Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wall Street nemůže v roce 2016 chytit dech a akcie vstoupily do fáze korekce

Wall Street nemůže v roce 2016 chytit dech a akcie vstoupily do fáze korekce

14.01.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Akciové trhy marně hledají dno. I když začátek týdne vypadal nadějně, včerejší výprodeje stáhly americké akcie na nejnižší úrovně od září uplynulého roku. Podobně jako akcie nemůže nalézt dno ani ropa, která začíná seriózně testovat 30 dolarů za barel. Společným jmenovatelem nervozity je podle našeho názoru strach z prohlubující se krize rozvíjejících se ekonomik, a především pak Číny.

Strach přitom není v dnešní době pouhým iracionálním záchvěvem. Tempo růstu rozvíjejících se ekonomik pokleslo od roku 2011 ze 6,5 % na 4 %, řada velkých ekonomik (Brazílie, Rusko) již v uplynulém roce spadla do recese a MMF neustále odhady růstu v rozvíjejícím se světě zhoršuje .

Slabší dynamika rozvíjejících se trhů je jedním z důvodů, proč upadly v nemilost ropa a obecně komodity. To některým ekonomikám (Jižní Afrika, Brazílie) zpětně jenom přidělává vrásky na čele. Stejně tak je pro řadu rozvíjejících se ekonomik nepříjemná vidina vyšších sazeb v USA. Mnoho z nich si v minulosti zvyklo na pohodlný život s levným dolarem (Turecko, Jižní Afrika), který umožnil nárůst vnitřního a vnějšího zadlužení.

Řada z těchto věcí není nových, ba naopak. V posledním půl roce ale začaly působit všechny naráz a problémy více eskalují s neschopností čínských autorit krotit efektivně napětí na vlastních trzích. Otázka je, jak moc se může napětí přenést do vyspělého světa - především Evropy a Ameriky. Nižší cena ropy, slabší poptávka z rozvíjejících se trhů a oslabení tamních měn - to vše by ve finále mohlo hrát do karet rozjíždějící se spotřebě. Ta by mohla více než vykompenzovat slabší výkony německých nebo amerických vývozců. To ale pouze za předpokladu, že důvěra spotřebitelů ve vyspělém světě nebude nahlodána skutečně velkou krizí na rozvíjejících se trzích. Investoři pro klid duší potřebují vidět, že nás v Číně nečeká “výbuch”, ale “rozumné šlápnutí na brzdu” (tj. o 1-2 p.b.).

Region
Zlotý s forintem včera vůči euru posilovaly cca o 0,4 % a dařilo se i polským a maďarským dluhopisům. Forint setřásl obavy z nových opatření centrální banky, která prozatím vedou ke kýženému cíli (výnos tříletého vládního dluhopisu za 5 dní poklesl o 32 bps). Zlotý prozatím nijak nerozhodilo zkoumání povolební situace v Polsku ze strany EK. Zajímavější z pohledu polské měny patrně bude páteční revize ratingu hlavními agenturami. Ta sice asi nepřinese žádné změny hodnocení, nicméně vyzní asi opatrněji, což může zlotému vadit.
Co se týče dneška, tak v kalendáři je kromě maďarské inflace i zasedání polské centrální banky. To však vzhledem k tomu, že do poloviny února bude vyměněno 8 z 10 členů Výboru pro měnovou politiku, asi příliš pozornosti nepřiláká (žádné změny v měnové politice dnes nečekáme)...

Dluhopisy

Americké dlouhé výnosy šly kvůli pokračujícím výprodejům na ropě a akciích dál dolů (i když pouze zlehka o 1-2 bps). Německé výnosy je tentokrát nesledovaly, protože dřív než přišel výraznější výprodej na akciích a komoditách, tak stačily své obchodování ukončit. Dnes bude v centru pozornosti vystoupení Jamese Bullarda z Fedu, který byl v minulosti citlivý na volatilitu na rozvíjejících se trzích, a je jedním z blízkých spolupracovníků Janet Yellenové. Jeho hlas má tak šanci zahýbat s krátkým koncem americké křivky, který v posledních týdnech poměrně rychle odbourával sázky na růst sazeb v USA.

Komodity
Cena ropy Brent včera sice šplhala až ke 32 USD/barel, ale po zveřejnění stavu zásob ropy a produktů v USA prudce poklesla a dostala se opět do blízkosti 30 USD/barel. Zásoby surové ropy sice zůstaly prakticky beze změny (očekával se růst), avšak zásoby produktů rostly vcelku výrazně. To vše na pozadí klesajícího využití kapacity rafinerií, což přirozeně vyvolalo obavy o sílu americké poptávky. Její růst by přitom měl i letos sehrát důležitou roli i z pohledu globálního trhu s ropou. Kromě toho dnes ropě nepomáhají zprávy, že možná již tento pátek Írán požádá o revizi splnění své části dohod o jeho jaderném programu. To by s sebou mělo přinést zrušení sankcí a tím pádem i více íránské ropy na trh (podle nás v tomto směru existuje spíše prostor pro pozitivní překvapení). Zvýšená nervozita tak asi bude na trhu s ropou panovat i ve zbytku týdne. I když například čínské akcie dnes ráno zatím rostou, což náladu na trzích zlepšuje...

 
 

Čtěte více:

V centru Jakarty útočili teroristé, zabili nejméně šest lidí
14.01.2016 8:13
Série šesti silných explozí otřásla dnes centrem indonéské metropole J...
Jednání Volkswagenu ohledně emisního skandálu v USA bez dohody
14.01.2016 8:22
Jednání německé automobilky Volkswagen a americké Agentury pro ochranu...
Fed: Růst ekonomiky USA brzdí silný dolar a levné energie
14.01.2016 8:38
Z americké ekonomiky přicházely v závěru loňského a začátku letošního ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů