Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč uprchlíky vítá Německo a ne muslimské země?

Proč uprchlíky vítá Německo a ne muslimské země?

20.09.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Leonid Bershidsky se na stránkách Bloombergu zamýšlí nad tím, proč země Perského zálivu nepřijímají více uprchlíků. Podle jeho názoru není pravděpodobně pravdou, že by Saúdská Arábie ještě nepřijala ani jednoho uprchlíka, jak se někdy tvrdí. Tato země totiž nepodepsala konvenci OSN týkající se uprchlíků a ti tak zde nejsou oficiálně vedeni. V zemi se ale podle některých informací nalézá až 500 000 Syřanů. I takový počet je ale příliš malý s ohledem na to, jak bohatou a velkou zemí Saúdská Arábie je a také s ohledem na to, že podporuje jednu stranu konfliktu, který uprchlíky vyhání z jejich domovů.

„Naprostou většinu uprchlíků ze Sýrie představují sunnité. Saúdská populace je také převážně sunnitská, ale je tu jeden problém: Řada oblastí v Sýrii slouží jako základy pro Islámský stát a Saúdská Arábie spolu se Spojenými arabskými emiráty podporují letecké útoky proti Islámskému státu. Ten je tak vůči nim velmi nepřátelský,“ píše Bershidsky. Dále poukazuje na to, že příliv uprchlíků už narušil jemnou náboženskou a etnickou rovnováhu v jiných zemích regionu. Jako příklad lze uvést Turecko či Libanon.

Problémy vznikají i v Egyptě, kde byli uprchlíci ze Sýrie nejdříve vítáni. Nyní se ale vláda stále více obává, že mají vazby na Muslimské bratrstvo a uprchlíci tak při vstupu do země čelí mnohem větším překážkám než dříve. Vše je ztíženo tím, že v zemích Perského zálivu tvoří už nyní velkou část populace jiné národnosti a někde je jich dokonce většina. Pokud by se tento stav měl nadále prohlubovat, hrozí politické a sociální problémy.

„V Evropě často slyšíme, že muslimové by sem neměli přicházet, protože sebou přinesou své války a spory. I kdyby jich ale přišlo několik milionů, budou tvořit méně než 1 % celé populace EU. Riziko teroristických útoků tu hrozí i bez uprchlíků. Výzkum pak ukazuje, že první generace imigrantů v USA páchá méně zločinů než místní lidé,“ tvrdí Bershidsky. Bylo by podle něho hezké, pokud by se země Perského zálivu uprchlíkům otevřely více než nyní. Západ je ale podle něho na pomoc uprchlíkům mnohem lépe vybaven a „Evropa lidi, kteří do ní přicházejí, potřebuje“.

Ten samý autor se v jiném článku zamýšlí nad tím, proč Německo uprchlíky vítá. Pro řadu lidí je podle jeho názoru těžké hovořit o německých morálních přednostech s ohledem na to, jakou roli tato země hrála ve dvou světových válkách, ale třeba i během posledních jednání s Řeckem. Postoje k uprchlíkům ale podle Bershidskyho skutečně ukazují na morální vyspělost Němců.

Vypovídající je příběh Franka Diettricha, který nyní pracuje jako dobrovolník a pomáhá s rozdělováním potravin uprchlíkům. Ten podle svých slov viděl v televizi, že vláda má problémy se zajištěním potřebných kroků a „je tak na nás, abychom pomohli“. Práce jsou organizovány i pomocí Facebooku a ten ukazuje, jak velká část německé populace chce s krizí pomáhat.

Podle televizního kanálu ARD-DeutschlandTrend už 88 % Němců darovalo peníze či oblečení, nebo tak plánují učinit. Průzkum stanice také ukázal, že 38 % z nich se obává, že uprchlíků do jejich země přichází příliš mnoho. To ovšem neznamená, že s nimi nesoucítí a nechtějí jim pomáhat. Objevují se sice útoky ze strany extrémní pravice, ale otevřené projevy nenávisti se setkávají s odporem. V devadesátých letech němečtí pravicoví extrémisté pálili tábory uprchlíků a lidé jim za to často tleskali. Dnes je situace jiná a sama vláda je možná překvapena tím, jak se lidé chovají. Tento posun bývá někdy vysvětlován historií země a významně k němu přispěly i postoje vlády, médií a občanských sdružení.

Olaf Kleist z University of Osnabrueck poukazuje na to, že pokud si chce Německo zachovat svou ekonomickou sílu, imigranty potřebuje, protože čelí nevýhodnému demografickému vývoji. Voliči pak proti přistěhovalcům neprotestují i proto, že Angela Merkelová slíbila udržet vyrovnaný rozpočet bez toho, aby kvůli uprchlíkům došlo ke zvyšování daní. „Je těžké odhadnout, zda je posun v postojích Němců dlouhodobý, nebo jde jen o přechodný jev. Němci cítí s těmi, kteří prchají před válkou, mají ale jen málo pochopení pro uprchlíky z Balkánu,“ tvrdí Bershidsky. Chování Německa je pak podle něho jak příkladem, tak výzvou pro další evropské země a dokonce i pro Spojené státy.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Alliance Bernstein: Čína si zaslouží mnohem více chvály a méně kritiky
17.09.2015 13:00
Nedávná návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v USA přišla v pol...
Z Filadelfie přišla další špatná zpráva o průmyslové aktivitě v USA
17.09.2015 16:13
Index průmyslové aktivity sestavovaný filadelfským Fedem se v září pro...
Uprchlíci a postkomunistické země rozdělují Evropu
18.09.2015 11:16
Po bývalých komunistických zemích z východní Evropy je požadováno, aby...

Váš názor
  • Kalka píše že......
    26.09.2015 19:19

    24.9.2015 21:05....."...57% Němců se podle ARD bojí kriminality a teroru přistěhovalců. Téměř 50% se bojí, že se zhorší kvalita vyučování ve školách... Kalka..."...........Tak to Češi jsou větší zbabělci, těch se bojí migrantů přes 85%.
    jáné
  • banánistán
    25.09.2015 11:23

    To si stejně musí dělat Mynář ko.y z národa, ohlásit, že má na stole obálku, kterou ještě neotevřel...Jsme partneři pro hrad, nebo se nám aragantně vysmívají? http://svobodneforum.cz/10-veci-ve-kterych-zeman-lze-v-ostudne-kauze-kanclere-mynare/
    Velkamedvědice
    • Re: banánistán
      26.09.2015 23:16

      To přesně ukazuje co jsou jeho priority a nápln' práce za kterou je králem královsky placen. Opět se potvrzuje staré rčení "jaký pán takový krám" .....za co pane prezidente za co......Bude zajímavé co dostane za trafiku jestli hradní pán splní co slíbil. Ale to do švestek asi nebude jestli vůbec. To už není ani sranda. Jak očekávat že dodrží slib někdo, kdo už neudrží ani moč. Viděl jsi tu fotku z severomoravského zájezdu ?
      Třebíčský
    • Re: banánistán
      25.09.2015 18:34

      .... a proč ne když ví že se mu nemůže nic stat. On si dělá prču z prezidenta a ten z celého národa. Nejhezčí ale je jak náš hradní pán se veřejně vychloubá jak přispívá ze svého platu na fond snížení státního dluhu, ale drží si a platí miliony své pijavici kancléřovi, za neděláni nic jiného než létání na placené výlety, kde se ani nesmí zůčastnit důležitých jednání a využívání své imunity na dělání pochybných obchodů. Každý zloděj by měl neoprávněně nabyté peníze vrátit. To se ale u nás nedělá. Máme zákony které to dovolují. Podívejme se na ty co ty zákony dělají.
      Sekyra
  • střízlivý názor
    25.09.2015 2:03

    ..je takový, že Beneš a Masaryk by si zasloužili waterboarding /Beneš spíš popravu/ ...ostaní kromě Havla samozřejmě popravu. Vašek Havel by si zasložil doživotí se Zdeńkem Bakolou ve společné domácnosti...
    db
  • ... komická hysterka
    24.09.2015 20:35

    ... tenhle el mrcoch.
    ☺lolek☺
  • Je v cajku - Patrije tady píše že...
    24.09.2015 10:03

    "...Putin prohlásil, že plánuje úroky na IS a to s podporou USA i bez ní. (Bloomberg)...." Asi jim to vyhledal a poradil keris
    ..
    • Re: Je v cajku - Patrije tady píše že...
      24.09.2015 12:12

      ....ne ne, v tomto nejedu - ovšem na rozdíl od blbečků, mezi kterými zaujímáš významnou pozici vím, že bombardování skalisek nikam nevede a nic v boji proti islamistům neřeší, je to jen zástěrka pro takové, jako jsi ty, přesvědčí je to o tom, jak se američani snaží ze všech sil o celosvětové dobro.....putin zase ví, že boj proti islamistům, vzešlým z americké podpory opozice proti assadovi můžou rozhodnout jen pozemní síly....hlupáčku..
      keris
      • Putin chce podporu USA....
        24.09.2015 18:58

        jako malý kluk na hřišti, který si sám netroufá na větší a silnější, straší že přivede staršího bráchu když mu nedovolí aby si taky zahrál. S těmi novými tanky a zbraněmi by to měla být hračka a Putin by se nemusel pak dělit o slávu s Amíky, ale nechat se zase fotit jako Cézar. Nebo má ty tanky jen tak na přehlídky a strašení ? A i tam jim prej jen došel benzin. On dobře vi, ze ani v těch "skaliskách" mu nejsou ty tanky moc platný. Jak ho vypráskali v Afganistánu jen s doma udělanýma mušketama Eh? A proč by mu měli Amíci pomáhat. Oni po válce vždycky odejdou, ale Rusáci zůstávaj. Na takový kšefty by moh být zvědavej tak nanejvýš Pepek Vyskoč
        .
        • Re: Putin chce podporu USA....
          24.09.2015 19:15

          Já mu fandím, ti zm**i američtí roz**erou všechno a vypadnou jak ske*y a pak dodávají zbraně všem...kšeft, jenom tlupa retardů fandí těm k**dám kterým nejde o životy lidí ale o svůj prospěch, je to po***ná svoloč, vyžraní Mcdonaldovci, kteří si myslí že mohou vše..na každou svi*i se vaří voda, na ty šme**y taky dojde, všeho do času
          el mrcoch
          • el mrcoch se nám rozjařil
            24.09.2015 23:50

            u něj jsou Amíci zm**di a ske*y protože po bitvě kde pomohli odejdou. Je to obdivovatel Rusáků, protože ti zůstávají na věčné časy i když je nikdo nechce a ždímaji a poroučí co má dělat národ, který je tam ani nezval, jako u nás a pomáhají a pomáhají jako v Donbasu. Opravdoví a nezištní přátelé. Někdy i anexují celá území, kde si potom budují svoje základny aby ty státy nemohly být okupovány USA. Jak obdivuhodné.
            ..
          •  
            24.09.2015 19:35

            A pusu mají od majonézy, viď? Není horší nežvěc než škatulkování. Ten výtah ze sociální anropologie , o zbavení statutu člověka, co jsem dnes psal si četl? Nějak jsem nezaznamenal Tvou odpověď, v čem spočívá to časováné odhalení VW.
            Velkamedvědice
            • Z
              24.09.2015 19:42

              antropologického hlediska jsou to nuly bez historie...o tom vypovídá jejich politická reprezentace...jména jistě znáš...
              el mrcoch
              • Re: Z
                25.09.2015 9:58

                a jak dlouhou historii mají bolševici ? A hlavně velice zajímavou. Lenin - Stalin - Trocký - Brežněv - Putin. Samí velikáni respektovaní celým světem. Jen za minulé století mají na svědomí vice životů a bídy než všichni zločinci dohromady. Ty máš opravdu vzory ke kterým vzhlížíš a díky takovým jako jsi ty se dostávali k moc. Hitler hadr.
                ..
              • Re: Z
                24.09.2015 19:48

                Tak aby to nakonec nebyl další Vietnam..
                Velkamedvědice
                •  
                  24.09.2015 19:49

                  Američané budou Asada odstraňovat a rusi bránit. Vůbec se těm migrantům nedivím.
                  Velkamedvědice
                  • To
                    24.09.2015 19:52

                    jsme dva, právě proto se divím té masivní podpoře...když nejméně polovina jsou ekon. vychcálkové a min. desetina extremisté...
                    el mrcoch
          • Ele brouku
            24.09.2015 19:26

            ...neblbni, víš, že svěrací kazajka a klecový lůžko není žádná labuž. Ber pilulky a nezlob.
            db
            • Re: Ele brouku
              24.09.2015 19:31

              rozmístění 20 atomových hlavic (bomb) v raichu mě uklidňuje...koriguji svůj příspěvek na "totální ku*vy připravující na jimi vyvolaný konflikt mimo své území" btw. na černoušky bez mozku se upřímně těším, kolik že jich čeká na převoz????
              el mrcoch
              • Ale ty nezapomínej.....
                25.09.2015 0:02

                že díky právě těm jaderným hlavicím vděčíme za nejdelší mírové období v Evropě. Bez nich by Rusáci pořád ukrajovali a ukrajovali. Ted' si to dovolí jen ve vlastí sféře. S Amíky ted' táhnou za stejný provaz i dřívější nepřátelé na smrt, Japonci. Proč se Japonci nekamárádi s Putinem. Protože jim to myslí a dobře vědí jaký je spoleh na Rusáky a jejich sliby. I Kuba už ví jak dopadnou ti co se kamarádí s Rusem.
                .
          •  
            24.09.2015 19:19

            mluvis mi z duse,cas se jim krati
            velkaamdvedice
  •  
    24.09.2015 8:57

    http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-rozhoduje-se-o-kvotach-d27-/p_zahranici.aspx?c=A150907_232310_p_zahranici_wag
    el mrcoch
    • ?
      24.09.2015 9:11

      https://www.facebook.com/tomio.cz/videos/vb.179497582061065/1084878671522947/?type=2&theater http://eurabia.parlamentnilisty.cz/Articles/30225-polsky-biskup-piotr-libera-varuje-ze-prijimanim-uprchliku-muzeme-sobe-zpusobit-utrpeni-.aspx http://www.denik.cz/ze_sveta/nemecke-mestecko-nieheim-stehuje-kvuli-migrantum-lidi-z-obecnich-bytu-20150924.html
      ?
  •  
    23.09.2015 19:29

    http://www.petice24.com/petice_za_referendum_o_vystoupeni_z_evropske_unie
    •  
      23.09.2015 19:36

      ...jsem podepsal....něco tak blbého nemůže existovat /abych parafrázoval j. švejka mluvícího o rakouském mocnářství/...
      keris
      • "..něco tak blbého nemůže existovat "
        24.09.2015 6:44

        se celkem take hodí jako otázka tvojí vlastní existence, nemysíš ?
        ..
      •  
        23.09.2015 20:11

        Tak gohle jdem bohužel nedočetl. Jen pitomec může srovnávat kvoty z 2. světovo nebo okupací Československa. Škoda.
        Velkamedvědice
        •  
          23.09.2015 20:55

          ..ale no tak, pořádně si těch pár řádků přečti. nikdo žádné kvoty neporovnává, autoři petice jen říkají, že schválením kvot došlo k zásadnímu porušení suverenity a nezávislosti čr, obdobně jako 1938 a 1968...prostě unie nás nutí dělat to, co nechceme...stejně je celá diskuse o nějakých kvotách nesmysl, odrážející schopnosti těch, kteří je vymysleli - tzv. kvoty - i kdyby byly všemi státy přijaty- pokrývají jen malou část těch, co se sem valí, ...co ti ostatní, budou další kvoty či co....normálnímu člověku je jasné, že ti hoši co tzv. rozhodují nevědí - jak říkala moje babička na hané - "z které do které"... a v praxi předvádějí děsivou akceneschopnost unie, ......ta je proto odsouzena k zániku jakožto projekt zcela nesmyslný a zbytečný...
          keris
          • akceneschopnost
            23.09.2015 21:23

            ...myslíš neakceschopnost ? ok, o tý se co se týče EU dá určitě hovořit, ale ne v případě jasně většinového hlasování. Mluvíš o "nás" , za koho mluvíš? Za Chovance, za VOkamůru nebo za koho vlastně? Co navrhuješ? Co navrhuje alternativního ČR jako protinávrh ke kvótám? Nic, odpovím za tebe. Floklorní kýč s modrou babiškou z Hané radši ponechám bez komentáře....
            db
            • Re: akceneschopnost
              23.09.2015 21:39

              ...no je mi jasné, že na rozdíl ode mě blbce jsi ty veliký myslitel - pokud chápeš v mém příspěvku "prostě unie nás nutí dělat to, co nechceme" že za někoho mluvím, chovance, vokamůru - pravděpodobně myslíš poslance tomia okamuru - tak slovíčko "nás" nahrad výrazem "čr" a ze slova "nechceme" uber poslední dvě písmena, co navrhuji já je bezpředmětné, nejsem na pozici, ze které bych mohl navrhovat opatření na státní úrovni, a co navrhuje čr jako protinávrh ke kvotám si zjisti, není to vůbec složité, snad ani pro tebe.....a co má většinové hlasování společné s akceschopností to je na delší povídání, ale pravděpodobně mimo tvé rozumové schopnosti....
              keris
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university