Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Síla Fedu se probouzí a zvyšuje úroky! Aneb na co se zaměřit v zasedání FOMC?

Síla Fedu se probouzí a zvyšuje úroky! Aneb na co se zaměřit v zasedání FOMC?

16.12.2015 16:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Síla Fedu se po dlouhých devíti letech probouzí. Zvýšení hlavních úrokových sazeb (tedy repo a reverzní repo sazby) o 25 bazických bodů dnes večer překvapí asi málokoho. Na co by se tedy trhy v komentáři a nové prognóze FOMC resp. při vystoupení šéfky Fedu Yellenové měly zaměřit?

V prvním okamžiku budou trhy sledovat novou prognózu Fedu, která obsahuje i velmi důležitý přehled toho, kde členové FOMC vidí oficiální úrokové sazby v následujících třech letech resp. v dlouhém období. V obou těchto případech očekáváme, že vedení Fedu bude chtít strach z restriktivní akce tlumit posunem očekávaných úroků směrem dolů. Podle nové prognózy by tak za rok mohly být úrokové sazby na úrovni 1,25 %, přičemž dlouhodobá rovnovážná úroková sazba může poklesnout z 3,50 % na 3,25 %. Samozřejmě, že úroková očekávání FOMC (tzv. dot plots) budou rovněž slovně kalibrována, přičemž zde od J. Yellenové očekáváme opatrnou rétoriku. Na druhou stranu ovšem šéfka Fedu rozhodně nebude chtít vyvolat dojem, že dojde na jedno zvýšení úroků “a dost”.

Důležitou součástí výstupů z jednání FOMC bude i rozhodnutí, zdali po zvýšení úroků bude Fed udržovat svoji bilanci na stávající úrovni, neboli zda bude pokračovat politika reinvestování splatných dluhopisů, které byly v průběhu expanzivní politiky QE nakoupeny. Zde se domníváme, že Fed raději neučiní další restriktivní krok najednou a ponechá politiku reinvestování v platnosti (neboli jeho bilance se nebude smrskávat).

A konečně důležitou informací na konci komentáře rozhodnutí FOMC bude i to, kdo konkrétně rozhodnutí o zvýšení úroků podpořil. Dá se očekávat, že dosavadní opozice jestřába Lackera se rozplyne a je naopak možné, že se v ní ocitne některá z holubic. Pokud by holubičí disent vůči dnešnímu rozhodnutí Fedu čítal více než jedno jméno, byla by to určitě překvapivá informace. Pamatujme však na to, že složení FOMC se bude na přelomu roku měnit a tak je třeba vážit konkrétní jména, neboť řada holubic již o úrokových sazbách příští rok rozhodovat nebude.

Pokud by FOMC vše dnes večer zaonačil tak, jak bylo popsáno výše a trhy se fakticky dočkaly zvýšení úroků, avšak doručeného v holubičím balíčku, tak by tržní reakce nemusela být až tak divoká. Ale to je jen teorie, neboť bezprostřední tržní reakce se bude odvíjet od toho, jak budou trhy nastaveny před rozhodnutím Fedu dnes večer před 20 hodinou.

Region - forex
Výrazně lepší nálada na akciovém trhu s sebou den před zveřejněním výsledků zasedání Fedu strhla i regionální měny. Zejména polský zlotý významně posiloval (o 0,9 %) a totéž vlastně platí i o polských vládních dluhopisech (-21 bps na 10 letech) a akciích. Ve všech případech však jde však pouze o částečnou korekci předchozích ztrát. Zasedání maďarské centrální banky nakonec kromě očekávané stability sazeb nepřineslo žádná nová nekonvenční opatření, což pomáhalo i forintu. Viceguvernér maďarské centrální banky však uvedl, že případné oslabování forintu již nepředstavuje problém.

Dnešní den je zejména o zasedání ČNB. Od posledního zasedání v letošním roce neočekáváme žádný zásadní posun měnové politiky. Už na svém minulém jednání, kdy měla bankovní rada k dispozici novou prognózu, ČNB lehce naznačila možnost prodloužení stávajícího kurzového režimu, avšak přímo se k němu nechtěla zavazovat. A podobného výsledku bychom se mohli dočkat i tentokrát. Vzhledem k pozitivnímu výhledu inflace a zejména s ohledem na politiku ECB, tuzemská centrální banka nemá opravdu kam spěchat. Inflační výhledy znovu klesají a ECB hodlá tisknout peníze delší dobu, takže vlastně nezbývá nic jiného, než posunou exit ať už explicitně nebo implicitně do roku 2017. Současně nepředpokládáme, že by se ČNB rozhodla snížit svoji hlavní úrokovou sazbu do záporu.

Dluhopisy
Výnosy německých dluhopisů na delším konci křivky mířily poměrně prudce vzhůru. Jedním z hlavních důvodů byl návrat optimismu na akciové trhy, kterým se líbila silnější nálada ze státu New York. Dluhopisům stejně tak nehrála moc do karet vyšší jádrová inflace a jistá stabilizace na trhu s ropou. Současně dochází k nárůstu kreditních spreadů, kvůli obavám z bankrotů v energetickém a těžebním průmyslu.

Dnešní zasedání Fedu podle nás nemusí mít bezprostředně velký potenciál poslat krátký konec křivky výrazněji vzhůru. Delší konec křivky může dál růst, pokud se v nejbližších dnech ukáže, že cena ropy našla dno.

Komodity

Po předchozím divokém obchodování byla včerejší seance přece jen o něco klidnější a cena ropy Brent se ve finále měnila pouze málo. Včera byla zajímavá především zpráva o chystaném zrušení zákazu exportů ropy z USA, které již prošlo Kongresem. Vzhledem k malému rozdílu mezi cenou ropy Brent a WTI nečekáme větší dopad na trh, nicméně zrušení zákazu by v budoucnu mělo zamezit výrazným odchylkám cen benchmarků.

Dnešek je především o zasedání Fedu respektive hlavně o tiskové konferenci po zasedání. Její vyznění podle nás trhy spíše uklidní, což může být pro cenu ropy mírně pozitivní zpráva. Ještě před Fedem budou zveřejněna oficiální data o zásobách ropy a produktů v USA, která naopak (vzhledem k včerejším obdobným statistikám od API) ropné býky asi nepotěší.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

(Finanční) katastrofy roku 2016 (1. díl)
15.12.2015 16:30
Agentura Bloomberg oslovila na sklonku letošního roku politiky, bývalé...
Nálada na trzích je před Fedem hodně proměnlivá, dnes pomohla dolaru nahrazovat ztráty
15.12.2015 17:01
Výrazné změny nálady na finančních trzích pokračují. Zatímco včera byl...
Souhrn včerejšího vývoje na světových trzích
16.12.2015 8:31
ČR Evropské trhy v úterý těžily mimo jiné ze zotavení cen ropy a pře...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university