Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jeden obrázek, který o čínském akciovém trhu řekne vše

Jeden obrázek, který o čínském akciovém trhu řekne vše

08.07.2015 17:45

O tom, že čínské akcie se vydaly směrem k iracionální veselici, jsem zde psal už před delší dobou. Musím ale říci, že síla a rychlost současného poklesu mě i tak překvapila. Důvod není samozřejmě v tom, že bych tomuto druhu býka věřil. Objevovala se ale řada zpráv, že čínská vláda považuje akciový trh za náhradu trhu realitního – tato náhrada měla sloužit jako alternativní cíl čínských úspor. A tudíž jsem spíše věřil tomu, že rally na akciích bude sice zbrzděna, ale přece jen udržována při životě.

Jeremy Grantham nedávno uvedl, že akciová bublina na vyspělých trzích praskne až ve chvíli, kdy začnou houfně nakupovat drobní investoři. Nesouhlasím s ním v tom, že by na těchto trzích byla bublina. Jím popsaný „katalyzátor“ je ale klasikou, která zapadá do známých pouček ve stylu „prodávat je třeba ve chvíli, kdy vám o atraktivitě akcií začne vyprávět taxikář“. Jak se zdá, Čína je i v této oblastí zemí, kde téměř doslova platí, že „zítra už znamená včera“. Perfektně to vystihuje následující obrázek:


cina trading.png

Když praskne akciová bublina, hovoří se obvykle o tom, že z trhu zmizely, či byly smazány miliardy dolarů (či renminbi) bohatství. Jde o technicky hodně nepřesné konstatování, protože žádné takové bohatství tam nikdy nebylo (jinak by z definice nešlo o bublinu). Bublina je naopak masivním přerozdělením bohatství, což si můžeme ukázat na jednoduchém příkladu: Na trhu se obchoduje aktivum hodnotou 100 . Pokud je v populaci různě přehazováno nákupy a prodeji za 100 , nedochází k žádnému přerozdělení. Pokud ale ode mne někdo ono aktivum z nějakého důvodu koupí za 200 , dal mi „férově“ 100 a k tomu mi ještě poskytl „dotaci“ ve výši 100 . Když se pak bude snažit jeho „dvoustovkové“ aktivum prodat, zjistí, že jej prodá pouze za 100 . Tím nedošlo k žádnému zničení bohatství, ale pouze k onomu přerozdělení.

Standardně se udává, že ono přerozdělení probíhá směrem od „hloupých“ k „chytrým“ penězům. Pokud je toto rozdělení dáno investičním umem, těžko proti němu něco namítat. Pokud je dáno rychlejším přístupem k informacím, insider informacemi a podobně, je to už něco jiného. V Číně podle některých zpráv dovedli i na této frontě postoupit ještě o něco dál. Pokud totiž předpokládáme, že k IPO a relevantním informacím kolem nich měli přístup zejména „elity“, nebyla splaskávající bublina ničím jiným, než dalším způsobem, jak odčerpat úspory domácností směrem k vyvoleným (v minulosti se tak dělo většími oklikami – přes nízké sazby, či podhodnocený kurz). Čímž se dostávám zpět k úvodu. Zdá se totiž, že snahy o nalezení bezpečných a atraktivních úložišť pro úspory čínských domácností končí luxováním těchto úspor směrem k těm, kteří je nejméně potřebují.

A moje finální poznámka k současnému vývoji na čínském trhu se týká zlata. Určitě nejsem sám, kdo věnuje pozornost tomu, že v situaci, kdy kolabuje čínský trh a eurozóna je krok od ne zrovna pozitivní přelomové události, cena zlata míří dolů. Jejím tahounem by v principu měly být obavy z vysoké inflace a/nebo obavy z Armagedonu. Právě druhý faktor by měl nyní zlatu nahrávat, ale neděje se tak. Z toho je jasné, že opojení zkázami, kolapsy a všemi možnými „gloom&doomy“ vyšly z módy. Pokud neupadneme do druhého extrému, je to dobře pro nás všechny. Pokud totiž investujeme větší částky do zlata, nutí nás to alespoň podvědomě k tomu, abychom uvažovali ve stylu „čím hůře, tím lépe“. Což je velice nezdravé pro nás i naše okolí.


Čtěte více:

Polské sazby beze změny, šance na změnu je
08.07.2015 16:41
Základní úrokové sazby v Polsku se ani tentokrát nemění. NBP nepřekva...
Jednání o Řecku i Iránu se protahují, ropa směřovala vzhůru, trend pokazil nárůst zásob v USA
08.07.2015 16:46
Neustále se prodlužující jednání o Řecku a iránském jaderném programu,...
Summary: Microsoft, GM, VW, Tesla
08.07.2015 16:54
Evropa:Akcie německých automobilek a výrobců pneumatik dnes hlásí zhru...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data