Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách

Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách

16.07.2014 8:22
Autor: Redakce, Patria.cz

ČR
Pražská burza po prudkých výkyvech v minulém týdnu pokračovala včera v přešlapování na místě, když index PX oslabil o 0,18 %. Navzdory mírnému růstu během dne, akcie Erste Bank nakonec odepsaly 0,7 %. Pátý růst během posledních šesti dní zaznamenaly akcie ČEZ, které posílily o 0,4 %. Více než procento si včera připisaly akcie jeho německých konkurentů E.ON a RWE.

Těžařská společnost NWR včera před otevřením trhu oznámila, že získala souhlas s plánem restrukturalizace od 84 % držitelů zajištěných dluhopisů a 65 % držitelů nezajištěných dluhopisů. NWR tak zatím nezískala plnou podporu věřitelů s plánem restrukturalizace, protože k jeho schválení je zapotřebí souhlas minimálně 75 % držitelů jak zajištěných, tak nezajištěných dluhopisů. Společnost bude zřejmě dále vyjednávat s držiteli nezajištěného dluhu ve snaze získat dodatečnou podporu (minimálně 10 p.b.) pro úplné schválení restrukturalizačního návrhu.
Pokud společnost NWR podporu pro svůj návrh na restrukturalizaci získá, předpokládali bychom s ohledem na poslední vývoj reakci výrazně pozitivní (částečně materializovanou již včera). Naše doporučení v takovém případě ale zní – prodávejte rally a realizujte zisky, říká analytik Patria Direct Tomáš Sýkora. Společnost NWR zakončila obchodování o 10,5 % výše.

Evropa
Evropské akciové trhy včera několikrát změnily svůj směr, kdy se střídavě pohybovaly mezi kladnými a zápornými hodnotami. Nakonec ale převážil negativní sentiment a indexy propadly o téměř procento. K poklesu došlo spolu s projevem Janet Yellenové v Kongresu, která uvedla, že se ekonomika zlepšuje, ale zotavení není kompletní a stav trhu práce není zcela optimální. Kromě toho pozornost investorů směřovala na probíhající výsledkovou sezónu, kde společnosti očekávání analytiků překonaly.

Dvoucifernou ztrátu zaznamenala německá společnost Software AG. Její akcie oslabily o 19 % poté, co provozní zisk se ve 2Q snížil o 23 % na 45 mil. EUR, a to díky zpoždění u plánovaných projektů. Firma navíc snížila i výhled pro celoroční zisk. O 14,6 % níže zakončila rovněž portugalská banka Espirito Santo, když impulzem byla zpráva o problémech holdingové společnosti Rioforte Investments, která dluží 847 mil. EUR tamnímu operátorovi Portugal Telecom.

Automobilka Peugeot naopak zpevnila o 3,2 % v návaznosti na vylepšené očekávané výsledky, kdy by firma měla nejpozději do roku 2016 generovat pozitivní cash-flow.

Celoevropský Euro Stoxx 50 dnes oslabil stejně jako francouzský CAC 40 o 1 %, britský FTSE 100 o 0,3 % a německý DAX o 0,7 %.

USA
Americké akciové indexy zakončily obchodování nerozhodně, když index S&P 500 oslabil o 0,2 %, technologický Nasdaq o 0,5 % a Dow Jones naopak zůstal se zelenou nulou poblíž včerejšího závěru. Pozitivně sentiment investorů ovlivnily reportované výsledky, které ve většině případů překonaly očekávání analytiků, když opačný dopad mělo prohlášení Janet Yellenové, která v Kongresu uvedla, že některé sektory se pohybují na nepřiměřeně vysokých úrovních. To se týká především biotechnologií a sociálních médií, na což index Russell 2000 zareagoval poklesem o 1 %.
Nejlepšího výsledku dosáhly banky, které v průměru zpevnily o téměř procento. Podporou byly reportované výsledky, kdy JPMorgan zpevnila o 3,5 % poté, co společnost vykázala zisk na akcii ve výši 1,46 USD a překonala tak konsensus na úrovni 1,31 USD. Akcie Goldman Sachs přidaly 1,3 % díky překvapivému nárůstu zisku ve 2Q, který je zásluhou toho, že příjmy z obchodování na kapitálových trzích poklesly méně, než se očekávalo.
Pod výrazný tlak se naopak dostaly tabákové společnosti Lorillard a Reynolds American, které propadly o 10,5 %, resp. 6,9 %. Důvodem je zpráva, že Reynolds American odsouhlasila koupi firmy Lorillard za 25 mld. USD, což je výsledek trvajících protikuřáckých kampaní, které snížily poptávku po cigaretách a donutily tamní trh ke konsolidaci.
Společnost Johnson & Johnson oslabila o 2 % poté, co společnost sice navýšila odhadovaný celoroční zisk, ale méně, než analytici odhadovali.

Asie
Asijské burzy jsou v polovině tohoto týdne povětšinou silnější, ačkoliv dnešní seance nepostrádá jistou mezidenní volatilitu. Pozitivní překvapení dnes přinesla data o hospodářském růstu v Číně. Tamní ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí o 7,5% a překonala tak odhady na hladině +7,4%. Průmyslová výroba posílila o červnu o 9,2% na meziroční bázi a maloobchodní tržby dosáhly +9%, v souladu s očekáváním. Navzdory těmto objektivně pozitivním informacím na asijských burzách panuje nemalá nervozita, zejména po včerejším vystoupení prezidentky americké centrální banky Janet Yellenové. Ta se nechala slyšet, že jí znepokojují zejména vysoké valuace na akciovém trhu, dominantně v oblastech jako sektor sociálních médií a biotechnologií.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m