Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zbavovat se akcií není nyní příliš rozumné

Zbavovat se akcií není nyní příliš rozumné

04.11.2014 14:49
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Dění na kapitálových trzích v posledních dnech připomíná doslova příběh Robinsona Crusoa. Stále častěji se totiž objevuje otázka, zda ti, kteří nakoupili akciové tituly, ztroskotají na útesu dramatického propadu cenných papírů, o kterém se spekuluje stále více. Investoři se ptají, zda skutečně nastává čas dlouhých a velkých propadů cen akcií?

Odpovím si otázkou, kterou si nutně musí položit každý investor při rozhodování o tom, co nakoupí: Je atraktivní 1% výnos na desetiletém českém státním dluhopisu? Nebo 5% výnos na firemních dluhopisech, které se už dávno vzdálily investičnímu ratingu? Nebo je přece jen lepší akcie firmy, která zaznamenává 10% růst zisku a podniká na teritoriu, které vykazuje evidentní znaky oživení? A to zapomínáme na efekt zpětných odkupů, které v současné době dosahují rekordů a mají jisté zajímavé důsledky, kterým se budu věnovat příště.

Netvrdím, že akcie jsou levné, ale na můj vkus je investorský apetit až příliš ovládán strachem. Případně příliš zjednodušenými zdánlivě racionálními argumenty typu různých technicko-analytických formací, které mají za cíl ukázat, že se blíží razantní pokles akciových trhů. Přidáním vybraných hospodářských dat, zejména z mátožné Evropy, je nám pak předkládán koktejl s lebkou a zkříženými hnáty.

Osobně nesdílím tento názor a považuji razantní snížení či úplné vyprodání akcií z portfolia za chybu, zejména ve střednědobém a krátkodobém horizontu. Akcie jsou samozřejmě podpořeny politikou levných peněz centrálních bank, a to jak na straně poptávky po této třídě aktiv, tak na straně financování samotných firem, které si půjčují historicky levně, což jim pomáhá k vyšší ziskovosti. Je faktem, že očekávané P/E ve výši 15 u amerických akcií, spolu s jejich 2% dividendovým výnosem, nelze považovat za extra atraktivní. Zasaďme ale tyto údaje do celkového kontextu!

Celkovou prémii, se kterou se akcie obchodují, odhadujeme nyní na 10-15 %. Tato prémie však bude mizet postupně během několika let zvyšování úrokových sazeb. To sice možná poškodí celkovou výnosnost akcií ve střednědobém horizontu oproti historickým statistikám, měla by ale stále dosahovat v průměru více než 5 % ročně i v relativně dost opatrném scénáři. Akcie tedy podle mého názoru budou nadále patřit k tomu nejlepšímu, co může investiční svět nabídnout.

I investiční strategie ČSOB Asset Managementu je konzistentní s výše uvedeným. Po cca desetiprocentním poklesu akciových trhů fundament napovídal, že i se zapracováním mírně zhoršeného scénáře jsou akcie oceněny rozumně, a to zvláště s ohledem na další růst cen alternativních investičních příležitostí – zejména dluhopisů. Této situace jsme se rozhodli využít a akciovou složku ve všech smíšených portfoliích navýšit. A to byl konec konců důvod, proč měli nedávno čtenáři Patrie možnost shlédnout upoutávku na nový smíšený fond, ve kterém jeho portfolio manažer Martin Horák popisoval mantinely a investiční politiku fondu.

Vzhledem k tomu, že akciové trhy od té doby opět stouply na minulé úrovně, pozice v nejbližších dnech pravděpodobně uzavřeme, nicméně i potom zůstaneme z hlediska zainvestování v akciích na mírně nadvážené úrovni. Zároveň chceme ponechat vyšší expozici na cyklická odvětví ekonomiky, zejména v USA.

Aleš Prandstetter

Pozice: hlavní investiční stratég 

Aleš Prandstetter vystudoval fakultu Financí a účetnictví, obor finance, na Vysoké škole ekonomické a MBA na Prague International Business School. V letech 1993 až 2008 pracoval na seniorních pozicích v oblasti finančních analýz ve finančních skupinách IPB, ČSOB, PPF a Sitronics TS. V roce 2008 nastoupil do ČSOB Asset Management jako hlavní analytik a vedl tým analytické podpory pro fondy KBC a ČSOB zaměřené na střední a východní Evropu se specializací na Turecko. Od srpna 2011 zastává pozici investičního stratéga ČSOB AM.

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset management? Více informací ZDE



Váš názor
  • doporučení od ČSOB?
    04.11.2014 15:15

    Je jedno, zda pozitivní, či negativní - strategii si strčte za klobouk - viz skvělá doporučení např. k ORCO za 3.000 !
    JaDo
    • Re: doporučení od ČSOB?
      05.11.2014 9:19

      Právě naopak pane Aleši. Jediná jistota, na níž se dá dnes vsadit je, že dojde k razantnímu poklesu. Ti, kdo se zachovají dle Vaší analýzy a budou se těšit z oné krátkodobé až střednědobé stagnace s růstovým potenciálem :-) (jedná se o lidi, kteří neumí akcie prodávat) skončí na Vašem "útesu". Jen ČSOB a dcerka Patria své poplatky dostanou. Nejsou vzdálené časy, kdy jste (mám na mysli investiční stratégy) dávali plebsu k úvaze, zda bude zlato za 2, 4 či dokonce 10 tisíc dolarů. Dokonce se investiční banky nestyděli sehrát taškařici s automaty na prodej zlata. Tehdy jsem se tázal, zda takový automat bude zlato přijímat zpět. Odpovědi jsem se nedočkal. Sázejte na krach a pamatujte : Cash Is King! Nikdy tato věta nebylo aktuálnější.
      jiri
      •  
        25.11.2014 14:00

        Zlato bylo od 1000 USD doporučováno ČSOB AM vždy k prodeji, maximálně jako diverzifikační prvek portfolia.. ;-)
        Autor
        •  
          25.11.2014 14:09

          Tak vzhledem k tonu, že šlo posléze na 1900, se kluci moc netrfili..
          Velkamedvědice
    • Re: doporučení od ČSOB?
      04.11.2014 16:40

      jo, kdyby napsali, že je rozumné se zbavovat akcií, když se to náhodou podaří ... to by bylo jiné ... -).
      tl555
      •  
        04.11.2014 16:42

        oni se snad zbavují akcií, když jsou v mínusu ... jinak co jsem slyšel, tak jsou úplně bez sebe, kdyby to museli prodat se ztrátou ...
        tl555
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m