Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecká sága: Měsíce zbytečného chaosu a obrovská ztráta času?

Řecká sága: Měsíce zbytečného chaosu a obrovská ztráta času?

10.07.2015 17:23
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Peripetie kolem Řecka nebraly v posledních měsících konce. Vrcholní představitelé z řad věřitelů trávili nekonečné hodiny jednáním s neoblomnou řeckou levicovou politickou reprezentací. Tsipras ani Varufakis ale ustoupit nehodlali. Nechtěli ani přijmout odpovědnost za zásadní rozhodnutí o dalších úsporných opatřeních proti, kterým levicová Syriza před volbami i po nich tak vehementně bojovala. Uspořádali tedy referendum, které takřka prázdnou řeckou kasu vyšlo na další miliony a řecký národ se vyjádřil jasně: Návrh věřitelů z konce června přijmout nechceme. Po rezolutním „ne“ následovala vlna euforie v aténských ulicích, kterou zmrazil již druhý týden ve znamení zavřených bank a kapitálových omezení. V noci ze čtvrtka na pátek se odehrálo něco, co by asi nikdo nečekal. Premiér Tsipras najednou jakoby se nebál znepřátelení si krajně levicového křídla své strany a předložil návrh, který se v mnohém shoduje s návrhem Evropské komise, který řečtí občané v narychlo uspořádaném referendu o víkendu odmítli. Pochopit Řecko asi skutečně nelze.

Jak se k noční můře v podobě evropských hnutí proti úsporám vyjádřil již dříve německý ministr financí Wolfgang Schaeuble: „Volby nic nemění, pravidla jsou pravidla.“. Nový řecký návrh, který odporuje všemu, v co doufali zoufalí řečtí voliči, když v lednových parlamentních volbách zvolili populistické levicové řešení i ti, kteří řekli v neděli jasné „ne“ ukázal, že se Schaeuble asi nemýlil. Řecká vláda totiž z ničeho nic chce přijmout až ohromující většinu všeho, co v referendu Řekové odmítli bez okamžitého odpuštění dluhu. Atény by tak musely provést značné strukturální reformy včetně tolik diskutovaného snižování důchodu či zvyšování věku pro odchod do penze výměnou za dalších 53,5 miliardy eur.

Více o novém návrhu se dočtete zde.

Při pohledu na dnešní návrh je již na první pohled zřejmé, že se nejedná o typ dokumentu, který by tradičně levicová vláda mohla předložit anebo dokonce schválit. Odpovídá přesně tomu, proti čemu Syriza tak zaujatě bojovala. I když takový návrh automaticky neznamená, že dohoda je na spadnutí, mohl by být solidním základem pro dohodu do 20. června, kdy má Řecko zaplatit více než 3 miliardy Evropské centrální bance.

Ve světle nového návrhu se tak nedávno uspořádané referendum jeví jako naprosto zbytečně a bezpředmětné a poslední měsíce z velké části nepůsobí jako nic jiného než obrovská ztráta času a zdrojů, které mohli vrcholní představitelé evropských institucí i Mezinárodního měnového fondu využít i daleko lépe. Vývoj jednání o řecké finanční krizi posledních měsíců výborně odráží vývoj výnosů řeckých 10tiletých dluhopisů. Nižší výnosy znamenají, že dluhopis je z pohledu investorů bezpečnější, naopak čím vyšší výnos, tím rizikovější investice. Graf znázorňuje vývoj výnosů řeckých dluhopisů s desetiletou splatností od počátku tohoto roku.

Greek bond yields.png

Zbídačená řecká ekonomika
Ironií osudu je fakt, že Řekové se zvolením krajně levicové Syrizy naopak ještě více vzdálili přístupu na nezávislé trhy, který by Aténám umožnil návrat k vydávání vládního dluhu, aby se země nemusela i v dalších letech spoléhat na velmi nejistou štědrost Schaeubleho nebo Merkelové. Volba však ležela v lednu na samotném Řecku a to přijalo rozhodnutí. Kolaps zbídačené řecké ekonomiky, který se blížil spíše americké Velké depresi třicátých let dvacátého století než finanční krizi v roce 2008, by v krajním případě mohl ospravedlnit řeckou volbu. Ačkoliv oživení tamní ekonomiky bylo za předchozí vlády nejrychlejší v eurozóně, Řecko i tak čekaly roky ne-li desetiletí mírného oživování než by se jeho ekonomika vrátila na úroveň roku 2008. A to opravdu nebyly s nezaměstnaností blížící se 25 procentům pro běžné řecké občany příliš nadějné vyhlídky.

Řekové se asi již nechtěli cítit jako něčí obětní beránci a přikročili tak k radikálnímu řešení, zvolili si krajní levici. Ta však potlačila nijak okázalé, ale reálné oživení a zavřené banky sráží vaz nejen místním, ale i turistům a potažmo cestovnímu ruchu, který pro mnoho Řeků znamená jediný zdroj příjmů a tvoří více než 17 procent tamního hrubého domácího produktu. Tolik povyku kvůli návrhu, který se od záchranných programů z let 2010 a 2012 nijak zásadně neliší.

Nyní se čeká na vyhodnocení řeckého návrhu věřiteli. Řecký parlament by o něm měl hlasovat večer. Z krajně levicového jádra řecké Syrizy však dnes zaznívala ostrá prohlášení odsuzující jakoukoliv podobnou dohodu a upřednostňující Grexit. Nezbývá než si počkat, zda dnes, zítra nebo snad v neděli padne konečně klíčové rozhodnutí, které posune řeckou ságu k všemi vytouženému konci a podpisu dohody, která mohla být vlastně bez vyhrocených dramat a okolků podepsána již dávno.

Harmonogram následujícího víkendu je k dispozici zde.

Zdroj: BI, RTRS, BBG

 

 

 


Čtěte více:

Tsipras mluvil se spolustraníky, dohoda s mezinárodními věřiteli může být již dnes
10.07.2015 11:51
V Aténách se dnes za zavřenými dveřmi sešel premiér Alexis Tsipras s p...
Řecko je jako turista bez peněz; rozhovor s guvernérem ČNB
10.07.2015 13:50
Řecko mohlo být dávno z krize venku. Na odpuštění dluhů už dostalo čás...
Finanční trhy euforicky vítají návrh řeckých reforem
10.07.2015 13:43
Šéfové Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB), Mezinárodního ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů