Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nemožná trojice platí i pro Čínu, dolarový blok musel povolit

Nemožná trojice platí i pro Čínu, dolarový blok musel povolit

17.08.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Čína před několika dny devalvovala svou měnu k dolaru téměř o 2 %. O této možnosti jsem už nějaký čas hovořil a k devalvaci došlo v době, kdy jsem o ní diskutoval na Twitteru. Moje hlavní závěry týkající se tohoto kroku jsou následující: Šlo o téměř nevyhnutelný vývoj a důvod shrnuje tento graf. Jde o vedoucí indikátory čínské ekonomiky, které jasně ukazují, jak se tamní situace zhoršuje:

OECD Čína.png

Otázkou je příčina onoho zhoršování. Podle mého mínění úzce souvisí s utahováním monetárních podmínek v americké ekonomice. Čínská měna je úzce provázána s dolarem, a to znamená, že americká monetární politika je Čínou importována do její vlastní ekonomiky. Dochází k tomu od chvíle, kdy skončilo QE3 a v poslední době došlo k zintenzivnění tohoto procesu, protože Fed plánuje zvýšení klíčové sazby. Trhy v USA na to reagují svými cenami a tyto změny jsou prostřednictvím kurzu čínské měny opět odraženy i v čínské ekonomice. Čína tak nakonec musela tento tlak snížit tím, že devalvovala.

Za devalvací ale stojí ještě jeden hlubší důvod. Čína se totiž snažila porušovat pravidlo „nemožné trojice“. Toto pravidlo říká, že nelze mít zároveň pevný kurz, nezávislou monetární politiku a volný tok kapitálu. Pokud se o to nějaká země snaží, dojde k růstu nerovnováh a nakonec se bude muset jednoho cíle vzdát. Čína se do určité míry snažila o udržení všech tří. Svou měnu do velké míry provázala s dolarem, měnila domácí monetární politiku pomocí sazeb a výše povinných rezerv a umožnila určitý pohyb kapitálu. Takový systém ale nemohl fungovat navždy a už vůbec ne v době, kdy Fed začal pasivně utahovat monetární politiku v USA.

Pasivní utahování americké monetární politiky se projevilo posilováním dolaru a tudíž i posilováním renminbi. Pokud by Čína i nadále držela pevný kurz k dolaru, jen by zhoršila problémy její ekonomiky. Čína také chce, aby její měna byla v budoucnu plně konvertibilní. Není tedy pravděpodobné, že by se vláda vzdala nezávislé monetární politiky. Bylo jasné, že se bude muset vzdát pevného kurzu. To je tím hlubším důvodem pro devalvaci. Z toho samého důvodu je pravděpodobné, že jde pouze o první krok směrem k plně flexibilnímu kurzu renminbi.

Někteří ekonomové se obávají, že oslabení kurzu čínské měny vyvolá deflační šok v globální ekonomice. Čínské zboží totiž díky němu zlevní, a to bude tlačit ceny ve světové ekonomice níž. Musíme si ovšem uvědomit, že americká monetární politika už předtím vyvolávala zpomalení čínské ekonomické aktivity a to samo o sobě přinášelo deflační tlaky po celém světě. Stačí se podívat na ceny komodit. Devalvace renminbi pak nemusí působit deflačně, pokud ostatní centrální banky zareagují uvolněním politiky. Fed by mohl například pozdržet zvyšování sazeb, či dokonce svou politiku uvolnit v případě, že by se nové deflační tlaky skutečně projevily.

Současný vývoj ukazuje hlavně na to, že je nutné být velmi opatrný při výběru měnového bloku, do kterého chceme patřit. ECB se snaží uplatňovat jednotnou monetární politiku na skupinu zemí s velmi rozdílnou charakteristikou a výsledky jsou špatné. To samé ale platí i co se týče vlivu americké monetární politiky na země dolarového bloku. Rozdíl spočívá samozřejmě v tom, že ECB by měla brát v úvahu dobro všech zemí její měnové unie. Oproti tomu Fed se nemusí starat o země, které se samy rozhodly o provázání kurzu jejich měny s dolarem. Každopádně platí, že pokud všechny země neprocházejí podobným cyklem, nebo nemají nástroje, které by absorbovaly šoky, pravděpodobně by neměly být členy jedné měnové unie či jednoho bloku.

Autorem je ekonom David Beckworth.

Zdroj: Macromarketmusings


Čtěte více:

Rozbřesk - Hity týdne: zápis z jednání FOMC, hlasování v Bundestagu a trápení komodit s EM
17.08.2015 9:10
Nesnesitelná vedra skončila a s nimi dost možná i okurková sezóna na g...
Technická analýza - Dolar skládá reparát minulého týdne, bude pokračovat pod 1,1100 EURUSD?
17.08.2015 9:22
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje pod hladinou denního pivotu na 1,...
Japonské hospodářské zpomalení jenem příliš nepohnulo
17.08.2015 10:27
Japonský hrubý domácí produkt v 2Q15 podle prvních odhadů (q/q, anual...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data