koordinace JPMorgan David Hensley. 

Zotavování produkce je podle JPMorgan široce založené. Nejrychlejšího nárůstu přitom údaje odvozené z anket u nákupních manažerů zaznamenaly ve Spojených státech, Velké Británii a v Irsku.

(Zdroj: PIMCO, JPMorgan, Morgan Stanley, CNBC, Bloomberg)


Čtěte více:

Faber: Ekonomiku nerozhýbe ani QE99. Fed nahrává hrstce investorů
07.06.2013 14:01
Americkou ekonomiku nerozhýbe ani nekonečná série kvantitativního uvol...
Gross volá ze zákopu: V dluhopisové válce zvítězíme
09.08.2013 18:06
Na finančních trzích vypukla „dluhopisová válka“, kvůli níž se investo...
Mobius: Čeká nás horská dráha, konec QE ale nevyvolá úprk z emerging markets
19.08.2013 12:52
Rozvíjející se trhy se budou dál těšit přílivu investic a konec QE ze ...
Dlhodobí investori už takmer neexistujú
02.09.2013 15:10
Ako dlho dnes priemerný investor drží konkrétnu akciu? Pokiaľ ste tipo...
Americké dluhopisy čeká chmurný podzim
04.09.2013 7:29
Americký dluhopisový trh, který si v květnu prošel šokovým růstem výno...
Americká ekonomika roste podle Fedu stále málo, stimulace může pokračovat
04.09.2013 20:29
Béžová kniha americké centrální banky Fedu, měsíční zpráva o stavu eko...
Putin: BRICS založí vlastní měnový fond, stále může propuknout nová krize
05.09.2013 18:19
Skupina BRICS, kterou tvoří pět velkých zemí rozvíjejícího se světa, z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m