Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Bohatne se z práce, štěstí i moci…

Krugman: Bohatne se z práce, štěstí i moci…

20.01.2016 14:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Je pravděpodobné, že americká politika je v podstatě jen o tom, jak moc bohatí by ti nejbohatší z nás měli být. Liberálové by jim rádi zvedli daně a z nových daňových příjmů by financovali sociální výdaje. Konzervativci by rádi udělali opak, protože zdaňování bohatých podle nich poškozuje všechny kvůli tomu, že snižuje motivaci k vytváření bohatství. Naše poslední zkušenosti ale k tomuto pohledu příliš vstřícné nejsou.

Prezident Obama prosadil podstatné zvýšení daňových sazeb u lidí s nejvyššími příjmy. Jeho reforma systému zdravotní péče pak představuje obrovský rozmach státu blahobytu. Konzervativci hovořili o tom, že kvůli tomu přijde pohroma. Namísto toho ale během Obamovy vlády došlo k nejvyšší tvorbě pracovních míst od devadesátých let. Není však možné, že pro větší příjmovou nerovnost hovoří některé dlouhodobé důvody?

Nikoho asi nepřekvapí, že existuje řada elitních ekonomů, kteří v uvedené dlouhodobé důvody věří. Nepřekvapí zřejmě ani to, že já s nimi nesouhlasím a domnívám se, že ekonomika může vzkvétat i s daleko menší koncentrací příjmů a bohatství u omezené skupiny lidí. Co mě k tomu vede? O tomto problému rád uvažuji s použitím tří zjednodušených modelů, které ukazují na možné příčiny vzniku nerovnosti. Za prvé, obrovská příjmová nerovnost může být způsobena tím, že se velmi odlišuje produktivita jednotlivců. Někteří z nich jsou prostě schopni vytvářet mnohem více než průměr. Podobný postoj zastává například investor Paul Graham a obecně je tento názor velmi populární v Silicon Valley. Tedy mezi lidmi, kteří vydělávají stokrát či tisíckrát více než běžní zaměstnanci.

Za druhé, obrovská příjmová nerovnost může být odrazem prostého štěstí a náhody. V jednom starém filmu z Divokého západu jeden hledač zlata vysvětluje, že cena zlata je tak vysoká, protože velmi mnoho lidí se snaží jej najít, tvrdě na tom pracují, ale nakonec nejsou úspěšní. Podobně to může fungovat v ekonomice, kde ti nejbohatší nemají žádné výjimečné dovednosti a schopnosti, ale prostě měli jen štěstí a nacházeli se v pravý čas na pravém místě. A za třetí, nerovnost může být odrazem toho, kdo má moc. Ředitelé velkých korporací si vlastně sami určují své platy. Někdo jiný zase zbohatne na tom, že má přístup k neveřejným informacím, a podobně.

V reálné ekonomice najdeme prvky všech tří modelů. Bylo by bláznivé popírat, že někteří lidé jsou mnohem produktivnější než ostatní. Stejně tak není možné popírat, že velké úspěchy při podnikání v sobě nesou významný prvek štěstí. A významnou roli hraje bezesporu i faktor moci. Pokud čteme myšlenky pana Grahama, mohlo by se nám zdát, že bohatí Američané pocházejí zejména z řad podnikatelů. Ti nejbohatší z nejbohatších jsou ale hlavně řediteli velkých korporací a většina z nich se na svou pozici dostala pravděpodobně tak, že se šplhala po mocenském žebříčku vlastní firmy až nahoru.

Skutečná otázka ale zní následovně: Je možné přerozdělit část příjmů, která patří elitám, bez toho, abychom poškodili ekonomický pokrok? Přerozdělování samo o sobě není špatné, protože i kdyby příjmová nerovnost pramenila jen z rozdílů v produktivitě, tržní síly nejsou to samé jako morální otázky. Pokud k tomu přičteme to, že bohatství se často zakládá na moci a prostém štěstí, je argument pro určité přerozdělení ještě silnější. Toto přerozdělení ale nesmí poškozovat motivaci k celkové tvorbě bohatství.

Ve skutečnosti není důvod se domnívat, že přerozdělování tuto motivaci skutečně poškozuje. Ve Spojených státech bylo nejrychlejšího růstu dosaženo během padesátých a šedesátých let. Došlo k tomu i přesto, že daňové sazby v nejvyšších příjmových skupinách byly v té době mnohem vyšší a příjmová nerovnost nižší.

Vysoké sazby a nízká příjmová nerovnost jsou dnes typické pro země jako Švédsko. Tedy země, které jsou vysoce inovativní a ze kterých přichází řada nových společností. Může to být i proto, že v nich funguje silná záchranná sociální síť, která snižuje averzi k riziku a podporuje rizikové projekty. Bohatí tedy podle mého názoru nemusí být tak bohatí, jako jsou. Nerovnosti se nelze vyhnout, ale o tak obrovské nerovnosti, jaká panuje v USA, to neplatí.

Autorem je Paul Krugman.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

Zaměstnanost v Británii roste, ale mzdy dál zpomalují
20.01.2016 11:00
Velká Británie zveřejnila listopadové statistiky z trhu práce, které j...
Dnešní černá labuť na padajícím trhu? Akcie ASML rostou o 2,5 %
20.01.2016 11:49
Výsledky za čtvrtý kvartál loňského roku dnes oznámil holandský dodava...
Medvědi letos útočí na akciové trhy
20.01.2016 12:51
Globální akciové trhy od počátku tohoto roku kolísají jako na houpačce...

Váš názor
  • Nepoučitelní
    22.01.2016 14:05

    Že přerozdělování nefunguje už dokázali státy socialisitckého zřízení. A že jich bylo. Kdo tohle pořád tlachá jak se má přerozdělovat je prostě nepoučitelný trouba.
    Ford
  • Gates ?
    20.01.2016 18:19

    Opravdu nepotřebujeme více Billů Gatesů. Globalizátor, který zbohatl na předraženém operačním systému, s kterým vybudoval takřka monopol. To, že nacpal nějaké peníze do bohulibých fondů apod., z toho není třeba padat na zadek. Svoje bohatství schoval před státem a daněmi do nadací, jako mnoho jiných ultra boháčů, aby pak mohl zkrze nadace investovat např. do Monsanta a dalších globálních obřích firem (např. Cargill), jejichž zájmem rozhodně není vytvářet na planetě nějakou sociální spravedlnost apod. O jeho prosazování a podpoře kontroverzních očkovacích programů ani nemluvě.
    Peté13
  •  
    20.01.2016 15:11

    Bohatství je užitečna věc. Jde jen o to k čemu je využíváno. V Americe jsou dva bohatí a populární a uznávání lidé. Bill Gates a finančník Buffet. Zatím co Getes svého bohatství využívá k vytváření všeobecně prospěšných hodnot, tak Buffet pouze přehazuje své peníze z jedné hromady na druhou a tím bohatne. Je potřeba více lidí typu Gates a méně typu Buffet.
    juniper
    •  
      20.01.2016 15:19

      Vidíš to moc zasmušile. Na Buffetových penězích pracují řádově tisíce lidí, tedy se tím živí. Buffetovy peníze zaměstnávají, chápeš? Buffetovy peníze neleží ladem.
      Jesse
      •  
        20.01.2016 15:25

        To je sice fakt, ale zase jsou to lidé kteří nic nevytvářejí, žádnou hmotnou nebo duchovní hodnotu. Zas jenom peníze, kterí stahují z míst kde by mohly sloužit.
        juniper
Aktuální komentáře
24.04.2024
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m