Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britský speciál: Obrovský nádech před dalším ponorem – díl 1.

Britský speciál: Obrovský nádech před dalším ponorem – díl 1.

11.05.2015 16:50
Autor: Pavel Petr, Patria Online

V pátek jsme se dozvěděli výsledek britských voleb. Ve velmi sledovaném klání nakonec zvítězil David Cameron, který tak možná překvapil i sám sebe. A vítězství je to takové, že bude mít 331 křesel (technicky nadpoloviční většina je 326 křesel; prakticky méně kvůli křeslům strany Sinn Fein) což je o 24 křesel více než v minulosti při původním nastavení. Poraženým voleb jsou jednoznačně labouristé se ztrátou 26 křesel proti původnímu stavu. UKIP bude třetí nejsilnější stranou v zemi. A neúspěchy ať už úplné nebo částečné vedly k určitým závěrům co se týče setrávání dotyčné osoby v čele dané strany - typicky, vůdce labouristů si vzal výsledek voleb na "své tričko" a opouštění čelní post ve straně.

Británii tedy bude dál vládnout David Cameron. I když dosáhl překvapivě jasného vítězství, nastoupí do nového funkčního období oslaben. Pro Evropu je to špatná zpráva, protože na řadu teď přijde referendum o odchodu Británie z EU, napsal v reakci na výsledek britských voleb německý týdeník Der Spiegel.

Konzervativci jsou sice nejsilnější stranou, ale Cameron je jen polovičním vítězem. Bude sice znovu premiérem, ale to vypadá, že jeho konzervativcům se podařilo vybojovat jen těsnou většinu. Bude tak odkázán na disciplinovanost vlastních poslanců, nebude silným premiérem. A to představuje problém hned na několika úrovních.

uk_vysledek

V první řadě je to špatný výsledek pro Evropu. Znamená to, že oslabený Cameron bude uvnitř své strany ještě snazším terčem vyděračů než v minulých letech. Konzervativní euroskeptičtí křiklouni ze zadních řad parlamentu, kteří už léta udávají tón debaty o EU, budou nyní ještě silnější. Při důležitých hlasováních bude stačit hrstka dezertérů k tomu, aby se premiér dostal pod pořádný tlak.

Když se člověk podívá na novou politickou mapu Británie, vidí rozdělenou zemi. Ze Skotska se stala země jedné strany. Vítězkou voleb je Nicola Sturgeonová, šéfka Skotské národní strany (SNP), jejímž dlouhodobým cílem je odtrhnout se od zbytku Británie. SNP na severu téměř vymazala z politické mapy labouristy. Sturgeonová a její nacionalisté jsou tak silní jako nikdy předtím. V Anglii se možná třetí nejsilnější stranou stane Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP). Sever patří SNP, jih - alespoň částečně - anglickým vlastencům.

Co se dá od této rozdělné země očekávat? Zostří se debata o EU. Cameron slíbil, že se v roce 2017 bude konat referendum o setrvání Británie v EU, nicméně není vyloučeno, že hlasování bude muset vyhlásit už dříve, aby neriskoval dva roky nejistoty pro britské firmy. Rozjede se diskuze o federalizaci Spojeného království. Většina Skotů je proti odchodu z EU, a proto už SNP mluví o dalším možném referendu o odloučení Skotska od Británie pro případ, že si Británie jako celek odhlasuje vystoupení z Evropské unie. Cameron bude muset Skotům (ale i obyvatelům Severního Irska, Walesu a Angličanům) ustoupit, pokud nechce o Skotsko přijít. Nezačal úplně dobře v přesvědčování Skotů, když prohlásil, že druhé referendum o odtržení Skotska čekat rozhodně nemohou. Když před rokem se většina Skotů vyjádřila proti odtržení.

Vyhrané volby pro Davida Camerona neznamená vynoření se nad hladinou, ale jen hluboký nádech před dalším ponorem. Do dvou let bude konat referendum o EU, do té doby musí uchlácholit Skoty, do toho všeho řešit Evropu jako celek a stále si krýt záda před svými vnitrostranickými rivaly.

Zdá se však, že trhům stačilo pro danou chvíli slyšet pozitivní zprávu, dosud ještě nevyprchala euforie z relativně pozitivních informací předtím než se vrátí do reality a začnou pomalu řešit budoucí výzvy, které tyto volby doslova upekly.

Reakce trhů
Reakce trhů na sebe nenechal dlouho čekat. Akciový index FTSE100 reagoval v pátek otevřením o 110 bodů výše na hodnotě nad 7 000 bodů. Přidal tak přes 2 % poté, co začínalo být jasné, že vítězem je Cameron. Během dnešního dne si ještě dokázal dát dezert v podobě posílení 0,42 % až na 7053 bodů. Index se tak již během povolebního posílení dostal na měsíční maxima, která ještě během dneška dokázal lehce rozšířit.
uk_ftse

Ještě prudší reakce jsme se dočkali na forexovém trhu, kde bylo téměř okamžitě vidět jak si investoři oddýchli. Britská libra si po vítězství Camerona připsala solidní zisky. Hned po výsledcích posílila o 1,33 % k 0,73 EUR, když do dnešních chvil si došla pro další zisky až pod hladinu 0,72 za jedno euro a přidává od konce čtvrteční seance přes 2,5 %.

uk_fx

Reakce byla velmi znatelná i na dluhopisovém trhu, kde investoři poslali výnos na nejnižší úroveň od začátku měsíce. Tam se desetiletý vládní dluhopis obchodoval s výnosem 1,92 % a vzápětí se začal 8. května obchodovat rovnou s výnosem až na 1,792 %. Přes pátek a dnešek jsme sledovali jak se výnos postupně stabilizoval a postupně se vyškrábal zpět na úrovně kolem 1,91 %.

uk_bond

V dalším díle našeho miniseriálu o britských volbách vám poví Kristýna Zahradníková o dalším dění kolem stále více skloňovaného Brexitu a referendu, které bude možná dříve než jsme čekali.

Zdroj: ČTK, Bloomberg, Reuters, UK Telegraph


Čtěte více:

IPO Watch - producent geneticky modifikovaných plodin ze seznamu MIT50 jde na burzu
11.05.2015 14:15
Ve dvacátém týdnu tohoto roku se chystá na vstup na burzovní trhy šest...
Technická analýza - Dolar s jenem opět při 120 USDJPY, býci mohou pomoci překonat denní pivot
11.05.2015 14:53
USDJPY: Měnový pár se dnes pohybuje na úrovni denního pivotu na 119,9...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data