Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V Rusku rozhoduje jen Putin, v NATO 28 zemí. Kdo je silnější?

V Rusku rozhoduje jen Putin, v NATO 28 zemí. Kdo je silnější?

19.06.2016 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Už tři vysoce postavení generálové z NATO kritizovali tuto alianci za její přístup vůči Rusku. Tvrdí, že NATO jedná často jako vlastník domu, který si pořídí alarm poté, co zloději už celý dům vykradli. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na tuto kritiku v rozhovoru pro Der Spiegel říká: „NATO je neúspěšnější aliancí v historii. Řešíme výzvy, které představuje Rusko, jehož sebedůvěra neustále roste. Posílili jsme naši přítomnost na východě Evropy, nyní se nachází na nejvyšším stupni od dob studené války. Je to silný signál vyslaný směrem k našim potenciálním nepřátelům.“

Podle některých hlasů jsou dosavadní kroky NATO nedostačující a například estonský premiér Taavi Roivas požaduje, aby jednotky NATO byly v jeho zemi přítomné nastálo. Stoltenberg tvrdí, že NATO má nyní detailní plány, které v sobě kombinují několik způsobů obrany zemí na východě Evropy. Na summitu ve Varšavě naplánovaném na počátek července se pak budou hodnotit možnosti, jak tuto obranu stavět v budoucnu. Nyní existují návrhy, aby do zemí na Východě byly vyslány jednotky velikosti praporu, které by mohly být v případě potřeby rychle posíleny. K tomu bude posílena infrastruktura. Již nyní bylo vybudováno několik nových velitelství. Jednotky rychlé reakce zvýšily svůj počet trojnásobně a nyní je tvoří 40 000 vojáků.

„Ve velmi krátké době jsme schopni přesunout naše jednotky z Německa, Španělska či Norska a dostat je do baltských zemí nebo kamkoliv jinam. A nesmíme zapomínat, že už nejsme ve studené válce. Tehdy byly na hranicích tisíce vojáků. Dnes je ale rozhodující rychlost, s jakou jsme schopni je přesouvat,“ tvrdí Stoltenberg. Současné chování aliance pak podle něj neporušuje dohody s Ruskem, podle kterých nesmí být na východě Evropy umístěn větší počet jednotek. Současný počet vojáků se totiž pohybuje pod stanovenými limity, „ať už jsou interpretovány jakkoliv.“

„Naše reakce na novou bezpečnostní situaci, která vznikla kvůli agresivnějšímu chování Ruska, je založená na obraně a odpovídá chování této země. Dali jsme jasně najevo, že nechceme konfrontaci. Nechceme novou studenou válku a snažíme se o vybudování konstruktivnějších vztahů s Ruskem. Toho lze dosáhnout pokračujícím dialogem, větší transparentností a predikovatelným chováním. Rusko má na hranicích s NATO více vojáků a tím vzrostlo riziko nechtěného konfliktu. Stačí si vzpomenout na to, jak byl ruský letoun sestřelen na tureckých hranicích či na rizikové chování ruských letadel nad Baltským mořem. Měli bychom se snažit podobným nehodám zabránit. Jestliže k nim přesto dojde, musíme se snažit, aby se situace nevymkla kontrole,“ říká Stoltenberg.

V Rusku rozhoduje pouze Vladimir Putin, zatímco v NATO se musí dohodnout 28 zemí. Stoltenberg ovšem tvrdí, že i aliance je schopná velmi rychlých rozhodnutí. „To, že NATO je tvořeno 28 demokratickými zeměmi, je jeho silnou stránkou, ne slabostí. Historie ukazuje, že právě demokracie budovaly ty nejsilnější vojenské aliance,“ míní Stoltenberg. Je podle něj sice pravda, že v demokraciích vše závisí na parlamentu a podpoře voličů, posledních sedmdesát let ale ukazuje, že „jsme schopni adaptovat se na nové výzvy, a to v rámci demokratického rozhodování“.

Stoltenberg je podle svých slov naprosto přesvědčen, že „otevřené společnosti, jako je ta v Německu, nakonec rozeznají fakta od propagandy. Průzkumy veřejného mínění mohou ukazovat smíšený obrázek, ale podpora NATO roste, takže asi něco děláme dobře.“ NATO přitom podle něj stojí na společných hodnotách členských zemí, kterými jsou demokracie, práva jednotlivců a vláda práva. Tyto hodnoty „jsou základem naší jednoty a naší síly“.

„Demokratické společnosti jsou silnější a odolnější než jakákoliv autokracie. Jsou také schopny lépe se adaptovat. Naše reakce na novou bezpečnostní situaci byla rychlá a naše společná obrana je velmi silná. Proběhla fundamentální změna, a to i v oblasti výdajů na obranu. Minulý rok skončil trend jejich poklesu a v roce 2016 by měl nastat růst. Situace není černobílá, ale věci se zlepšují,“ uvedl Stoltenberg. NATO pak podle něj posiluje svou obranu i v oblasti kybernetických útoků a má momentálně k dispozici tým odborníků, kteří mohou v případě těchto útoků pomoci jednotlivým členským zemím. Patrná je i zvýšená aktivita Ruska v oblasti propagandy, ale „naší reakcí na ni nemůže být také propaganda, musíme použít pravdu“.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Project Syndicate: Sešlápněme fiskální pedál
13.06.2016 14:00
Každý ví, že bez práce nejsou koláče, anebo jak se říká v angličtině, ...
Krugman o brexitu: S pocitem zoufalství bych zůstal v EU
16.06.2016 11:00
Je asi načase, aby se vyjádřil k problému, kterému jsem se doposud vyh...
Začíná další průmyslová revoluce, éra globalizace končí
18.06.2016 6:00
Během posledních sto let bylo stále těžší nalézt nějaký výrobek, který...

Váš názor
  •  
    23.06.2016 9:45

    Ale jo, jen ty dluhy valte dál a dál, můžete s nima překračovat plán a dávat si stropy, že dál už ne a omezení deficitu rozpočtů :)) a hrát si na tržní ekonomiku a plácat se po zádech na summitech, jak jsou konzumenti spokojení v plnejch supermarketech. :) A poslouchat ty chytrý, tržní ekonomy, jako Švejnara v neděli, že prý Dragi zabránil obrovské krizi tím, jak statečně řekl, že v čele ECB udělá cokoliv. Nebo, že stát musí hospodařit jako rodina, když je v dluzích, musí se uskromnit. :))
    Špaček
  • Rusko je záruka míru, to je zřejmé
    21.06.2016 0:41

    Kapitalismus je cesta do pekla, komunismus byl lepší, ale lidi jsou blbí. http://video.aktualne.cz/dvtv/kapitalismus-je-cesta-do-pekla-komunismus-byl-lepsi-ale-lidi/r~90cbebac0d7011e69d46002590604f2e/
    Špaček
    • Re: Rusko je záruka míru, to je zřejmé
      23.06.2016 9:10

      Cesta od pekel...přeplněná lidmi co tam spěchají a poloprázdná cesta do socislistického ráje )))))). Máme dost důkázů - DDR, KLDR Venezuela, Brazilie, Kuba a v poslední době Čína. Od doby co se vydala na cestu do tvých pekel primo vzkvétá. Že tě huba nebolí. Kdo tě platí ? Hybridní bolševický bojovníku.
      Brabec
  • ... EU, demokracie jedné ženy
    20.06.2016 16:33

    ... a podle toho to tady taky vypadá. Ti dva by si méli poŕídit děťátko, asi takovou vidim budoucnost.
    ☺lolek☺
  • Rusko, země demokracie jednoho muže
    20.06.2016 13:47

    Jinde se drží hesla vice hlav vice ví. V Rusku mají jednoho co ví všechno a nejlíp. A to už od dob cara. A vždy na to dojeli a dojedou.
    Brabec
    • Re: Rusko, země demokracie jednoho muže
      20.06.2016 13:57

      Jak dojeli? Rus je zde nepřetržitě od roku 862.
      tejape
      •  
        20.06.2016 14:42

        No a valnou část své historie byl rus věrným vazalem asiatských hord, což se dost možná (jak už to v historii bývá) zopakuje.
        ..
      • Jo
        20.06.2016 14:21

        a ještě maj super komfort, že nemusí nic dělat, stačí těžit ropu a plyn :-D
        Bentley
      • Ty detailisto - tak dobrá
        20.06.2016 14:10

        Ale můžeš tedy vysvětlit proč pořád pokulhávají a dohánějí furt tu Mériku. To museli opakovat hodně tříd, když jsou stale tak pozadu. :)))))).
        Brabec
  • Největším světovým prodejcem zbraní
    20.06.2016 13:39

    Protože nic jiného líp neumí je Rusko. A Rus bude radějí 50 let válčit než jeden den pracovat. To platí již několik set let. To je bez komentáře. Kdyby Rus věnoval tolik času a usilí jako věnuje válčení a zabírání cizích území tak jsou na tom stejně dobře jako západ. Před pár lety už byli na správné cestě a blízko, ale pak ztratili chut' a trpělivost. Kdo chce víc nemá nic.
    ..
    • Re: Největším světovým prodejcem zbraní
      20.06.2016 14:04

      je NATO (přes 50%) a druhým místem se pyšní Rusko (27%). Nebýt těchto dvou, není pomaličku čím válčit.
      tejape
      • NATO je ale mnoho národů
        20.06.2016 14:26

        Když to vezmeš jednotlivě tak Rusko vede. A slyšel jsi taky že každá akce zapřičin'uje reakci. Základní fyzikální zákon. Nebo jsi zase chyběl ve škole. A kdo Napadá a okupuje a anektuje cizí země ? A ostatní země ze strachu z Rusů, kteří se pořád chlubí a straší jak můžou zabrat jiné než se ti vůbec připraví, nebo kolik jaderných hlavic mají navíc a kam namířených, Tak tyto země si ze strachu kupují zase zbraně od té druhé strany. To je elementární - my dear Watson. Z toho není východiska. Otázkou zůstává kdo to vydrží dýl. A to bylo už jednou dokázáno, bez pochyb.
        Brabec
        • Re: NATO je ale mnoho národů
          20.06.2016 17:52

          Jednotlivě vede USA - 31% podílu na světovém vývozu zbraní, velmi smutné náš spojenec http://www.rozhlas.cz/zpravy/svetovaekonomika/_zprava/cina-se-dostala-na-treti-misto-v-zebricku-vyvozcu-zbrani--1467149 Akce: vyslání vlastních vojsk na cizí území, možná reakce: teroristické útoky. Např. Švýcarsko, Rakousko, Finsko, Švédsko mohou klidně spát, neboť vojensky nepodporují žádného agresora (Rusko, NATO)
          tejape
          • jen jednu otázku
            20.06.2016 21:15

            A jak a komu přiděluje NATO ta zabraná území země a můžeš je vyjmenovat nebo zase jen děláš propagandu a cucáš si to odněkud. Jsi fakt trapnej. Ty nestranej. No Hybridní žoldák od Putina. Chceš abych ti vyjmenoval co všechno zabral a připojil si Putin jen za několik posledních let. Ale to ty určitě víš. Jo a kdy budeš zase radit nainvestovat do rublu, jako před Vánocemi. Pamatuješ a kolik jsi na tom už vydělal ? Ty musíš být ted' v balíku :)))))) Všichni co tě poslechli tě musí ted' zbožn'ovat.
            ..
            • ..
              21.06.2016 6:36

              Znovu opakuji, že moje historická zkušenost mi radí, držet se myšlenky o vlastních vojácích nepatřící na jiné území, kromě toho vlastního. Pokud takto začnou přemýšlet a hlavně konat všichni, potom se zbavíme válek. Naopak od pradávna se lidé zajímali, jak to mají sousedé, ale před vlastním prahem si nezametli. A právě od pradávna na světě klid není. Tedy je jasné, že tudy cesta nevede. Navíc, podpora vývozu zbraní je také přilévání benzínu do ohně. Drtivou většinu toho všeho mají na svědomí dvě vojenské velmoci. Budu-li je jmenovat podle množství vývozu zbraní (tedy vývozu válečných konfliktů), bude pořadí následovné: NATO (v čele s USA) a Rusko. Pro mě jsou to agresoři právě v tomto pořadí. Toto znamená nestrannost a měření stejným metrem. Jsem si však vědom, že příznivci ani jednoho z těchto válečných štváčů mě za to rádi mít nebudou. Ovšem mně je to srdečně lhostejné. Píšu jen vlastní názor a svůj pohled, což nakonec může činit každý (i když občas o tom i pochybuji).
              tejape
  • Si vis pacem, para bellum.
    20.06.2016 11:00

    ... a to je asi tak vše.
    ☺lolek☺
  • Byl jsem zvědav
    20.06.2016 10:38

    Byl jsem zvědav, zda se pod tímto politickým článkem bulvárního deníku srotí opět do jednoho šiku bolšani, komouši a rusofilní náckové a putinovští trolové a nezklamal jsem se! Opět tu teče stoka hnisu a zvratků. Kdybyste šli radši pracovat a tvořit hodnoty za poctivý, nikoli jidášský peníz!
    Niemetz
    • Re: Byl jsem zvědav
      20.06.2016 11:45

      My poctivě spekulujeme. Je to legální a svobodné rozhodnutí. Máš něco proti světovému kapitálu?:-))
      Jesse
  • Proč tak blbá témata?
    20.06.2016 9:54

    To mi připomíní přitroublé argumenty děcek komunistických prominentů, kteří se na základce hádali o to, kdo je lepěí, jestli lidi ve městě nebo na vesnici:-)) Slovy: "kdyby nebylo měst, neměli byste traktory" a protiargument: "Kdyby nebylo vesnice, neměli byste co jíst":-)))
    Jesse
    • Re: Proč tak blbá témata?
      20.06.2016 10:25

      Tak, jako akcionářům PM nevadí, že kvůli cigaretám umírají lidé, nevadí ani majitelům zbrojovek, že vyrábí prostředky k zabíjení lidí. A právě to je podstata toho věčného zbrojení a strašení lidí před nepřítelem - mamon.
      tejape
      • tejape copak nesleduješ výroky
        20.06.2016 14:03

        svého pana prezidenta přezdívaného popelníček ? Podle něj přece kouření nemá žádný vliv na zdravi a neškodí lidem starších 27 let. On to musí vědět. Proto byl žvolen většinou národa. Já osobně jsem nekuřák a co ty ?
        PTP
        • Re: tejape copak nesleduješ výroky
          20.06.2016 14:12

          Kdyby jsi občas zahulil tak ti tolik nehrabe....
          el mrcoch
          • Murcochu
            20.06.2016 16:33

            to má být tvůj argument. Co na tom není Pravda. Na Vysočině si bude stavět taky hnízdo, ale ve tvaru popelníku. Zrovna tak blbý jako tvoje řeči.
            PTP
      •  
        20.06.2016 10:33

        ... tak-tak, ani výrobcům nožů, vidliček, aut, provazů, léků, nevadí, že vyrábějí prostředky k zabíjení lidí.
        ☺lolek☺
        • RH
          20.06.2016 10:40

          Čím větší průměr hnědé kružnice v grafu, tím větší zlo pro miliardy obyčejných lidí a tím větší zisky daných zemí. No a nyní už víme proč se lidé musí strašit a odkud "vítr fouká" http://www.rozhlas.cz/zpravy/svetovaekonomika/_zprava/cina-se-dostala-na-treti-misto-v-zebricku-vyvozcu-zbrani--1467149
          tejape
          • Ve vývozu zbraní
            20.06.2016 10:51

            má NATO na celosvětovém koláči podíl přes 50%. Takže, kdo nejvíce bohatne na válce? Kdo má z války největší finanční prospěch? Rusko s 27 procenty?
            tejape
            • Re: Ve vývozu zbraní
              20.06.2016 10:56

              ... NATO je vojenská organizace. Nemé žádné podniky na výrobu čehokoli, a už vůbec ne zbraní.
              ☺lolek☺
              •  
                20.06.2016 11:04

                Tak, tak. NATO si výrobní firmy jen založily.
                Kalka.
                •  
                  20.06.2016 11:08

                  ... demokracie musí být po zuby ozbrojená. i tak bude mít vždy na kahánku.
                  ☺lolek☺
              • RH
                20.06.2016 10:58

                A zisky z prodeje zbraní zemí v NATO jdou Rusku.....
                tejape
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university