Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - ECB sníží inflační výhled a přeladí do holubičího módu

Rozbřesk - ECB sníží inflační výhled a přeladí do holubičího módu

03.09.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Nálada na čínském akciovém trhu přituhuje a pro řadu hráčů na trhu není jednoduché komentovat dění a poskytovat analýzy svobodně a otevřeně. Čínské úřady zjevně začaly hledat obětní beránky, na které by mohly ukázat jako na viníky masivních letních výprodejů. Vyšetřování je vedeno s novináři, analytiky i zástupci regulátora. Zahraničním hráčům (jako například hedgeovému fondu Citadel) byly odebrány licence a nikdo neví, kam zmizela po vyšetřování manažerka velkého čínského hedgeového fondu Li Yifei...Podle úřadů si vzala dovolenou. Podle Financial Times chtějí úřady po analyticích, aby se vyvarovali ostřejších výrazů a některé své závěry zjemnili. Přísnější a hlavně těžko předvídatelné chování úřadů řadu zahraničních hráčů vede k úvahám o opuštění čínského trhu.

Dnes jsou ale čínské trhy zavřené a pozornost se v globálu soustředí jinam. V Evropě konkrétně k zasedání ECB. Bude zajímavé vidět, jak se s čínským šokem popasují evropští centrální bankéři. Zatímco ve Velké Británii i v Americe vesměs převládá sebevědomí - sazby mohou jít nahoru nehledě na problémy Číny - někteří zástupci ECB přeladili rychle na holubičí notu. Hlavní ekonom Peter Praet hovořil dokonce o možnosti dalšího rozšíření měnové expanze v případě, že splnění inflačního cíle nebude na dohled. Více-prezident Victor Constancio byl sice o poznání klidnější, faktem ale je, že Evropa je v součtu vůči čínským potížím zranitelnější než Spojené státy. Problémy Číny, padající ceny komodit a nedávné posílení eura - to vše navíc bezesporu sníží inflační výhled na příští rok. V červnu ještě ECB počítala pro rok 2016 s inflací na 1,5 %, teď bude ráda když se prognóza pro příští rok udrží lehce nad 1 %. Mario Draghi bude dnes pravděpodobně také muset zůstat v holubičí náladě.

Forex

Polská centrální banka včera dle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny a zazněl i “závazek” na tomto stavu v letošním roce nic neměnit. Trh tak mohla zaujmout především kritika plánu vlády konvertovat hypotéky v cizích měnách do zlotých s tím, že valnou většinu ztrát by měly nést banky. Jinak však zasedání žádné převratné informace nepřineslo a zlotý, jenž včera společně s forintem vůči euru posiloval, na zasedání nereagoval.

Zajímavé bylo i dění v Česku. Koruna se sice - jak je tomu v posledních týdnech zvykem - vůči euru prakticky nehýbala, ale stojaté vody alespoň trochu rozvířil blogový příspěvek viceguvernéra ČNB Tomšíka. Ten zopakoval, že ČR stále potřebuje uvolněnou měnovou politiku a naznačil, že termín ukončení kurzového závazku by se mohl posunout dále do budoucnosti (tedy za horizont druhé poloviny roku 2016).

Dnes bude v Česku zveřejněn údaj o maloobchodních tržbách za červenec, ale větší pozornost přitáhne zasedání ECB. Pokud zasedání vyzní holubičím způsobem (což je podle nás pravděpodobné), tak to může být zajímavá zpráva i z hlediska českých trhů. A to zejména v souvislosti se včerejšími komentáři V. Tomšíka...

Dluhopisy

Výnosy dluhopisů se včera změnily jen nepatrně, ačkoliv akciové trhy po před-včerejším výplachu naopak mazaly ztráty. Zajímavým momentem bylo zveřejnění tzv. Béžové knihy Fedu, která byla vcelku optimistická, přičemž v některých distriktech dokonce potvrdila mzdové tlaky. Vyznění Béžové knihy podle nás vrací do hry zvýšení sazeb Fedu v září s tím, že pateční data z trhu práce hodně napoví.

Dnešek bude nicméně o ECB, která po měsíci pravidelně zasedá. Dají se očekávat holubičí výroky, které nicméně nebudou podpořeny žádným novým opatřením. ECB bude rovněž publikovat novou prognózu, kde bude zapotřebí revidovat odhad inflace směrem dolů.

Svoje si pak užije i český primární trh s dluhopisy, neboť stát bude emitovat pokladniční poukázky. Vzhledem k obrovskému přebytku likvidty v systému bude poptávka zřejmě bude velmi solidní, přičemž ministerstvo financí si bude zřejmě půjčovat za méně než bude vracet.

Komodity

Volatilita cen ropy se včera vrátila k normálu. Cena měsíčního kontraktu na Brent vzrostla asi o 2 %. Býci sice nebyli nadšení z vcelku výrazného nárůstu zásob ropy v USA, nicméně ve večerních hodinách cena opět oživila a dostala se na d 50 USD/barel. Jistá úleva byla vidět i na cenách základních kovů, které v průměru rostly asi o procento. Cena mědi vzrostla nad 5100 USD/t.


Čtěte více:

Objednávek pro americký průmysl přibývá, ale pomaleji
02.09.2015 17:09
Průmyslové objednávky v zámoří vykázaly za červenec růst o 0,4 procent...
Němci perfektně přesedlali na čerstvého exportního koně
02.09.2015 17:45
Německo je exportní velmocí a poměrně hodně často je to považováno za ...
Béžová kniha: Ekonomika USA dál roste, začíná však cítit důsledky útlumu v Číně
03.09.2015 8:13
Ekonomika Spojených států během léta pokračovala v růstu, některé podn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data