Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hamlet bez kralevice a můj nejnudnější příspěvek roku

Hamlet bez kralevice a můj nejnudnější příspěvek roku

31.03.2014 17:57

Nepatřím mezi ty, kteří by se vyžívali ve složitých modelech, statistických analýzách a ekonomických rovnicích. Naopak. A předpokládám, že jsem na tom asi podobně, jako většina čtenářů mých příspěvků. Zároveň jsem ale přesvědčen o tom, že nějaký model je dobré mít a používat ho. Pokud někdo tvrdí opak, vlastně si pouze není vědom toho, že nějaký model má. Ono vlastně i tvrzení, že žádný model není třeba, musí spočívat na nějakém modelu našeho uvažování a chování, který říká, že modely nepotřebujeme. Jsem si také vědom toho, že samotné slovo „model“ je silným detergentem pro vysokou čtenost. Pokud k němu připojím kód „IS-LM“, tvořím kandidáta na nejnudnější a nejméně čtený článek roku. Přesto tak ale učiním pro tu hrstku čtenářů, které zajímají témata jako je samotná použitelnost ekonomie, její výsledky v pokrizových letech, apod.

Řada ekonomů a zřejmě i široká veřejnost se domnívá, že poslední krize a následující roky jsou důkazem toho, že ekonomie zklamala, propadla, dokázala svou nepoužitelnost. Druhý extrém a asi menšinu představují ekonomové jako Paul Krugman. Ti tvrdí, že pokud bychom se drželi základních modelů a léty testovaných znalostí, vše mohlo být lepší a ekonomie (a ekonomika) by ani zdaleka nepropadla. Pan Krugman to rád dokládá právě IS-LM modelem. O něj bezpochyby zavadili všichni, kteří se ekonomii někdy svým studiem věnovali. Jednoduchý princip vystihuje následující obrázek:

Křivka LM popisuje rovnováhu na peněžním trhu, kdy se předpokládá, že s rostoucím produktem/příjmy roste poptávka po penězích a tudíž i úroková sazba (lidé se stále více „přetahují“ o danou zásobu peněz). Křivka IS zase ukazuje, jak pohyb sazby ovlivňuje poptávku v ekonomice – čím nižší sazba, tím vyšší poptávka a naopak. Vše samozřejmě nejlépe běží v rámci ekonomiky s produkční mezerou - nevyužitými zdroji. 

001 

Jak je tento model použitelný? Křivku LM můžeme v podstatě ignorovat, protože výše krátkých sazeb je pod kontrolou centrální banky (tato kontrola klesá s tím, jak se sazby prodlužují, pokud zrovna neběží QE, ale jeho působení není tak úplně jednoznačné). Model se nám tak smrskne na to, jak reaguje poptávka v ekonomice na centrální bankou (popř. finančními trhy) nastavené sazby. Je dost pravděpodobné, že v dobách krizových a asi i během oddlužovacího útlumu se křivka IS mění z klasicky dolů skloněné na vertikální (pohyb jsem v grafu vyznačil oranžovou šipkou). To znamená, že změna sazeb (jejich snižování) má na poptávku a následně produkt jen minimální dopad. Spotřebitelé se prostě snaží co nejrychleji oddlužit ať se děje co se děje a v dané době změna sazeb jejich spotřebu nezvedne. Firmy pak sledují hlavně to, jaká je poptávka po jejich produkci a tento výhled je i rozhodujícím faktorem pro investice (opět ne výše sazeb). Takto postavený „model“ už pak říká jediné:

Poptávku zvýšit možná lze, ale ne sazbami. Jinak řečeno, je třeba posunout celou IS vertikálu doprava. Jak? V první řadě se samozřejmě nabízí fiskální stimulace. V druhé monetární politika, ale politika neortodoxní a to dokonce v té míře, že i QE je nefungující. V této souvislosti se hovoří například o kredibilním závazku zvýšení inflace nad tradiční cíl. Ten by se projevil na chování soukromého sektoru a posunu IS (a vynechám nyní celou problematiku kredibilně/nekredibilních závazků).

Nepovažujme ale IS-LM za keynesiánské nářadí. Někteří ekonomové jsou toho názoru, že IS-LM vůbec neodráží Keynesovy myšlenky. Tvůrcem tohoto modelu byl John Hicks, který se k němu sám v roce 1980 po 40 letech (!) vrátil s tím, že v té době jde už o pouhou pomůcku výuky ekonomie. Jedním z jejích problémů je to, že je statická a točí se kolem statické (ne)rovnováhy, mechanizmy přizpůsobení jsou velmi zjednodušené a jaksi se v nich ztrácí klíčový rys Keynesova přístupu – zvířecí pudy (viz i nedávní „Zajatci zvířecích pudů“). Hyman Minsky prý říkal, že „Keynes bez nejistoty je jako Hamlet bez kralevice“ a IS-LM model byl podle něho „naivním a neférovým způsobem jak reflektovat Keynesovy myšlenky“. Není třeba připomínat, že Minsky byl tím, kdo se ve své práci vydal právě cestou zvířecích pudů – jeho finanční cykly kulminující Ponziho fázemi jsou známé a ukazuje se znovu a znovu, že i navýsost relevantní.

Nakonec tohoto nejnudnějšího příspěvku roku bych ale nebyl kritický. IS-LM je jednoduchý myšlenkový nástroj, který „dodá“ přesně to, co je do něho vloženo (to, co odpovídá jeho jednoduchosti). V dobách krize to znamená, že jde o model jedné vertikální křivky, který říká, že přes jeho osu Y cesta k vyšší zaměstnanosti nevede. Což může někdy být velkým přínosem. Třeba v situacích, kdy se někdo domnívá, že kroky hýbající s křivkou IS doleva budou vyváženy snižováním sazeb (eurozóna). Nebudou.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.