Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pád ruského titána – namísto růstu do nebe bojuje o přežití

Pád ruského titána – namísto růstu do nebe bojuje o přežití

11.08.2015 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Dlouhá léta špatného managementu a politicky motivované expanze se začínají projevovat na ruském plynárenském gigantu Gazpromu. Jeho produkce by letos měla být nejnižší v historii, projekty plynovodů jdou ke dnu a na klíčovém evropském trhu si firma nevede dobře. V roce 2008 dosahovala její tržní hodnota 360 miliard dolarů a její vedení tvrdilo, že do osmi let se s hodnotou 1 bilionu dolarů stane největší společností na světě. Ředitel Gazpromu Alexei Miller kdysi pracoval spolu s Vladimírem Putinem a byl hrdý na to, že dokázal zvýšit tržby společnosti z 21 miliard dolarů na 94 miliard dolarů. Dá se tak pochopit, že se kdysi domníval, že Gazprom poroste až do nebe.

Miller se ale ve svých predikcích mýlil. Tržní hodnota Gazpromu nyní dosahuje 55 miliard dolarů, firma se nedostala ani mezi 100 nejvýznamnějších globálních společností a celkově to s ní nevypadá nijak dobře. Spoléhala se na růst dodávek domácím zákazníkům i na exporty. Rusko se ale nachází v recesi, což doléhá na domácí poptávku. A Evropa, která je pro společnost největším zahraničním trhem, se snaží o diverzifikaci svých zdrojů energie. V roce 2014 tak byly exporty Gazpromu o 90 milionů kubických metrů nižší než v roce 2008.

Odhaduje se, že pod Millerovým vedením provedl Gazprom neziskové investice ve výši 40 miliard dolarů. Možná se tak stalo i kvůli zvýšení zisků firem, které vlastní někteří Putinovi přátelé. Problematická jednání o plynovodech a odstupování od smluv jsou pro Gazprom opakující se realitou. Putin tuto firmu používal pro expanzi do Evropy, a ta si toho byla dobře vědoma. Platí to zejména o jeho roli při konfliktu na Ukrajině. Právě tato země se intenzivně snaží o větší diverzifikaci a zvyšuje dovozy plynu z Evropy. Umožňuje to i přehnaná expanze ze strany Gazpromu, který do Německa pumpuje více plynu, než tato země potřebuje. Tím umožňuje jeho export na Ukrajinu.

Gazprom nyní také bojuje s Evropskou komisí, která ho obviňuje z příliš vysokých cen na východoevropských trzích. Firmě se také nedaří uskutečnit plány na obejití Ukrajiny při dodávkách do Evropy. Evropa už pro Gazprom není příznivě nakloněným trhem. Příčiny najdeme jak v oblasti politické, tak na straně regulace. Na tento trh už se tak Gazprom ohledně dalšího růstu spoléhat nemůže. Zpomalování čínské ekonomiky pak podkopává jeho velkolepé plány na diverzifikaci. Dochází naopak k zastavení či oddálení projektů spojených s dodávkami na čínský trh.

Minulý rok Gazprom generoval 9 % rozpočtových příjmů ruské vlády. Stále jde o dojnou krávu, čelí ale strategickým výzvám a je ze všech stran tlačena klesajícími cenami, poptávkou, regulací a politickými tlaky. Už brzy Gazprom nebude schopen plnit kapsy Putinových přátel a namísto toho bude bojovat o přežití.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Obrat v německých očekáváních se nekoná, index ZEW dál padá
11.08.2015 11:13
Index očekávání německých ekonomických odborníků, který sestavuje inst...
Podpora čínské ekonomiky brzda pro evropské výrobce luxusního zboží, ne však pro Pandoru
11.08.2015 11:52
Dnešní rozhodnutí ohledně oslabení domácí měny ze strany čínské centrá...

Váš názor
  • Zajímavá hra s čísly
    14.08.2015 11:03

    Gazprom měl sice v roce 2014 menší produkci než v roce 2008 o 90 miliard metrů menší produkci (podle Gazpromu dokonce o 106 miliard) , ale zároveň jen o 17 miliard než v roce následujícím. Takže spíše než o nějakou evropskou strategii jde o výkyvy v počasí. Já tyhle balíky čísel nemám moc rád, protože autoři si pletou miliardy s miliony, jako třeba tady, neuvádějí procentuální vyjádření, takže to nemá žádnou vypovídací hodnotu a člověk si to musí najít sám... Ve skutečnosti jde o to tam přimixovat politikum což je sice IN, ale z hlediska investora bych dal přednost přesným číslům ...
    Marcus67
  • Pro normálně uvažujíci lidi
    12.08.2015 12:55

    je s jejími proputinovskými kecy na zblití zdejší Katka. Ta by měla taky pomáhat Zemákovi hledat jeho tajemný článek. Určitě by uspěla I kdyby si ho měla napsat sama. Má sklony k vymýšlením si lží.
    ..
  • Bloomberg je na zblití
    12.08.2015 9:57

    No to zase napsal nejaky fanatickyy ANTIRUSOFIL. Gazprom je zdrava firma na spici, ktera nemá vůbec zadne problémy, obrovska expanze a stavba plynovodu do Ciny je jasny plus ve smeru rozvoje, je jasne, ze tato povedena expanze je trnem oku nepřejícímu zapadu, a tak plodi takoveto nesmyslne zamerne spinici clanky psane snad na objednavku konkurence, ktera je na tom bidne. Co se tyka snizeneho odbytu. Export je na stejne urovni, coz je uspech a je to dano hlavne velmi teplou zimou a za druhé zateplovacími dotovanymii programy na usporu tepla, coz je taky v poradku. A jen nejaky ubozak to otoci proti Gazpormu...no hnus, hruza a na bliti je ten ANONYMNI zdroj Bloomberg
    Katka
    • Re: Bloomberg je na zblití
      12.08.2015 11:13

      ... co máš proti Západu? Dobře se tu žije. A všichni se k nám chtějí přestěhovat.
      ☺lolek☺
      • HAHA (velmi hořce)
        13.08.2015 6:57

        To je cerny humor ?? Akorát Arabove a cerne huby.
        Katka
        • Re: HAHA (velmi vesele)
          13.08.2015 8:03

          Tak slečinka je trošku rasistka a cca 8% muslimů v EU ji nevoní ( v ČR do 0,2%), ale v Rusku je to jistě lepší. Třeba by je jí více líbilo v čečensku, kde by mohla být třetí manželkou nějakého krmiče prasat. V celém Rusku je muslimů ckolem 20% a v čečensku je s putinovým souhlasem zaváděna šaría.
          ..
  • Význam ropy
    11.08.2015 17:12

    To :velkamedvedice Význam ropy s rozvojem alternativních zdrojů bude asi klesat, to je pravda.Ale na ropu hlavně jezdí auta, v Číně se jich ročně prodá přes 20 milionů nových a všechna zatím jezdí na benzín a naftu, nová letadla taky. V USA se ročně prodá 17 milionů nových aut, skoro všechny na benzín a naftu.Vytlačování ropy tak bude velmi pozvolné.
    xiluodu
  • Síla Dolaru
    11.08.2015 17:07

    Čína dnes devalvovala Juan o 2 %, šok. Dost možná začíná světový souboj měn v oslabování proti dolaru v zájmu svých exportérů.Dolar už svou hodnotou 1,10 za 1Euro ničí své domácí americké exportéry zboží, US export zboží za půl roku klesl o 6 % a to není při rostoucí US ekonomice normální.Svět nechce drahé US zboží a drahé ho dělá silný dolar.Gazprom vyváží méně plynu, USA méně zboží. Je to fifty fifty.Zdá se, že se svět spojil proti Dolaru a USA budou muset reagovat, aby pomohli svým exportérům.Každé oslabení USD pak pomůže ropě a Rusku.
    xiluodu
  • Ceny plynu a ropy
    11.08.2015 16:06

    Roku 2008 stála ropa 147 Dolarů ,pak spadla na 40 , roku 2013 už zase přes 100. Kam a kdy půjde dnešní cena = 43, neví nikdo na světě.Já věřím, že ze 43 půjde během doby nahoru.Příliš silný US Dolar dusí světový obchod, patrně oslabí a to zase pošle zlato a ropu zase nahoru.Rusku to pomůže.
    xiluodu
    • Re: Ceny plynu a ropy
      11.08.2015 16:14

      Fakt sis nevšiml, jak význam ropy klesá anikdy nebude takový jak před vznikem těžby břidličného plynu a alternativních udrojů? Opravdu nechápeš nerozvinutost diversifikace ruské ekonom iky a její závislosti na ropě?
      Velkamedvědice
    • Re: Ceny plynu a ropy
      11.08.2015 16:12

      Pokud zvedne uSA sazby dolar posílí. O to nejde uváděl si, že článek je politický a lživý. Opravdu nechápeš, že gazprom prodává i objemově méně? o 90 milionů kubických metrů nižší než v roce 2008? Opravdu nechápeš, že hodnota společnosto klesla z 360 na 55 miuliard? Proč do toho taháš politiku??
      Velkamedvědice
  • Stalinův pohrobek xilodu
    11.08.2015 15:00

    Bez ohledu na ceV roce 2014 tak byly exporty Gazpromu o 90 milionů kubických metrů nižší než v roce 2008. nu plynu si opakuj... A přestaň otravovat agitacemi. Cenou komodit trpí energetiky celého světa mimochodem. Krachují. Ale Tvá bolševická hlava tvrdící proogsndu o indiánech vyvražděných američany to nebere. Víš kdo objevil ameriku a začal kolonizovat?
    Velkamedvědice
  • patria
    11.08.2015 14:48

    Ten šílený systém, kdy člověk ne vidí co píše jste vymýšle Li dlouho? Hnus. Můžete s tím něco udělat?
    Velkamedvědice
  • Gazprom
    11.08.2015 14:29

    Není to tak zlé, jak Bloomberg žvaní .Je to politicky motivovaný kec. Samozřejmš se do účetnictví musí promítat pokles ceny plynu. To je jasné.Ovšem v EU žije 500 milionů lidí a plyn je relativně čistou energiíí, lepší jak uhlí nebo ropa.Jaké má Eu vlastní zdroje plynu ? 1. v Nizozemí, tam ovšem vysoká těžba způsobuje zemětřesení a praskání budov = těžba proto klesá.2. V Norsku, to ale dosahuje právě maxima těžby a brzy bude těžba klesat.Jak tedy může EU obejít Gazprom ? Dovozem zkapalněného plynu s Kataru nebo USA. Ovšem bude nutné vybudovat velmi drahé terminály a také zkapalněný plyn je pořádně dražší jak ruský.Jak známo plány na vlastní evropský plynovod přes Turecko zkrachovaly.Takže já nevidím budoucnost ruského plynu vůbec černě.
    xiluodu
    • a co říkaš na tohle xindluojde..
      11.08.2015 14:56

       Na Zemi je asi 22 milionů km2 pouští, které nelze využít ani v zemědělství, ani k chovu dobytka (Sahara, Kalahari, Atakama). Jejich obrovské rozlohy však mohou být alespoň zčásti využity k přeměně sluneční energie na elektřinu nebo k rozkladu vody na vodík a kyslík. Pro Evropu je nejblíže Sahara, která má rozlohu 7 milionů km2. Jednoduchý výpočet ukáže, že jen z jedné desetiny Sahary by dnešní technikou slunečních elektráren bylo možné získat asi 50 terawattů, což je 5krát více, než lidstvo potřebuje. Elektrická energie ze solárních článků ze Sahary by se do Evropy mohla rozvádět přes Gibraltar. Jinou možností je využívat sluneční energii k rozkladu vody a vodík pak do Evropy dopravovat potrubím nebo ve velkých tankerech podobně jako zemní plyn.
      bob
      • Re: a co říkaš na tohle xindluojde..
        11.08.2015 15:43

        Myšlenka to je dobrá, ale nepochybně se to neobejde bez následků společenského charakteru podobně jako se děje u ropy. 
        kadanfm
      • Re: a co říkaš na tohle xindluojde..
        11.08.2015 15:03

        V oblasti Atacama žije okolo 1 milionu lidí. Důvodem je obrovské množství nerostných surovin, které bylo na poušti nalezeno. Obrovská naleziště železné a měděné rudy se stala významným artiklem této nehostinné oblasti. Mezi další důležité nerostné bohatství patří největší naleziště dusičnanu sodného (minerál nitronatrit neboli chilský ledek) na světě. O jeho vlastnictví se vedla i pacifická válka. V dobách největší těžby pokrývala produkce z Atacamy až 4/5 světové spotřeby.
        ☺lolek☺
    • Re: Gazprom
      11.08.2015 14:49

      Tak ty lživá čísla oprav bolševický agitáto re...
      Velkamedvědice
    • Re: Gazprom
      11.08.2015 14:45

      Ne. Ty si normální agitátor . Energeticky celého světa bojují o přežití, ale komoditního ruska se to netýká. Po ručí větru dešti. Možná kvůli takovým zmanipulovaným blbům jako Ty nemají někteří lidé rusko rádi. Ty si nevidíš ani na špičku nosu a tvé tragicko komické komentáře dělají rusku medvědí službu. Kapitalizace Tě nic neříká. Jsi směšná zaujatá figurka. To je nejhorí dědictví komunismu žvsnilové jako ty. Předpokládán, že přes ty kbácké agitace, ktermi to zasíráš, nevlastníš ani rubl, ani ropu, ani Gazprom. Rusku přeji, aby ho prezentovali intelugentní lidé a ne takový kašpar. Ty zřejmě ani netušíš světové ceny plynu. Jinak není
      Velkamedvědice
    • Re: Gazprom
      11.08.2015 14:42

      Nejlepší řešení obejití gazpromu je spotřebu plynu snížit. Po zateplení baráku mi klesla roční spotřeba plynu z nějakých 4000 kubíků na  1700. kdyby všechny domácnosti snížily spotřebu na polovinu a průmysl o 15% obejde se Evropa úplně komplet bez ruského plynu.
      ..
  •  
    11.08.2015 14:09

    těžko se podniká když jste politický nastroj a musíte dělat nevýdělečná rozhodnutí !
    dh
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data