Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přemítání o investici do vzdělání

Přemítání o investici do vzdělání

15.05.2015 17:45

Mzdy jsou v řadě vyspělých ekonomik pod tlakem, ziskovost firem je naopak i přes nijak zářný ekonomický růst vysoko. Už hodně dlouho se hovoří o tom, že marže obchodovaných firem jsou na tak vysokých úrovních, že brzy musí přijít obrat – návrat k průměru. Jenže on ne a ne přijít. V principu za tímto vývojem mohou stát dnes už známé teorie – buď je příčinou globalizace (tlak levné pracovní síly z rozvíjejících se ekonomik), nebo to jsou roboti. V druhém případě by situace byla mnohem vážnější v tom smyslu, že by se asi nedal čekat nějaký obrat. Tlaky na příjmovou nerovnost by pak spíše sílily a věc by nakonec možná bylo třeba řešit nějakými aktivistickými kroky. Ideálním řešením by bylo, kdyby každý z nás měl svého robota, který by na něj pracoval, takto ale karty rozdány nejsou.

Někdy se v souvislosti s výše uvedeným objevují úvahy o tom, že dnes už nemá ani vzdělání takovou hodnotu, jako tomu bylo dříve. A za důvod bývá udáváno právě to, že robotizace a počítače začínají penetrovat dříve „chráněná“ místa, která vyžadovala vyšší vzdělání. Celé to je na obsáhlou diskusi, na jejímž konci stejně bude něco ve stylu „počkáme a uvidíme“. Já sám se domnívám, že robotizace (v širokém slova smyslu) před sebou může mít ještě notný kus cesty (včetně naší adaptace na ní). Ale ani zdaleka nedojde do nějakého extrému.

Nevěřím například tomu, že samotné vzdělávání bude ve velké míře elektronizováno, zinternetováno, zrobotizováno. Oblastí, kde (ač si to nyní neuvědomujeme a bereme to jako samozřejmost) je významný prvek „lidského dotyku“, je dlouhá řada. Je to trochu podobné nerealistickým představám o tom, že naše domácnost bude celá jakýmsi elektronickým systémem a my budeme jen sedět na gauči a mačkat tlačítka na jednom ovladači.

Celá věc bude každopádně ještě nějakou dobu krystalizovat. Problém „investice“ do vzdělání, či lépe řešeno dilema míry vzdělanosti, ale na řadu z nás ani na společnost jako celek nepočká. Vyplatí se tato investice, nebo ne? Uchopit můžeme tuto otázku různě, hodně vypovídající je následující obrázek od JPMorgan. Je sice z USA, ale protože jde o významnou ekonomiku, která je technologicky vyspělá a v řadě oblastí udává směr, dají se snad závěry extrapolovat i jinam. V obrázku je dlouhodobější vývoj nezaměstnanosti u skupin rozdělených podle úrovně vzdělání – od základního, přes středoškolské, vyšší odborné, až po univerzitní a ještě vyšší.


Vzdělání 2

Dovolím si tvrdit, že pro řadu z nás je důležitější mít (dobrou) práci než maximalizovat své příjmy. Jinak řečeno, porovnání výše mezd v jednotlivých skupinách podle vzdělání nemusí být tím klíčovým měřítkem. Tím je spíše to, jak moc je příslušná skupina vystavena tlaku ztráty zaměstnání a nezaměstnanosti a to zejména v dobách ekonomického útlumu a recese. Z grafu je patrné, že poměrně blízko jsou si křivky týkající se středoškolského a částečného vysokoškolského vzdělání. Zde bychom tedy mohli do určité míry tvrdit, že na vzdělání nezáleží – pár let na vysoké škole k větší bezpečnosti moc nepřidá. Obrovský je ale rozdíl mezi středoškolským a základním vzděláním, o univerzitním vzdělání a zbytku pelotonu nemluvě.

U nás se průměrná mzda lidí se základním vzděláním pohybuje kolem 16 000 . Střední škola bez maturity přináší průměrnou mzdu ve výši necelých 19 000 , s maturitou ve výši asi 23 000 . Vyšší odborné vzdělání už přináší reálné šance na mzdu kolem 26 500 a vysokoškolsky vzdělaní lidé berou v průměru asi 33 000 . I tato čísla hovoří jasně pro investici do vzdělání. Vezměme si velmi hrubý příklad:

Rozdíl mezi roční mzdou vysokoškoláka a středoškoláka je cca 120 000 . Pokud předpokládáme, že z tohoto rozdílu budeme těžit po dobu 35 let a diskontujeme ho na současnou hodnotu sazbou ve výši 2 %, zjistíme, že současná hodnota tohoto „toku hotovosti“ je asi 3 miliony . Pokud použijeme sazbu ve výši 4 %, tato hodnota je na 2,2 milionech a pokud použijeme 6 %, hodnota se nachází na 6 %. Pokud by naše osobní náklady na pořízení dodatečného vzdělán tyto částky nepřevýšily, z čistě finančního hlediska se vyplatí. Je to skutečně jen demonstrativní kalkulace, která by zasloužila hodně dodatků (včetně výběru „správné“ sazby, zdanění, dalších benefitů a záporů, výše důchodu, očekávané délky života ..), ale snad díky ní vidíme, o jakých částkách asi tak v onom průměru hovoříme. A jak jsem předeslal výše, tato úvaha ignoruje to, co je možná hlavní – eliminace rizika ztráty zaměstnání. Čímž se dostávám zpět ke grafu.

Možná nejdůležitější v něm je to, že mezera mezi univerzitním vzděláním a středoškolsko/částečně vysokoškolským vzděláním se nijak systematicky neuzavírá. Jinak řečeno, z obrázku není vůbec patrné, že by hodnota univerzitního vzdělání (třeba kvůli robotům) klesala, Hovořím samozřejmě stále o hodnotě dané snížením rizika ztráty pracovního místa. V březnu byla situace konkrétně taková, že univerzitně vzdělaní v USA čelili nezaměstnanosti ve výši 2,5 %, zatímco zbytek trápila nezaměstnanost ve výši 4,8 – 8,6 %. Oněch 2,5 % stojí za povšimnutí i z ryze ekonomického hlediska – minimu se od počátku 90. let pohybovalo kolem 2 % a níže už asi klesnout nejde kvůli přirozenému obratu v tomto segmentu trhu práce.


Čtěte více:

Rekordní týden na trhu s uměním; Nákupní šílenství dosáhlo 2,7 miliardy USD
15.05.2015 10:21
Tento týden byl nabytý aukcemi uměleckých děl slavných jmen, mezi nimi...
Bank Rossii vyrazila opět na nákupy, tentokrát (údajně) kvůli devizovým rezervám
15.05.2015 14:40
Ruská centrální banka (Bank Rossii, RB) obnovila devizové intervence, ...
Americký průmysl dál padá a podle aktivity v New Yorku to na velký obrat nevypadá
15.05.2015 14:53
Průmyslová výroba ve Spojených státech se za duben snížila o 0,3 proce...

Váš názor
  •  
    15.05.2015 19:55

    Osobně považuji dobré vzdělání za věc jednoznačně pozitivní a přínosnou (i ekonomicky). Dělat z uvedených grafů kategorické názory je ale pochybné, protože výběr lidí v jednotlivých skupinách není analogický. Lidé, kteří dosahují vyššího vzdělání jsou v průměru inteligentější a schopnější než ti s nižším vzděláním, takže by dosahovali vyšších výsledků, i kdyby měli všichni vzdělání shodné. Je jen otázka, jestli by bez vlivu vzdělání nebyl rozdíl mezi vybranými skupinami o něco menší (asi byl, ale uvedená čísla to nijak nedokazují).
    had
    • Presne tak
      16.05.2015 0:21

      Pokud nekdo nevi, kdo byl prijmenim Iskariotsky, mel by zametat chodniky a je jedno, ze se naucil konstruovat mosty praxi.
      Mezernik
Aktuální komentáře
16.04.2024
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m