Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda prosadila EET, opozice chystá ústavní stížnost

Vláda prosadila EET, opozice chystá ústavní stížnost

10.02.2016 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Vládní koalice dnes ve Sněmovně i přes obstrukce pravice prosadila schválení elektronické evidence tržeb (EET). Pravice hrozí ústavní stížností jak kvůli procesu schvalování, tak kvůli obsahu zákona. Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace, a to zřejmě už od listopadu. Záleží na tom, kdy zákon vyjde ve sbírce. Ještě ho musí schválit Senát a podepsat prezident. Sněmovna také schválila, že stravovací služby kromě podávání alkoholu budou nově spadat do 15procentní sazby daně z přidané hodnoty.

Zavedení elektronické evidence tržeb patří mezi stěžejní projekty současné vládní koalice, o "efektivní kontrole vykazovaných tržeb z maloobchodního prodeje zboží a služeb" hovořila již koaliční smlouva z prosince 2013 i o dva měsíce později přijaté programové prohlášení vlády. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) loni v říjnu řekl, že rezignuje, pokud EET nebude fungovat (a koalice jej vyzve k odchodu). Podle vlády má evidence omezit šedou ekonomiku a zamezit daňovým únikům a narovnat tak podmínky mezi podnikateli platícími daně, a těmi, kteří je neplatí.

Základním principem plánované elektronické evidence tržeb je neustálé propojení obchodníka či řemeslníka se servery daňové správy, každá vydaná účtenka má být ihned registrována. Až na výjimky, například pro provozovny v místech bez připojení k internetu nebo u prodeje zboží a služeb v dopravních prostředcích, má vše fungovat online, v reálném čase. Systém má umožnit využití různých zařízení - od klasických pokladen až po aplikace v tabletu s přenosnou tiskárnou.

Inspiraci k elektronické evidenci tržeb našlo ministerstvo financí v Chorvatsku, kde podobná evidence funguje od roku 2013. Schválená česká podoba (zákon ještě musí projít Senátem a musí jej podepsat prezident) se od té chorvatské v několika věcech liší. Evidence by měla například umožnit některým podnikatelům zjednodušený offline režim a nemá také regulovat stav hotovosti v pokladnách. Nestanoví ani povinnost zákazníka převzít účtenku a nebude poskytovat údaje o personálu - v Chorvatsku tak bojují s prací na černo.

Proti zavedení elektronické evidence ostře vystupují pravicoví politici. Podle nich systém znevýhodní hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil systém už dřív - s odkazem na zemi, kde se Babiš inspiroval - za "balkánský supertunel". Šéf ODS Petr Fiala zase nedávno řekl, že návrh omezuje bez výjimky všechny podnikatele a živnostníky místo toho, aby se zaměřil na protiprávní jednání malé nedefinované menšiny.

Elektronická evidence tržeb by měla podle odhadů ministra Babiše do státní pokladny přinést až 18 miliard korun ročně. Opozice to ale i s odkazem na chorvatský příklad zpochybňuje. Například výběr DPH tam zůstal přibližně stejný, země ale procházela od roku 2009 výraznou krizí, ze které se vzpamatovala až začátkem roku 2015. Kritici EET také poukazují na to, že v jihoevropské zemi po zavedení evidence skončilo 50.000 podnikatelů. Podle chorvatského ministra financí šlo ale většinou o administrativní zrušení nefunkčních živností.

Podnikatelé, kteří se budou muset do EET zapojit, budou moci využít jednorázovou slevu až 5000 korun na náklady spojené se zavedením evidence tržeb. Výše slevy se bude odvíjet od daňového základu z podnikání. Pro stravovací služby s výjimkou podávání alkoholických nápojů by nově měla platit sazba DPH 15 procent (nyní je 21). Koncem ledna ministr Babiš navíc přišel s návrhem na snížení DPH u točeného piva na deset procent, což se ale nesetkalo se vstřícnou reakcí ani u jeho koaličních partnerů. Podle Babiše by to měl být jen první krok ke vzniku jediné snížené desetiprocentní sazby.

Kdy začne EET fungovat není zatím jasné, záleží i na dalším průběhu legislativního procesu. Zákon přijala vláda loni v červnu a platit měl od ledna. Ohlášený termín se ale několikrát odkládal, schvalování zákona, který v červenci prošel ve Sněmovně prvním čtením, totiž provázely obstrukce opozice. Na ně reagovala koalice koncem ledna tím, že stanovila termín hlasování na dnešek. Podle TOP 09 a ODS protizákonně, pravice v souvislosti s postupem koalice hovoří o ústavní stížnosti.

Jako první by měly začít EET používat ubytovací a stravovací služby (zhruba 60.000 podnikatelů), pravděpodobně od listopadu 2016. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy z oboru velkoobchodu a maloobchodu (dalších zhruba 250.000 podnikatelů). Ve třetí fázi, od 16. měsíce po spuštění, se do EET mají zapojit podnikatelé provozující ostatní činnosti (svobodná povolání, doprava, zemědělství) a od 18. měsíce jako poslední vybraná řemesla a výrobní činnosti.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

2015 – Historicky nejaktivnější rok v investicích do realit
10.02.2016 10:33
Zajímají Vás reality? Uvažuje o investici do této třídy aktiv? Hledát...
Patria přichází s unikátním realitním zpravodajstvím!
10.02.2016 10:33
Zajímají Vás reality? Uvažuje o investici do této třídy aktiv? Hledát...
Dánský pivovar Carlsberg spadl do ztráty, z části i kvůli Rusku
10.02.2016 11:59
Dánský pivovar Carlsberg loni spadl do ztráty 1,73 miliardy dánských ...

Váš názor
  • EET v zemědělství za T+16 měsíců?
    10.02.2016 13:15

    To smete nová vláda celou EET se stolu dřív, než to Burešovy firmy stačí nasadit. Dobře vypočítáno. :)
    Berounskej
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení