Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investoři tlačí francouzské banky ke snižování pobočkové sítě

Investoři tlačí francouzské banky ke snižování pobočkové sítě

09.02.2016 14:01
Autor: Pavel Daniel

Francouzské banky se dostávají pod zvýšený tlak investorů kvůli rozsáhlým pobočkovým sítím a přesunu zákazníků do digitálních bankovních platforem. Investoři totiž tlačí na snížení nákladů. Zjistil to deník The Financial Times. Problematika uzavírání pobočkové sítě bank je ve Francii dlouhodobě velmi citlivým tématem. Jenže na druhou stranu Francie vykazuje v ukazateli počtu poboček bank na jednoho obyvatele jednu z nejvyšších hodnot v Evropě. Ukazatel totiž říká, že ve Francii je téměř 6 bankovních poboček na 10 000 obyvatel, což je více než třikrát tolik, co ve Velké Británii a více než v Itálii a Německu.

Snižování pobočkové sítě ve Francii zaostává

Pro skutečné snížení rozsahu pobočkové sítě dosud francouzské banky udělaly velmi málo. Říká to i sama Evropská centrální banka (ECB) a doplnila konstatování o statistiky: Od roku 2010 se totiž pobočková síť bank ve Francii snížila o „pouhá“ 3 procenta, zatímco v celé eurozóně o 13 procent. I to způsobilo, že francouzské banky vykazují, na rozdíl od své konkurence, relativně vyšší čísla v ukazateli provozních nákladů k provozním výnosům (Cost/Income ratio). Analýza Citigroup ukázala, že zatímco Crédit Agricole vykázala 60 procent a Société Générale méně než 60 procent, severské banky jako švédská Nordea či dánská Danske Bank, vykázaly Cost/Income poměr od 40 do 50 procent. Platí přitom, že čím nižší hodnota, tím efektivněji firma dosahuje tržeb (nízkých nákladů), nebo se pohybuje v odvětví s konkurenční výhodou (dosahuje vysokých tržeb).

Z dostupných informací vyplývá, že BNP Paribas, Crédit Agricole, BPCE a Crédit Mutuel mají ve snížení pobočkové sítě méně ambicióznější plány než „SoGé“. Může se to ale změnit poté, co se na trhu objeví nové strategické plány v příštích měsících. Například 9. března má „zákaznicky orientovanou" strategii představit Crédit Agricole. BNP od roku 2011 po tři roky pravidelně snižuje počet poboček o 50 za rok, takže do roku 2020 by v tomto tempu snížila pobočkovou síť o 250 zastoupení. Ke konci roku by tak vykázala banka 10procentní snížení pobočkové sítě oproti roku 2014.

Société Générale koncem loňského roku oznámila, že do roku 2020 uzavře 20 procent své pobočkové sítě. „Akcionáři žádají závazek k zeštíhlení pobočkové sítě a snižování nákladů," citoval britský deník Davida Benamoua, investičního šéfa Axiom Alternative Investments. Podle Delphin Leeové, analytičky JPMorgan, mohla banka svým prohlášením v branži způsobit rozruch. Podle ní ale cokoli dalšího, co banky udělají ve snaze lépe využít kapitál a snížit náklady, bude investory srdečně přijato. Analytička ale upozorňuje na to, že úspory nákladů v důsledku uzavírání pobočkové sítě mohou být v krátkodobém časovém horizontu vyváženy náklady na rekonstrukci poboček a výdaji na IT.

Další úspory? Digitální bankovní platformy

Kromě řešení „nafouklé“ pobočkové sítě, francouzské banky doslova „stupňují“ nabídku svých digitálních platforem. BNP Paribas tlačí zákazníky pro svou „Hello!“ banku, Crédit Agricole zase pro svou Bforbank. Société Générale, která disponuje on-line platformou Boursorama, už v loňském roce oznámila, že hodlá do tohoto segmentu investovat 1,5 miliardy euro až do roku 2020.

Banky také sázejí na úpravy ceníku za klasické bankovní účty. BNP Paribas, Société Générale a Caisse d'Epargne Ile-de-France tento rok poprvé zavedou ceník poplatků pro držitele běžných účtů, jenž se pohybuje od 15 do 30 eur. Banque Postale oznámila navýšení poplatků ze 4,20 na 6,20 euro. Podle analytiků budou mít dodatečné poplatky omezený vliv na čistý výnos z poplatků a úrokové výnosy bank, ovšem mohou mít mnohem větší dopad na povzbuzení zákazníků ke změně platformy, směrem k „digitální“ nabídce služeb, která je bez poplatků.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů