Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Je problém v Číně anebo spíše někde jinde a hlouběji?

Rozbřesk – Je problém v Číně anebo spíše někde jinde a hlouběji?

20.01.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Závan optimismus, který se objevil včera na globálních trzích, příliš dlouhou nevydržel. Ropa se s čínským akciovým trhem zase sune dolů a celkově medvědí nálada je opět patrná i jinde. Na rozdíl od samotného začátku se však zdá, že nečekaný pesimismus se nešíří jen od dua Čína-ropa směrem k ostatním, ale výprodej má již svoji vlastní dynamiku i na jiných trzích, když samozřejmě nejsledovanější jen ten akciový v USA. A co mu tedy kromě ropy a Číny může ještě vadit?

Předně jsme na počátku kvartální výsledkové sezóny a vstup do ní je evidentně rozpačitý. Prozatím z indexu S&P500 reportovala méně než desetina firem, takže nelze z výsledků činit velké závěry, ale počet pozitivních překvapení není nijak enormní (u tržeb je to dokonce jen těsně nad 50 %), přičemž zisky reportovaných firem agregovaně klesají meziročně o 5,7 %. To zřejmě nejsou pro trh čísla, na kterých by se dalo pozitivně stavět. Na druhou stranu - jak bylo řečeno výše - výsledková sezóna teprve začíná a třeba klíčoví technologičtí giganti (Apple, Google, Amazon či Facebook) své zisky ještě nereportovaly.

Za druhé, ač se to nedá přesně změřit, tak do výkonu specificky amerických akcií začala promlouvat prezidentská kampaň. Odmyslíme-li si fakt, že nabídka hlavních kandidátů na post amerického prezidenta je možná nejslabší za několik posledních desetiletí, tak některé sektory musí zjevně znervózňovat, co hlavní favorité říkají. Možný lídr demokratické kandidátky Hillary Clintonová např. sestřelila akcie výrobců léčiv tím, že slíbila daleko větší regulaci tohoto odvětví. Republikánský favorit Donald Trump si zase včera vzal na mušku Apple a jemu podobné firmy a řekl, že se zasadí o to (pokud bude prezident), aby se výrobky jako např. iPhony vyráběly (jen) v USA.

No a nakonec je tu Fed-faktor. Obecně vzato riziková aktiva nemohou mít radost z toho, že rétorika Fedu zůstala nehledě na globální výprodej až nečekaně neutrální, což implikuje, že příští týden by si na svém zasedání americká centrální banka mohla ponechat otevřená vrátka ke zvýšení úroků i v březnu. Pokud to však takto půjde dál a globální finanční podmínky se budou dále utahovat (skrze nižší ceny akcií a vyšší kreditní rizikové marže), tak si lze těžko představit, že by Fed něco takového nevzal v úvahu a nenaznačil pauzu.

Region

V úterý zlotý pokračoval v odmazávání ztrát z konce minulého týdne. Reakce na proslov nové polské premiérky Szydlové prozatím na zlotém nepozorujeme, nicméně její slyšení (dle agenturních zpráv) nic moc nového nepřineslo v tom smyslu, že EU hodlá dokončit přezkoumávání sporných zákonů schválených novou vládou (jde zejména o ústavní soud). Tak trochu mezitím zapadly komentáře nového jmenovaného člena Výboru pro měnovou politiku Kropiwnického, který se přidal ke svým novým kolegům a uvedl, že nevidí důvod pro změnu sazeb v blízké budoucnosti. To je i v souladu s naším názorem, zatímco trh sází na pokles sazeb o 25 bps v devítiměsíčním horizontu.

Co se týče koruny, tak její kurz se vůči euru měnil jen minimálně. Příliš asi nezaujmou ani dnešní komentáře z HN, ve kterých prezident Zeman potvrdil, že guvernérem ČNB hodlá jmenovat Jiřího Rusnoka. Kromě toho potvrdil, že s ním bude konzultovat i nové kandidáty na křesla v bankovní radě a k debatám prý přizvou i ministra financí Babiše.

Dnes budou v Polsku zveřejněna data o zaměstnanosti a mzdách za prosinec, která však patrně nepřeváží negativní politické faktory, které srazily zlotý na čtyřletá minima.

Dluhopisy

Výnosy amerických a německých dluhopisů ve včerejší seanci lehce poklesly. Dluhopisům hrál do karet obrat nálady na akciových trzích a další propad cen ropy. Je zjevné, že napětí na akciových a komoditních trzích přálo víc výše úročeným americkým dluhopisům než relativně více střednědobě nadhodnoceným německým dluhopisům.

Slušná nálada na dluhopisových trzích by dnes měla pomoci i českým dluhopisovým aukcím (2016-2016/0%, 2015-2023/0,45% a 2013-2028/2,5%).

Komodity

Po krátkém oťukávání 30 USD/barel se cena ropy Brent vydala opět dolů a aktuálně se pohybuje kolem 28 USD/barel. Sázkám na obrat ropy neprospěly komentáře Mezinárodní energetické agentury (IEA), jež varovala před “utopením se v přebytku”. Jinak ale poslední měsíční zpráva IEA naznačuje, že od druhé poloviny roku by měla být bilance na trhu méně přebytková, což je v souladu s naším názorem. Podle nás bude z hlediska celkové bilance největší tlak na pokles ceny ve druhém čtvrtletí, i když se zároveň domníváme, že současný propad ceny ropy relativně hluboko pod 30 USD/barel nelze (alespoň na základě předběžných dat) vysvětlit fundamenty trhu s ropou.

 
 

Čtěte více:

Abbvie (DIP) - akcie, která našla sílu vyhnout se pátečnímu výplachu
19.01.2016 17:45
Je to až s podivem, páteční výplach přidělal vrásky na čele řade inves...
Čtvrtletní zisk IBM klesl, výhled zaostal za očekáváním
20.01.2016 8:04
Americké počítačové společnosti IBM ve čtvrtém čtvrtletí klesl čistý z...
Ropa srazila energetické akcie v Asii. Ta se tak propadla do dalších ztrát
20.01.2016 8:15
Oslabování energetických akcií a těžařů ropy prodloužilo sérii ztráto...
Habemus papam! Je to potvrzené, guvernérem ČNB bude Rusnok!
20.01.2016 8:44
Prezident Zeman, který má pravomoc zcela libovolně (bez jakékoli kontr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university