Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdo jsou skutečná monstra v letadlech?

Kdo jsou skutečná monstra v letadlech?

05.09.2014 11:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Letadlem cestuji hodně. Když letím, sklápím si sedadlo. A budu to dělat i nadále, pokud mi někdo nezaplatí za to, že si sedadlo nesklopím. Píšu o tom kvůli události, o které jste možná slyšeli: Minulý týden při letu United Airlines z Newarku do Denveru muselo letadlo neplánovaně přistát v Chicagu a tam vysadit dva cestující. Ti se nepohodli kvůli sklápění sedadel. Podle The Associated Press použil jeden muž na sedadlo před ním zařízení „Knee Defender“ za 21,95 dolarů, který znemožňuje jeho sklopení. Letuška ho požádala, aby ho zase odstranil, ale on odmítl. Žena, která seděla před ním, se otočila a vylila na něj vodu. Pilot pak přistál a oba vysadil.

Je jasné, že není správné lít během letu na někoho vodu, i když si to zaslouží. Muži s defenderem se ale dostalo velké dávky sympatií od jiných lidí i přesto, že vyvolal přerušení letu a porušoval vlastnická práva jiného cestujícího. Když si kupujete lístek do letadla, kupujete si i právo sklopit si sedadlo. Když někdo chce, abyste tak nečinili, měli byste mu za to zaplatit. Sedadla v letadlech jsou totiž výbornou případovou studií na Coaseho teorém. Tato teorie říká, že nezáleží tolik na tom, jak jsou na počátku rozdělena vlastnická práva. Pokud jsou jasně definovaná a transakční náklady jsou nízko, lidé s nimi budou obchodovat a každé vlastnické právo skončí nakonec u toho, kdo si jej cení nejvíce. Já držím právo na sklopení sedadla, pokud vás to obtěžuje, zaplaťte mi za něj. Mohli bychom mít také alternativní systém (ale nemáme), kdy by právo na sklopení měl cestující za námi. V takovém případě bych za sklopení sedadla musel zaplatit já jemu.

Donald Marron, který dříve stál v čele Rozpočtové kanceláře Kongresu, s mým pohledem souhlasí, ale dodává jednu důležitou věc: Vyjednávání o sklopení sedadla sebou nese určité transakční náklady. Lidé o něm prostě nechtějí diskutovat, protože někdy se stane, že vás přitom někdo polije vodou. Marron tvrdí, že bychom měli vlastnická práva jasně udělit a že by je měli mít spíše lidé vzadu. Důvodem je to, že lidé si často kupují lístky na sedadla, kde mají větší prostor pro nohy.

Marron se ovšem mýlí. Chápu, že lidé nechtějí vyjednávat s cizinci. Během několika stovek letů, které už jsem absolvoval, si ale v podstatě nikdo nestěžoval na sklopení mého sedadla a vůbec nikdo mi nenabídl peníze. Pokud by sezení za mým sklopeným sedadlem bylo takové utrpení a my „sklápěči“ jsme byli monstry, o kterých píše Mark Hemingway z The Weekly Standard, proč mi nikdo nechce za nesklopení sedadla něco nabídnout? Lidé si hodně stěžují, ale kdyby jim to skutečně vadilo, otevřeli by svou peněženku.

Pokud bychom zavedli zákaz sklápění sedadel, bylo by to problematické z hlediska menších lidí. Sklápěním totiž nejsou postiženi všichni stejně, většinou vadí vysokým lidem. To je privilegovaná skupina, která si užívá mnoha výhod. Nemyslím tím jen to, že dobře vidí na koncertech a dosáhnou i na vysoké police. Vydělávají si také více peněz. Podle Journal of Applied Psychology přináší každý coul výšky v průměru 789 dolarů odměn za rok. Podle některých teorií je to proto, že jsou chytřejší. Je ale jasné, že vyšší muži dostávají na webu OkCupid více zpráv od žen a mají více sexuálních partnerů než malí muži. Ale namísto toho, aby byli vděčni za své výhody a podělili se o trochu ze svého vyššího příjmu, mají tu bezohlednou drzost a požadují, aby se pravidla v letadlech změnila podle nich. Někdy dokonce kradou práva jiných za pomoci zařízení, jako je Knee Defender.

Autorem je Josh Barro.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

Google se snaží urputně vyvinout umělou inteligenci, dopomoci mu k tomu má jeden z předních expertů dané oblasti
04.09.2014 17:50
Google najal jednoho z předních světových výzkumníků kvantové výpočetn...
Investičním dárkem může být i návštěva jaderné elektrárny
05.09.2014 9:11
Investování je proces. Je to fakt, který říká vše. Ideálně při něm sp...
Práce na černo či platová diskriminace – 4 trendy, které formují americký trh práce
05.09.2014 9:24
Americký trh práce doznal v posledních letech výrazného zlepšení. Neuš...

Váš názor
  •  
    05.09.2014 15:04

    To je ale primitiv.. Pokus o kvaziekonomicky fejeton pripomina skor vyplod obhajujuceho sa nizkeho uzurpatora :) Ani si pritom nevsimol, ze vacsinu ludi nenapadne vsetko hned pomeriavat a riesit peniazmi. A bezny pasazier pritom dufa v nejaku davku ohladuplnosti a ludskosti. Holt, ked chce niekto nieco predavat, je zbytocne od neho cakat dary..
    Eco
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data