Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa a Fed nikoho nezajímají, hraje se o EM a hlavně Čínu

Evropa a Fed nikoho nezajímají, hraje se o EM a hlavně Čínu

04.11.2015 17:45

Pokud se odtrhneme od čistě fundamentálního pohledu, rychle se dostaneme k tomu, že na trzích se vlastně neustále řeší, co si myslí ostatní. Vidíme to jasně během výsledkových období: Klíčové nejsou ani tak výsledky samy o sobě, ale to, jestli jsou nad, nebo pod očekáváními. Pokud nás tyto hry nebaví, máme vždy možnost se zase rychle vrátit k onomu fundamentu s vírou, že ten přece musí nakonec být tím podstatným. Tuto možnost doporučuji, i když občas si život na trzích můžeme okořenit i pasivní účastí na očekávacích rituálních tancích. Jako právě nyní.

Evropa a Fed jako nezajímavá témata

První obrázek ukazuje výsledky průzkumu od Barclays. Jde o odpovědi na otázku „co je pro trhy v následujícím roce největším rizikem“. V čase se názory na největší hrozby dost mění a nyní se zdá, že v popředí stojí obavy ze slabosti EM trhů a hlavně Číny (žlutě). Za nimi je slabý růst vyspělých ekonomik (fialově) a geopolitika. Ta přitom není dlouhodobě žádným rizikovým otloukánkem – ke konci roku 2013 a na počátku roku 2014 dokonce obavám naprosto dominovala. Jinak řečeno, úvahy o tom, kdo na světě koho ohrožuje, kdo na koho útočí, kdo se brání, či se nechce bránit, kdo kam migruje a podobně není radno ignorovat.

Bráno od konce se nyní zdá, že ekonomický vývoj v eurozóně v podstatě nikoho nezajímá (červený sloupec). Podobně je tomu se zvedáním sazeb v USA (modře) a se slábnoucím ukotvením inflačních očekávání (zeleně). Někde uprostřed naléhavosti obav pak stojí tolik diskutovaná a zároveň dezinterpretovaná „likvidita“.


-1

Zdroj: FT

Na jednom konci spektra tedy stojí eurozóna a Fed, na druhém rozvíjející se trhy. Takové pořadí může být na první pohled trochu překvapivé – minimálně s ohledem na to, kolik mediální a analytické pozornosti je věnováno tomu, zda Fed zvedne sazby o pár týdnů, dnů či hodin dříve, či později. Navíc se obecně pracuje s představou, že čím dříve, tím hůře, což je na hlavu postavená myšlenka. Ultranízké sazby jsou přece reakcí na hodně slabou ekonomiku a jejich zvednutí by mělo jít ruku v ruce s uzdravující se ekonomikou. To znamená, že v principu bychom si vyšší sazby měli přát co nejdříve. Či lépe řečeno, o sazbách bychom neměli moc hovořit, klíčová je reálná ekonomika.

Ono spektrum očekávaných hrozeb pak jasně ukazuje ještě jednu důležitou věc: Trhy v podstatě správně nezajímá to, zda se sazby zvednou o pár bazických bodů o pár týdnů dříve, či později. Pokud přijde ve správnou dobu (viz výše), bude přímý dopad na americké a vyspělé trhy omezený, či žádný. Úplně něco jiného je ale dopad na rozvíjející se ekonomiky, náklad financování jejich firem a vlád a dostupnost likvidity. Čímž se okamžitě dostáváme na opačné spektrum největších obav – k těm nejvyšším! Jinak řečeno, nejnižší a nejvyšší obavy vyjadřované v současné době investory jsou spolu úzce propojeny. Hovoříme-li o jednom, alespoň implicitně hovoříme o druhém.

V Číně je možné cokoliv

Podívejme se ještě na podobný průzkum od BofA. I podle něj jsou největší hrozbou problémy v Číně a na EM. A i zde je možnost geopolitické krize na třetím místě, zatímco o eurozónu se v podstatě nikdo nezajímá. Což je na jednu stranu dobře, protože je to známka uklidnění situace na našem kontinentu a při troše štěstí se o nás dál nikdo zajímat nebude. Nebezpečí hrozí v tom smyslu, že se pod dojmem relativního klidu opět rozezní politické hlasy z Bruselu, či ECB (ale to už snad ne), že problémy byly vyřešeny a evropskou ekonomiku už čekají jen lepší zítřky.



-1

Zdroj: FTAlphaville

Pokud se tedy všechny zraky upírají na Čínu, jaký by měl být růst její ekonomiky v následujících několika letech? Ústa s těmi zraky spojená podle BofA nyní tvrdí, že by se měl pohybovat mezi 5 – 6 % (celých 40 % dotazovaných). Zhruba stejný podíl dotazovaných (25 – 30 %) se pak domnívá, že růst bude mezi 6 – 7 %, či jen mezi 4 – 5 %. Tomu, že by růst klesl pod 4 % věří jen asi 5 % investorů. I to je moc, protože oficiální (!) čísla pod 4 % téměř určitě neklesnou. Jinak je ale rozptyl slušný a ukazuje, jaká míra nejistoty ohledně dalšího vývoj v Číně panuje.


-1
Zdroj: FTAlphaville

Shrnuto a podtrženo: Evropa nyní v podstatě nikoho nezajímá, to samé platí o Fedu. Ale vše se mění ve chvíli, kdy začneme uvažovat o tom, jaký dopad budou mít jeho kroky na EM. Ty totiž stojí v samém popředí zájmu trhů a právem. V neposlední řadě jsou pak trhy už delší dobu citlivé na geopolitický vývoj. A jeho vliv jde pravděpodobně daleko za přímé vazby typu tenze na Blízkém východě – cena ropy.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m