Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Deutsche Bank (DIP), Barclays, Royal Dutch Shell, Alcatel-Lucent (DIP), Nokia, Mastercard

Summary: Deutsche Bank (DIP), Barclays, Royal Dutch Shell, Alcatel-Lucent (DIP), Nokia, Mastercard

29.10.2015 16:57
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Německá Deutsche Bank (DIP) dnes představila hospodářská čísla za 3Q letošního roku. Výnosy meziročně klesly o 7 % na 7,3 mld. EUR, z velké části to má na svědomí opravná položka k podílu v Hua Xia Bank. Pokud bychom tuto položku vyčlenily (Deutsche Bank podíl nadále nepovažuje za strategický), tržby by vyšplhaly poblíž hranice 8 mld. EUR. Konsensuální odhad vyhlížel 7,98 mld. EUR.

Neúrokové náklady meziročně vzrostly o 80 % na 13,2 mld. EUR. Může za to jak opravná položka ve výši 5,8 mld. EUR (v souladu s indikací samotné Deutsche Bank) zaúčtovaná v důsledku snížení hodnoty goodwill a dalších nehmotných aktiv některých divizí, na které má dolehnout přísnější regulace, tak také 1,2 mld. EUR určených na krytí právních sporů. Příjmy z FICC tradingu stouply meziročně o 20 % (nad očekávání dobrý výsledek), naopak v případě akcií došlo k poklesu o 19 % (pod odhady). Příjmy z tradičního investičního bankovnictví (úpis kapitálu + poradenské služby) klesly o 8 %, především v důsledku nižšího zájmu o úpis akcií, i přesto předčily očekávání. Pokles tržeb hlásí taktéž divize správy aktiv (-5 %), když se negativně projevily některé přeceňovací položky v rámci hodnoty pojistek v Abbey Life. Bez započtení vlivu by tržby stouply o 5 % v důsledku větších poplatků za správu. Výkonností poplatky naopak poklesly.

Kapitálová přiměřenost (CET 1) dosáhla 11,5 % (q/q +12 bps), což lze označit za poměrně příznivé zjištění, potvrzující snahu nového CEO společnosti Johna Cryana posílit finanční zdraví instituce. Za zlepšením metriky stojí osekání rizikově vážených aktiv, ale také rozhodnutí nevyplatit dividendu za letošní rok (tedy snížení závazků plynoucích z deklarované dividendy).

Kromě samotných čísel pak dnešní obchodování akcií ovlivňuje taktéž včerejší první náznaky podoby restrukturalizačního plánu (více se dozvíme dnes večer). Plán počítá s posunem kapitálové přiměřenosti (CET 1) na úroveň 12,5 % do konce roku 2018 a vylepšením doplňkového leverage poměru na 4,5 % (2018), posléze pak 5 % (2020). V původním cíli Deutsche Bank počítala s dosažením kapitálové přiměřeností 11 % do roku 2020. Hlavním nástrojem k vylepšení má byt osekání rizikově vážených aktiv (320 mld. EUR do roku 2018), například v divizi investičního bankovnictví. Nicméně ve snaze dosáhnout vytyčených met Deutsche Bank přináší i nepříjemnou oběť v podobě návrhu zrušit výplatu dividendu pro fiskální roky 2015 a 2016. Naopak příznivě vyznívá časový posun plánu na dosažení ROTE (návratnost vlastního kapitálu očištěného o nehmotná aktiva) ve výší >10 % z původního roku 2020 na rok 2018. Úspory nákladů mají k roku 2018 dosáhnout 22 mld. EUR při posunu ukazatele efektivnosti (cost/income ratio) na úroveň 70 %. Samotný úsporný plán pak prakticky nevybočuje z konsensuálního očekávání (odhad počítal s 25 mld. EUR, v kterých byla obsažena i úspora v rámci Deutsche Postbank (2,9 mld. EUR). Ta je nicméně v rámci dekonsolidace z plánu banky vyčleněna). K úspoře dopomůže rozsáhlé propouštění, redukce klientské báze či opouštění aktivit v některých zemích.

Akcie odepisují 7,5 %. Hlavní příčinu vidíme v nejastnostech ohledně restrukturalizačního plánu. Například není jasné, které země Deutsche Bank opustí, či jak vysoko nad úroveň 10 % hodlá v případě ROTE cílit. Taktéž nikterak příznivě nevyznívá zrušení dividendy. Hlavní informace plánu v podobě cílených úspor navíc nepřekvapila.

Britská banka Barclays (DIP) přihlížela ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročnímu poklesu jádrových tržeb o 4,2 % na 6,1 mld. GBP. Zisk před zdaněním dosáhl 1,43 mld. GBP a zaostal za konsensuálním odhadem 1,65 mld. GBP. Negativně se projevily náklady na urovnání soudních sporů (mj. například 290 mil. GBP jako kompenzace klientům zasaženým manipulací na měnových trzích, či 270 mil. GBP na spory ohledně derivátů v USA). Ukazatel nákladové efektivnosti ve výši 69 % pak nadále zůstává vysoko nad střednědobým cílem banky (50 %). Hlavním zklamáním je snížení výhledu pro jádrovou návratnost vlastního kapitálu (ROE) příštího roku. Plán nově počítá s dosažením 11 % proti původně avizovaným >12 %. Hodnota ukazatele ve 3Q dosáhla 9,5 %. Taktéž nepotěšila zpráva o dodatečných strukturálních nákladech (do roku 2018 ve výši 1 mld. GBP). Ukazatel kapitálové přiměřenost zůstal na hladině 11,1 %, když nárůst rizikově vážených aktiv kompenzovalo zvýšení kapitálu (zadržení zisku). Doplňkové leverage ratio stouplo mezikvartálně o 10 bps na 4,2 %. Akcie ztrácí 6 %.

Ropný koncern Royal Dutch Shell zaknihoval ve třetím čtvrtletí největší ztrátu za více než dekádu, a to ve výši -7,42 mld. USD. Hlavní měrou se o to přičinily speciální nákladové položky, a to zejména v divizi upstreamu (těžba), které v celkové výši dosáhly 7,89 mld. USD. V rámci upstreamu se položky týkaly například odpisů hodnoty, restrukturalizačních nákladů či ztrát z uzavřených kontraktů. V hlavní míře se jejich zaúčtování váže k rozhodnutí společnosti opustit aktivity na Aljašce a v Kanadě. Taktéž nechybí odpisy hodnoty vyplývající ze zhoršeného výhledu společnosti pro ceny ropy a plynu (například odpisy hodnoty z plynových aktiv v Severní Americe). Pokud bychom zisk o mimořádné položky očistily, dostaneme se na hodnotu 1,77 mld. USD. Konsensus vyhlížel 2,92 mld. USD. Na závěr dodejme, že akvizice BP Group by měla být zkompletována v úvodu příštího roku, a to po potřebném schválení regulátorů z Číny a Austrálie. Akcie ztrácí 2 %.

Pořádné vzpruhy se dnes dostalo akciím Alcatel-Lucent (DIP), které připisují 9,5 %. Finská Nokia dnes totiž informovala, že v rámci kapitálové struktury/politiky odvíjející se od plánované akvizice Alcatel-Lucent přikročí ke dvěma významným krokům (oba kroky jsou konstruovány na horizont dvou let). V rámci prvního z nich hodlá snížit finanční páku za pomoci redukce závazků o 3 mld. EUR. Dvě třetiny mají zařídit úročené závazky, zbytek připadne na speciální dluhové položky (nebylo specifikováno, o jaké položky se jedná – může jít například o náklady penzijního plánu, zaměstnanecké kompenzace). Druhý krok pak počítá s rozdělením 4 mld. EUR v rámci kapitálové politiky. Zhruba 2,5 mld. EUR připadne v případě schválení akcionáři na dividendy (roky 2015/2016 + speciální dividenda, k jejímuž schválení má dojít v příštím roce), 1,5 mld. EUR pak připadne na akciový odkup (opět potřeba schválení akcionáři v příštím roce).

Mimo to Nokia uvedla, že v souladu s dřívější indikací vyhlíží synergie plynoucí z akvizice ve výši 900 mil. EUR, nicméně nikoliv k roku 2019, jak bylo dříve avizováno, ale již o rok dříve. Podmínkou je nicméně dokončení transakce v prvním čtvrtletí roku 2016. Samotné synergie má pak zařídit racionalizace produktové nabídky či prodejních struktur. Nokia taktéž představila podobu operační struktury entity, která by nákupem Alcatel-Lucent vznikla. Entita by byla rozdělena do čtyř divizí (mobilní sítě, fixní sítě, IP a optické sítě + Nokia Technologies zaměřená na licencování a rozvoj nových technologií).

Pokud bychom předpokládali konverzi akcií Alcatel-Lucent dle nabídky (výměna za 0,55 akcie Nokia) a dosažení odhadovaných konsensuálních zisků obou společností v letošním roce, dopad akciového odkupu na agregovaný čistý zisk na akcii by dosáhl zhruba 6 %. Akcie obou společností nicméně připisují 9,5 %, což lze ospravedlnit jak příznivou zprávou v podobě dividendové výplaty, tak také urychlením plánovaných synergií.

USA:

Tržby Mastercard ve druhém čtvrtletí dosáhly 2,53 mld. USD a jen nepatrně zaostaly za očekáváním. Pozitivní vliv vyšších příjmů z domácích i přeshraničních operací tlumily vyšší rabaty. Celkový objem zpracovaných transakcí stoupl meziročně o 12 %. Provozní zisk na akcii dosáhl 91c a o 4c překonal konsensuální odhad. Akcie připisují procento.

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.  


Čtěte více:

Summary: Amazon, Alphabet (DIP), AbbVie,  American Airlines
23.10.2015 17:19
USA:American Airlines Group představila své výsledky za třetí čtvrtlet...
Summary: BP, Pfizer, Ford, Comcast (DIP), T-Mobile US (DIP)
27.10.2015 16:53
Evropa:Těžařská skupina BP dnes potěšila solidní sadou dat za třetí čt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m