Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Minimálně do roku 2015 se Armagedon nekoná

Minimálně do roku 2015 se Armagedon nekoná

11.04.2014 18:12

Čerstvý globální výhled od MMF je velmi výživným čtením pro každého, kdo chce (nebo musí) sledovat dění ve světové ekonomice. V podstatě každé téma by stálo za rozebrání, já jsem pro dnešek vybral to, které podle mne tvoří nejvýbušnější jádro pokrizových ekonomicko – investičních debat a spekulací. První z následujících grafů ukazuje vývoj veřejného dluhu v poměru k HDP ve vyspělých ekonomikách, rozvíjející se (EM) Asii, zemích G7, Latinské Americe, ostatních EM zemích a nakonec v našem světě. Druhý graf ukazuje vývoj celkové inflace v EM zemích, vyspělých ekonomikách a opět v celé globální ekonomice:

sou
Zdroj: MMF

Proč jsem vybral uvedené proměnné? Podle zjednodušených výmarských rovnic, selektivní paměti a příliš zjednodušené ekonomické teorie mělo krátce po rozjetí krizové monetární stimulace dojít k prudkému růstu inflace. Hypersupermegainflace se ale ne a ne dostavit, což potvrzuje relevantní teorii, která poukazuje na následující: Mezi růstem monetární báze (současnou stimulací) a vysokou inflací stojí proces multiplikace a rychlost obratu peněz (a produkční mezeře nemluvě). Tyto dvě proměnné způsobují to, že ani prudký růst báze nemusí vést k hypersupermegainflaci a naopak nemusí vyvážit deflační hrozbu.

Uvedený graf je důležitý i proto, že ti, kteří se ani pod tíhou důkazů nechtějí pustit svých názorů, neustále posouvají datum inflačního Armagedonu do budoucna. Pode projekcí MMF (které jsou v podstatě středním proudem) bude ale nutno používat datum znatelně za rokem 2015. Ve světové ekonomice by se měla totiž inflace pohybovat kolem 3 %, ve vyspělých ekonomikách stále pod 2 %. To je znatelně pod předkrizovými úrovněmi a nepamatuji se, že by před krizí zněly mohutné hlasy varující před vysokou inflací.

První graf pak ukazuje, že v následujících letech by mělo dokonce dojít k postupnému poklesu výše veřejného dluhu relativně k HDP (pokud pohlédneme na předchozí mohutný nárůst, buďme si vědomi toho, že na vině je do značné míry i soukromý sektor). To neznamená, že klesne absolutní výše dluhu, ale že jeho akumulace bude stále více udržitelná ve vztahu k tomu, jak rychle roste produkt. Zde se samozřejmě můžeme dlouze bavit o tom, jak relativní úspěch to je. Ale krátká bude diskuse na téma, zda přichází dluhový armagedon: Ne, nepřichází. Což úzce souvisí i se zmíněnou hypersupermegainflací: Pokud byl nějaký její scénář alespoň trochu životaschopný, pak to byl ten, kdy se veřejné dluhy vymknou kontrole a centrální banky budou efektivně donuceny k tomu, aby dluh monetizovaly tou nejbrutálnější možnou formou. MMF v podstatě říká, že k tomu plošně nedojde. Pokud bychom chtěli být za každou cenu skeptiky, dodáme „ne v dohledné budoucnosti“, popř. „a co Japonsko?“ Ale to je tak maximum z přijatelného ultraskepticismu v této oblasti.

Není mým cílem kreslit zde budoucnost jako bezproblematickou (nejvíce nyní hrozí Čína, zajímavé bude Japonsko). Minulost se neopakuje, pouze se rýmuje. Najít ten správný rým někdy není tak přímočaré, jak se zdá. Předně bychom neměli bojovat války minulé, ale ty současné. Ten rým zde totiž možná spočívá v tom, že se budeme zaměřovat na to, co bylo problémem dříve (inflace, vysoké dluhy) a budeme ignorovat novou černou labuť až do chvíle, kdy si sedne přímo před nás a bude chtít nakrmit.

Co uvedené znamená pro investory? Z hlediska inflační strategické mapy to, že komodity žádné oživení inflačním elektrošokem jen tak nečeká. Je tu poměrně slušná naděje, že vše se bude stabilizovat, hrany se budou obrušovat. Na akciové investory budou z jedné strany tlačit poměrně dost vysoké valuace, na druhé straně pokles nejistoty a relativně dobrý růstový výhled. Zbude tak staré dobré vybírání jednotlivých akcií, na které jsme během posledních let skoro zapomněli.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.