Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Když stabilitu v sektoru IT, tak Red Hat

Když stabilitu v sektoru IT, tak Red Hat

16.09.2015 16:45
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Red Hat, je světový poskytovatel open-source softwareová řešení pro korporátní klienty a jedna z akcií z indexu S&P500, která se soustředí na vývoj produktů v segmentech operačních systémů, middleware, cloudu, virtualizace a datových center.

Obecně je známo, že společnosti myšleno jako korporace pokud již zvolí nějakou technologii tak z důvodu síťového efektu, vysokých nákladů, nákladů na přeškolení a ztrát než se celý systém zaběhne nerady mění softwareové vybavení. Trh s mobily, PC, tablety nebo jiným spotřebním zbožím jsou mnohem citlivější než je software pro korporátní systémy nebo korporátní serverová řešení.

Dokládá to i vývoj tržeb společnosti Red Hat, která v tomto byznyse podniká. Již 53 čtvrtletí za sebou rostou tržby společnosti Red Hat vždy o trochu výše. Růst tržeb nebyl zastaven ani recesí po roztavení trhů v roce 2008. V 1Q15 dosáhla společnost Red Hat tržeb ve výši 425 mil. USD což představuje růst o 14 % meziročně. Dynamika růstu se v posledních několika čtvrtletích zpomaluje, ale to je při uvážení šňůry 52 čtvrtletí bez stagnace nebo poklesu poměrně normálním projevem vývoje.

red_trtby

Z celkových 1,8 mld. USD tržeb za rok pochází 74 % z produktů pro technologie infrastruktury vnitropodnikových sítí. Geograficky přínáší největší část tržeb přes 60 % Amerika. Zbylých 40 % si dělí Evropa s podílem 25 % a Asie 15 %.

Tržby v posledních třech letech rostly v průměru o 16 % meziročně. Konsensus říká, že by se tempo mělo zpomalit, ale v roce 2016 růst ještě o 13 %. Firma rychle roste ale čelí i tlaku menších hráčů, kteří vidí šanci uchytit se v oblasti linuxově orientovaných operačních systémů jako SUSE či Ubuntu společnosti Canonical. Ti mají vyšší počet free instalací než Red Hat a budou se snažit tyto instalace nějakým způsobem zpeněžit, což může znamenat riziko pro Red Hat.

Čistý zisk dosáhl 48 milionů dolarů, což je meziroční zlepšení o 10 mil. USD.

Tržbám Red Hatu svědčí masivní trend přechodu na cloud, který společnost také umí. Firma má pro komerční použití jako první integrované IaaS a PaaS cloud open-source služby. Navíc potřetí za sebou obdržela pět hvězd v ratingu CRN 2015.

Kromě cloudu je Red Hat prakticky nejúspěšněji komerčně nasazená distribuce (distribuce - verze linuxu) linuxového operačního systému napsaná v otevřeném kódu, což sebou pro uživatele nese výhody, kdy není závislý na jednom dodaveteli software. Velkou výhodou, kterou oceňují hlavně sektory jako bankovnictví nebo zdravotnictví je stability, škálovatelnost a také vysoká bezpečnost.

Red Hat Inc. je třetím největším producentem operačních systémů pro serverová řešení. Společnost v současné době nadále podle údajů IDC pokračuje v získávání tržního podílu na 30 mld. USD trhu s operačními systémy. Klíčovými soupeři jsou IBM a Microsoft. Ti však na trhu ztrácejí podíl, kvůli tomu, že nestačili rychle zareagovat na změnu trendu a přesunu na cloud. Navíc Red Hat na trhu rozšířil svůj tržní podíl také malými akvizicemi na poli úložišť dat a middleware.

IBM potvrzuje, že cesta Red Hatu je správná. Zrovna nedávno oznámil podporu pro své servery LinuxONE od dalších výrobců software - aliance IBM a Canonical společně upraví distribuci Ubuntu pro nasazení na systému LinuxONE. Potvrzuje to jen, že se Red Hat vydal správným směrem.

Red Hat v alianci s Cloudera a SAP se dále pouští do byznysu kolem zpracování Big Data pro korporace. Svůj příspěvek si Red Hat představuje v poskytnutí svého cloud řešení a operačního systému, který je stabilní i pro velké množství výpočtu a vypočetní zatížení. Ostatní výrobci OS a poskytovatelé cloudu se snaží získat na trhu pozici. IDC odhaduje, že má zatím hodnotu 16,5 mld. USD a do roku 2018 má ještě vyrůst o dalších 26 %.

Další aktualizace vývoje bude známa již brzy. Red Hat bude reportovat čtvrtletí výsledky za druhý kvartál hospodářského roku 2016 již 21. září.

Aktuálně se akcie obchoduje na americkém trhu za 71,35 USD za jednu akcii. Letošní maximum akcie již pravděpodobně dosáhla těsně nad 80 USD. Nad tuto hladinu akcie v růstu nepokračovala a přes stabilní výsledky a získávání podílu na trhu korigovala na aktuální úrovně ve vleku nervozity posledních týdnů.
red_akcie

Zdroj: firemní data Red Hat, Bloomberg, IDC


Čtěte více:

Proč americké banky (ne)budou beneficienty normalizace měnové politiky Fedu?
16.09.2015 15:00
Většina amerických bankovních domů bude čtvrteční rozhodnutí americkéh...
Technická analýza - GBPUSD dnes bez jasného směru, Fed může zamíchat kartami
16.09.2015 15:32
GBPUSD: Měnový pár se již několik dní pohybuje při úrovni 1,5400 GBPU...
Mediální firma CME chce prodat do konce roku část majetku
16.09.2015 15:43
Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university