Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rally „malých“ bude končit. Kam nyní?

Rally „malých“ bude končit. Kam nyní?

15.11.2013 19:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Velikost není vše a donedávna dokonce platilo, že její nedostatek vedl k vysokým ziskům. Akcie menších společností si totiž letos vedly mnohem lépe než akcie společností velkých. Podobné to ale je s vývojem cen těchto titulů už od března roku 2009. Nyní se tak můžeme ptát, zda tato rally může pokračovat i nadále. Ten, kdo by dnes chtěl popírat, že na další nákupy akcií malých společností už je pozdě, bude mít v každém případě těžkou práci. Pouhý pohled na to, jak si donedávna tyto akcie vedly, naznačuje, že další vývoj podobným směrem je neudržitelný.

V delším období si akcie malých společností vedou obvykle lépe. Vědecké studie to jasně dokazují. Jen výjimečně je ale jejich výkon o tolik lepší, jako tomu je nyní. Podle indexu Russell 2000, který akcie malých společností sleduje, leží akciové zisky v této skupině akcií ve srovnání s 50 největšími společnostmi od roku 2000 o 163 % výše. Letos si Russell 2000 připsal celkovou návratnost ve výši 31,1 %, akcie velkých společností generovaly zisky ve výši 22,9 %. Podle Goldman Sachs se taková návratnost indexu Russell 2000 nachází více než jednu směrodatnou odchylku nad dlouhodobým trendem.

Podobný obrázek jako v USA najdeme v západní Evropě, kde letošní návratnost v dolarovém vyjádření dosahuje 28,5 % u akcií malých společností a u velkých společností 17,8 %. Podle Goldman Sachs se navíc na rally u malých společností významnou měrou podíleli drobní investoři, jejichž pohyb obvykle slouží jako kontrariánský ukazatel. Většinou totiž kupují na vrcholu a prodávají na dně. Letos dosáhl tok peněz do fondů zaměřujících se na akcie malých společností 22 miliard dolarů, což představuje celých 5 % aktiv spravovaných těmito fondy. Institucionální investoři pak mají otevřeno nejvíce dlouhých pozic na Russell 2000 od roku 2006. A pohled na fundamentální valuaci menších firem podle Morgan Stanley ukazuje, že se obchodují za osmnáctinásobek očekávaných zisků, zatímco u velkých společností tento násobek dosahuje hodnoty 14,1.

Ceny akcií menších společností se sice mohou ze setrvačnosti ještě nějakou dobu pohybovat směrem nahoru, ale výše uvedené naznačuje, že příležitost ke vstupu do jejich déletrvající rally už neexistuje. Přesto Goldman Sachs i Morgan Stanley nedávno ve svých zprávách klientům tvrdily, že akcie menších společností si nadále povedou lépe než zbytek trhu. Cynikové to mohou vnímat jako kontrariánský signál, ale argumentům bank bychom se měli věnovat detailněji. Morgan Stanley totiž tvrdí, že tyto akcie si povedou i nadále lépe, protože jejich ziskovost se stále nachází pod dlouhodobým průměrem. U velkých společností jsou naopak marže na historických maximech a spekuluje se tak o tom, že brzy nastane obrat v jejich ziskovosti. U menších společností ovšem stále žije sen o tom, že zisky nadále porostou.

Vedle lepší ziskovosti je možný vyšší růst tržeb. A pak je tu dluh menších firem, který je obvykle vyšší než u těch větších. Z toho menší firmy v prostředí nízkých sazeb těží. Pokud by ale sazby vzrostly, měly by trpět. Goldman však poukazuje na to, že akcie menších společností si vedly dobře i během intenzivních úvah o tom, kdy Fed začne snižovat tempo nákupu vládních dluhopisů. Tehdy výnosy desetiletých vládních dluhopisů vzrostly z 1,7 % na 3 %. Malým společnostem by pak mohly pomoci fúze a akvizice. Velké firmy mají stále hromadu hotovosti a nákup malých firem je ze své podstaty jednodušší, než je tomu u velkých. Kdyby se na trh vrátila chuť k obchodům tohoto typu, měly by z toho těžit právě malé společnosti.

Existují tedy argumenty pro to, že akcie malých firem si i nadále povedou dobře. Je ale pravděpodobné, že velkou část jejich rally už máme za sebou. Namísto nákupu Russell 2000 ETF je tak nutno hledat konkrétní příležitosti v tomto segmentu trhu. Ty jsou dány zejména pravděpodobností akvizice a možností zvyšovat marže.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  •  
    15.11.2013 21:03

    Ano bude ve vládě s kýmkoli,neboť touha jednotlivých poslanců za hnutí ano po resortech je veliká!!!
    Pk
Aktuální komentáře
22.05.2024
9:21Inflace v Británii v dubnu zpomalila na 2,3 procenta, je nejníže za tři roky
9:09Šéfka ECB je přesvědčena, že inflace v eurozóně se dostala pod kontrolu
9:05Rozbřesk: V globální ekonomice narůstá protekcionismus. Jak zareaguje Evropa?
8:54Je na čase zrušit mimořádnou daň? Inflace v Evropě je podle Lagardeové pod kontrolou a futures jsou smíšené  
6:18BlackRock: Nižší sazby by mohly působit protiinflačně, zajímavé jsou některé nudné akcie
21.05.2024
22:00S&P 500 stagnoval počvrté v řadě při čekání na výsledky Nvidie  
17:37Dopadne AI jako ESG?
17:13Americké akcie se rychle přenesly přes slabý úvod  
16:47UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Pozvánka na valnou hromadu
16:26Regulátor v USA chce po burzách dopracovat žádosti o ETF na spotový ether
15:06Členské státy definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v EU
14:56Nastal čas podívat se blíže na britský trh
14:50Bloomberg: ASML a TSMC mohou vypnout stroje na čipy, když Čína napadne Tchaj-wan
14:08Ifo: Konkurenceschopnost německého průmyslu se už delší dobu zhoršuje
13:52ČSOB Index bydlení: Ceny domů, bytů i pozemků v Česku začínají opět růst. Už na nic nečekejte, radí experti
13:36TOMA, a.s.: Oznámení o konání valné hromady
13:21Stát rozhodne o postoji k dividendě ČEZ do 10 dnů před valnou hromadou, návrh managementu na 52 korun na akcii nebude komentovat
13:13Nejhůře střeženým tajemstvím na Wall Street je překonání odhadů na výsledcích Nvidia, s reakcí trhu je to horší  
12:45Na Wall Street zůstal poslední medvěd, ten ale očekává pokles trhu o 20 %
11:56Spotřeba plynu v ČR dál klesá, v prvním čtvrtletí meziročně o více než čtyři procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
20:00USA - Zápis z jednání FOMC