Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
T.O.P. přehled: Dobrá data z USA kazí nervozita okolo Krymu

T.O.P. přehled: Dobrá data z USA kazí nervozita okolo Krymu

13.03.2014 18:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Eurodolar ráno dál stoupal a dostal se nejvýš za dva a půl roku, zatímco akciové indexy v Evropě dopoledne stagnovaly. Eurodolar dnešní maximum ustavil na 1,3967, odkud pak odpoledne začal klesat na současných 1,3908. Pozornost trhů se dnes soustředila hlavně na dvě témata - americká data a Ukrajinu. V prvním případě přišly dobré zprávy. Americký maloobchod se v únoru začal zvedat a dokázal překonat konsensus. To se týká jak celkových tržeb, tak tržeb bez aut. Navíc dál klesl počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti a přidat tak další náznak, že se trh práce vrací k normálu. Dolaru nová americká čísla lehce pomohla a mírně podpořila také akcie. Do hry se ale začalo výrazněji vkládat také ukrajinské téma a to konkrétně otázka dalších sankcí. Zástupci EU a USA přitvrzují svá prohlášení směrem k Rusku. Německý vicekancléř uvedl, že by se nemělo váhat s třetím kolem masivních hospodářských sankcí, pokud se to ukáže potřebné. Záleží podle něj na prezidentu Putinovi, jestli se vrátí časy studené války. Americký ministr zahraničí Kerry pak řekl, že pokud se uskuteční referendum o nezávislosti Krymu, USA a Evropa v pondělí přijmou řadu zásadních opatření proti Rusku. Mezitím přicházejí zprávy o hromadění ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hranic. Odpolední vývoj na trzích se kvůli tomu zhoršil a akcie v Evropě i USA míří dolů. Japonský jen začal sbírat znovu zisky, ale na eurodolaru už k dalšímu pohybu dolů nedochází. Americké a německé výnosy začaly klesat. Spolu s tím se ale v eurozóně daří také italským či španělským dluhopisům. Domácí index PX dnes navzdory sentimentu okolo dokázal přidal +0,25 %, když mu výše pomohly akcie ČEZ (+1,3 %).

ČR:

Pražská burza přerušila čtyřdenní propad, když index PX mírně posílil. Západoevropské trhy však po otevření Wall Street postupně navyšují ztráty po dalších slabých číslech z Číny a při pokračující nejistotě kolem ukrajinské krize. Středoevropské burzy v závěru rovněž prohlubují ztráty, když maďarský BUX ztrácí 1,2 %, polský WIG 20 odepisuje zhruba 1 % a rakouský ATX odevzdává 1,5 %. Index PX dnes podpořily především akcie ČEZu, kterým úspěšně sekundovaly akcie Philip Morris a VIG. Akcie ČEZu dokázaly ignorovat další pokles ceny elektřiny a připsaly si nejvyšší růst za poslední dva týdny. Odlišný vývoj zaznamenaly bankovní tituly, když akcie Erste Bank propadly již popáté v řadě, zatímco akcie Komerční banky zastavily propad těsně nad hranicí 4500 . Zcela beze změny od středečního závěru dnes zakončily akcie Telefóniky.

Dva nové bloky Jaderné elektrárny Temelín možná nakonec místo ČEZ postaví státní firma. Hospodářské noviny dnes napsaly, že ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) potvrdil úvahy o takovém postupu. Aktivity spojené s dostavbou by byly vyděleny do samostatné, čistě státní společnosti. ČEZ by se tím zbavil rizik spojených s investicí. Firma by podle něj neměla minoritní akcionáře a nemusela by se bát soudních sporů, ale "potíž je v tom, že namísto garance výkupní ceny tu bude klasická vládní garance". Podle zdrojů HN a týdeníku Ekonom je nejpravděpodobnější, že ČEZ nejpozději v červnu ukončí tendr na dostavbu Temelína bez výběru vítěze, potom by prý mohla vzniknout nová státní firma, která by měla za úkol nové bloky postavit.

Generální ředitel skupiny Jean-Francois Ott posílil svůj podíl v německé dceřinné společnosti Orco Germany na celkem 19,09 procenta. Německá firma to uvedla v regulatorním hlášení. Z tohoto podílu ovládá dle dokumentu 18,18 % skrze jím kontrolovanou společnost Stationway Properties Limited. Podle čerstvé struktury akcionářů k 5. březnu 2014 již Radovan Vítek skrze Tandis a Jean-Francois Ott skrze Stationway ovládají 27,26 % plus 18,18 %, což je dohromady více, než 45,11% podíl, připadající na Orco Property Group jako skupinu.

Plán Tipsportu a Fortuny, které chtějí vydávat společné losy pod jednotnou značkou, čelí námitkám konkurence. Proti záměru protestuje více firem, zejména Sazka, která má na trhu dominantní pozici, uvedl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj.

Evropa:

Na trhy začalo výrazněji doléhat ukrajinské téma a to konkrétně otázka dalších sankcí. Zástupci EU a USA přitvrzují svá prohlášení směrem k Rusku. Německý vicekancléř uvedl, že by se nemělo váhat s třetím kolem masivních hospodářských sankcí, pokud se to ukáže potřebné. Záleží podle něj na prezidentu Putinovi, jestli se vrátí časy studené války. Americký ministr zahraničí Kerry pak řekl, že pokud se uskuteční referendum o nezávislosti Krymu, USA a Evropa v pondělí přijmou řadu zásadních opatření proti Rusku. Mezitím přicházejí zprávy o hromadění ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hranic.

Aerolinky Deutsche Lufthansa se vracejí k výplatě dividendy. Za loňský rok bude vyplacena dividenda ve výši 45 c na akcii. Pokračující restrukturalizace vnitro-evropských operací by navíc měla do dvou let vést k ztrojnásobení provozního zisku z loňských 697 mil. EUR. Loňský zisk byl poznačen přebytkem kapacit, které vedly k 2,3procentnímu poklesu výnosů z obsazeného místa. Palivové náklady klesly loni o 4,5 % na 7,06 mld. EUR, letos by neměly překročit 6,8 mld. EUR. Jednotkové náklady (na jedno sedadlo) klesnou o 4 %. Akcie přidávají 4 %.

Francouzská společnost Bouygues zvyšuje podíl hotovosti v nabídce na převzetí operátora SFR o 800 mil. EUR na 11,3 mld. EUR. Nynější vlastník SFR, Vivendi, by měla po novém dostat 43procentní podíl v společnosti vzniklé fúzí SFR a Bouygues Telecom, původní nabídka mluvila o 46 %. Nová nabídka oceňuje SFR na 15,5 mld. EUR. Akcie Bouygues odepisují 2 %, akcie Vivendi 1 %.

USA:

Maloobchodní tržby ve Spojených státech za únor stouply o 0,3 procenta po 0,6procentním poklesu v lednu. Překonaly tím konsensus nastavený na 0,2 procenta. Lepší výsledky z maloobchodu vidíme i bez prodejů aut. Růst očištěný o tento vliv dosáhl rovněž 0,3 procenta, zatímco podle odhadů měl činit 0,1 procenta. Data o maloobchodu za únor vypovídají o tom, že negativní efekt počasí už v druhém letošním měsíci značně ztratil na síle. Co příliš nepotěší, je ale trend maloobchodních tržeb, které dál ztrácejí na tempu. Tržby navíc meziročně rostou prakticky jen díky vyšším cenám.

Počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti se za minulý týden dál snížil a dosáhl 315 tisíc. Trh podle konsensu počítal s úrovní 330 tisíc. Jde tedy o další dobrý výsledek poté, co v týdnu předchozím počet nových žádostí klesl na 324 tisíc (po drobné revizi). Ačkoli tyto krátkodobé zprávy z trhu práce nelze přeceňovat, slušný přelom února a března u žádostí společně s překvapivě silným zlepšením u zaměstnanosti v únoru naznačují, že se trh práce navrací do normálních kolejí.

Koncern GE by chtěl upsat svou divizi spotřebitelských úvěrů (Synchrony Financial) za 3,5 mld. USD. Akcie GE ztrácejí 1 %.

Ostatní:

Čínská průmyslová výroba za první dva měsíce roku vzrostla meziročně o 8,6 % při očekávání 9,5 %. Jedná se o nejpomalejší tempo za posledních pět let. Opět tak narostly obavy ze zpomalování druhé největší ekonomiky světa a její schopnosti dosáhnout avizovaného tempa růstu HDP na úrovni 7,5 %. Zklamáním jsou i další data. Maloobchodní tržby meziročně za stejné období stouply pouze o 11,8 % při konsensu 13,5 %. 
 
Očekávaná data následujícího dne:

CET Událost Předchozí Odhad
9:00 ČR: Průmyslová výroba (r-r) (leden) 9,3% 6,7%
9:00 ČR: Stavebnictví (r-r) (leden) 1,4 n/a
9:00 ČR: Maloobchodní tržby (r-r) (leden) 5,2% 2,8%
14:00 Polsko: Index spotřebitelských cen (r-r) (únor) 0,7% 0,8%
15:55 USA: Index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan 81,6 82

Očekávané firemní události: 
 
Bez důležitých událostí

Tip: T.O.P. – Trhy o páté z Patria.cz

Denní komentované shrnutí událostí na finančních trzích u nás i ve světě, odesíláno v pracovních dnech mezi 17. a 18. hodinou. Přihlaste se k odběru nového souhrnu ZDE!


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m