Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Šéfka Fedu překvapila akcie

Rozbřesk - Šéfka Fedu překvapila akcie

07.05.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Současná šéfka Fedu Janet Yellenová jakoby nás včera vrátila o téměř 20 let zpět, když se svým negativním akciovým komentářem připomněla památný výrok svého předchůdce Alana Greenspana. Připomeňme si, že zatímco Yellenová včera poznamenala, že ocenění akcií je aktuálně všeobecně dost vysoké, tak legendární šéf Fedu byl v roce 1996 ostřejší, když varoval před znaky iracionálního bujení na akciových trzích. Pravda je taková, že Greenspan nebyl tím úplně přesným kanárkem v dole, neboť akcie se táhly vzhůru ještě další čtyři roky, aby teprve v roce 2000 praskla Dot.com bublina. Uvidíme tedy, jak bude přesná Yellenová, byť je třeba si uvědomit, že osud býčího trhu má částečně v rukou i instituce, kterou řídí. Čím déle budou úrokové sazby Fedu blízko nuly, tím déle mohou být americké a potažmo globální akciové trhy v klidu a šestiletý býčí trh se může ještě protáhnout.

Akcie a nejen ony, však musí být ve střehu specificky ve Velké Británii. Tu dnes totiž čekají parlamentní volby, které mohou této vysoce stabilní anglosaské zemi přinést výsledek, na který není zvyklá. Povolební uspořádání britského parlamentu totiž může být takové, že ani jedna z hlavní stran nebude schopna sama postavit vládu anebo rozumnou vládní koalici. Jak konzervativci, tak Labour Party mohou skončit daleko od většinového počtu křesel, přičemž nikde není řečeno, že je jim blízké strany nakonec posunou do vlády. To se týká zejména Liberálních demokratů jakožto koaličních partnerů Konzervativní strany, méně pak Labour Party, k níž se do koalice předběžně hlásí Skotská národní strana. Velká Británie, tak může opravdu zažít situaci, již nezažila od roku 1974, kdy měla nestabilní menšinovou vládu.

Ve volbách se však hraje o víc - třeba o vystoupení Velké Británie z EU či ještě větší nezávislost Skotska. Předvolební průzkumy totiž zároveň téměř vylučují možnost, že by konzervativci sami ukořistili vládu a následně bez nutné konzultace s jiným stranami vypsali rizikové referendum o vystoupení Velké Británie z EU. Neboli tzv. Brexit se nejeví jako reálný, což by výsledek voleb mohl potvrdit. Na druhou stranu by ovšem střednědobě pro britskou ekonomiku mohlo být komplikací eventuální vznik koalice Labouristů a skotských nacionalistů. Ta nejenže může zhatit některé pozitivní trendy v ekonomice Spojeného království (redukce deficitu či racionalizace veřejného sektoru), ale navíc může vést k zesilování odstředivých snah Skotska.

Region

Zatímco kurz koruny se včera vůči euru hýbal minimálně, tak zlotý s forintem oslabovaly. Zlotému přitom zřejmě pomohlo zasedání polské centrální banky (NBP) respektive jeho závěry. NBP víceméně vyjádřila spokojenost se současným stavem (včetně kurzu zlotého vůči euru) a pochvalovala si zlepšující se kondici polské ekonomiky (i když mezera výstupu je podle NBP stále záporná a nevytváří inflační tlaky). Zajímavá a zároveň ne zcela jasná byla odpověď guvernéra Belky na dotaz, kdy lze počítat se změnou úrokových sazeb. Belka uvedl, že vzhledem k tomu, že současné radě končí mandát na začátku příštího roku, tak je ošidné na tuto otázku odpovídat. To v podstatě říká, že NBP v současné době počítá se stabilními sazbami i ve zbytku tohoto roku.

Dnes je událostí dne zasedání bankovní rady ČNB, které bude spojeno s projednáváním nové prognózy. Žádné výraznější změny v politice ČNB nečekáme, ve hře tak bude snad jen možné prodloužení kurzového závazku (za druhé pololetí 2016). Zajímavý bude rovněž postoj ČNB k otázce pomalu rostoucích mezd.

Dluhopisy

Globální výprodej dluhopisů pokračoval i včera, když trh neuklidnila šéfka Fedu Janet Yellenová, která uvedla, že ceny akcií jsou všeobecně dost vysoko, avšak ne tak vysoko pokud je srovnáme s výnosy dluhopisů, které jsou velmi nízko. Výnos desetiletého amerického vládního dluhopisu tak povylezl až na hodnotu 2,25 % a to přesto, že výsledek ADP reportu z trhu práce byl velmi slabý. Jen 169 tisíc nových pracovních míst není dobrou vizitkou před pátečními payrolls v USA. Ty fakticky mohou rozhodnout o tom, zdali jeden z nejdelších výprodejů dluhopisů poslední doby bude ukončen či dále akceleruje. Podle našeho názoru však slabší výsledek payrolls (pod 200 tisíc) může dluhopisům ulevit.

Dnes pak nelze zapomenout ani na zasedání ČNB, které by nemělo přinést převratné body, když šanci na to, že by centrální banka chtěla více komunikovat možnost zavedení záporných úroků, vidíme jako relativně malou.


Čtěte více:

Výsledky Fortuny v 1Q15, přijaté sázky narostly o pětinu
07.05.2015 8:19
Sázková společnost Fortuna dnes před otevřením pražské burzy zveřejnil...
Výsledky Erste Bank v 1Q15 - zisk vzrostl; zbytek roku nadále obtížné tržní podmínky
07.05.2015 8:21
Celá skupina Erste Bank Group dosáhla čistého úrokového příjmu ve výši...
Britové rozhodují o své budoucnosti i osudu EU
07.05.2015 8:39
Čtyři středeční průzkumy veřejného mínění potvrzují, že výsledek dnešn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m