Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Stává se z EU Čtvrtá říše?

Víkendář: Stává se z EU Čtvrtá říše?

25.06.2016 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Britský The Sun popisuje EU jako „neustále se rozšiřující federální stát, kterému dominuje Německo“. Jde sice o emocionální tvrzení, přesto však je namístě se ptát, zda Německo Evropské unii skutečně nějakým způsobem dominuje, nebo ne. Pravicový novinář Simon Heffer například v roce 2011 v článku pro The Daily Mail varoval před „Čtvrtou říší“ – pokusem Německa o další dobytí Evropy poté, co si prošla dluhovou krizí. Heffer konkrétně tvrdil, že Německo se přes politiku utažených rozpočtů a celkové koordinace ekonomické politiky snaží vytvořit fiskální unii a diktovat finanční podmínky celé Evropě. K ničemu takovému ale v následujících letech nedošlo.

Když The Sun hovoří o federálním státu, je také těžké zjistit, co tím vlastně myslí. Federální stát má totiž společné daně a ty v EU neexistují. Možná se tím myslí tolik nenáviděná bruselská byrokracie, té však Němci nekralují ani náhodou. Nejvýše postaveným Němcem se na pozici prezidenta Evropského parlamentu nachází Martin Schulz. Tento parlament má poměrně slabou pozici, moc je naopak soustředěna v rukou veřejnosti neznámých úředníků pracujících pro Evropskou komisi. Němci tvoří přibližně 10 % jejích zaměstnanců, ale německá populace představuje 16 % celkového počtu lidí žijících v EU. O nějaké dominanci tedy nemůže být řeči.

Německý podíl je naopak nadměrný v oblasti příspěvků do programů EU. V roce 2015 tvořil německý produkt 20,7 % produktu celé Unie, nicméně do společného rozpočtu Německo přispělo 21,4 %. Zde si na německou dominanci nikdo nestěžuje. Kritikům ovšem zřejmě nejde o žádný měřitelný indikátor, ale o pocit, že Německo představuje faktické centrum rozhodování v EU. Na tom něco skutečně bude, protože Angela Merkelová například protlačila sankce vůči Rusku, nebo se svým ministrem financí Wolfgangem Schaeublem stála v čele jednání o tom, jak řešit řeckou krizi. Když pak do EU pozvala uprchlíky ze Sýrie, v podstatě se o tom s nikým nebavila. Italští novináři Vittorio Feltri a Gennaro Sangiuliano tak ve své knize „El Quarto Reich“ hovoří o německé kancléřce jako o Merkiavellim. A je pravdou, že pokud se v Evropě objeví nějaká krize, o jejím řešení rozhoduje právě ona.

Německo je samozřejmě největší ekonomikou v EU a má mezi členskými zeměmi nejvyšší počet obyvatel. Pokud by ale Unie měla fungovat tak, že by v ní měly mít rozhodující slovo ty největší země, mnoho členů by neměla. Moc a síla Merkelové a Německa pramení zejména z ochoty nést zodpovědnost a finanční tíhu. Řecko by se bez německé pomoci potopilo. Německo je jeho největším věřitelem a tudíž je přirozené, že má také nejsilnější hlas při rozhodování o tom, jaká politika bude při řešení řecké krize uplatněna. Němečtí politici přitom cítili zodpovědnost za zachování eurozóny, i když jejich motivací je možná také skutečnost, že Německu prospívá, když členy měnové unie jsou i slabé země.

Pro investory Německo představuje bezpečný přístav pokaždé, když se v eurozóně objeví problémy. Není to jeho chyba, že je silnou a na exporty zaměřenou ekonomikou. To by měl být cíl i pro další země. Tento typ německé dominance nelze změnit nějakým jednáním či regulací, jedná se o přirozenou výhodu. V otázce uprchlíků pak německá dominance stojí na tom, že vláda této země je ochotná platit a jiné ne. Německo minulý rok zpracovalo 441 800 žádostí o azyl, ale například Velká Británie jen 38 370. Řecká i uprchlická krize ukazují, jak to s dominací v EU skutečně je. Do pozice vlivného hráče v nekonečných jednáních se dostanete pouze tehdy, když jste ochotni platit více než ostatní.

Pod vedením Merkelové se Německo pouze snaží o to, aby udrželo EU a eurozónu pohromadě. O tom, že by díky své dominanci směřovalo politiku pro něj výhodným směrem, příliš hovořit nelze. Merkelová nevykazuje snahu o to, aby se z EU stala fiskální unie či nějaký federální stát. A německá vláda nebude tou hlavní silou, která bude tlačit na větší federalizaci. Oživilo by to totiž vzpomínky na úvahy Josefa Goebbelse, který v roce 1945 psal o tom, jak podle něj bude vypadat svět v roce 2000: „Bez větších problémů lze predikovat, že Evropa bude sjednoceným kontinentem. Německo nebude okupováno jeho nepřáteli a německý národ bude intelektuálním vůdcem civilizovaného lidstva.“

Více než 70 let po Goebbelsově smrti stojí vlivu Německa v cestě právě obavy ze „Čtvrté říše“. Žádný z německých politiků nechce prosazovat větší moc Německa, aby nebyl následně přirovnáván k nacistům. Merkelová by se ráda vzdala své vůdčí pozice, kdyby se objevil někdo jiný, kdo by ji mohl převzít. A také platit. Francie je ale spokojená na místě evropské dvojky. Příčinou je mimo jiné její menší ekonomická stabilita. Další země Evropské unie a různé spojenecké bloky včetně východní Evropy se pak chovají čistě podle toho, jak jim to právě vyhovuje, a určitě nejsou ochotny převzít pozici vůdců EU. Německá dominance je v roce 2016 i přesto mýtem. Jedinou výhodou, kterou Německo má, je silná ekonomika a EU se nestává federálním státem, jak něteří tvrdí. Pokud pak někdo protestuje proti větší integraci, měl by děkovat za to, že Němci mají kvůli své historii komplex méněcennosti.

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Amerika měla umírněnější reakci než Evropa; Brexit změnil evropské paradigma
24.06.2016 5:49
Americké trhy po svém startu reagovaly obdobně, jako reagovaly ty Evro...
Brexit spláchl komodity: Ropa -5 %, vítězem zlato!
24.06.2016 8:20
Noční průzkumy sice ukazovaly na mírnou převahu tábora pro setrvání v ...
BREXIT a akcie v CEE - jak se zachovat ve středu Evropy (+komentář analytika)
24.06.2016 10:44
Britské rozhodnutí opustit EU poslalo globální akciové trhy prudce dol...
Výhled pro finanční trhy - Britové mění pravidla hry
24.06.2016 10:48
Prvotní reakce finančních trhů na zprávy z Británie je hodně o nejisto...

Váš názor
  • Tý jo!
    27.06.2016 8:37

    Až mi slza ukápla za ty obětavé Němce, bojujících na všech frontách za blahobyt všech národů Evropy, ať už chtějí, nebo nechtějí :)
    MrBurnes
    • Re: Tý jo!
      27.06.2016 9:04

      Námitky proti dominanci Německa v Evropě mají především jižanská netáhla z Itálie, Španělska a Řecka. Já takový stav vítám a stejně by měla i každý pracovitý obyvatel Evropy.
      ..
      • Ty chceš kolektivizaci, ty takový antisocan ?
        27.06.2016 11:50

        Hele, když se chce němcům poslušně pracovat a jižanům nikoliv, je to každého věc. V tomto ohledu a ještě v milionu souvislostí a odlišností počínaje mentalitou, konče zručností v tisíci oborech byla Evropa pestrá a multikulturí. Kolektivizace je zničující. Divím se zrovna tobě, že chceš jednotvárnost a kolektivistické myšlení. Ve skutečnosti jsi komunista a marxista. Ti si tohle všechno přáli. Pojal to lenin, Hitler, Stalin, merkelová, Shulz a samí eurofanatici. Jejich ideologie nespěje k pestrost a multi, nýbrž k jednotné říši, jedné měně, jednomu vůdci... Otevři oči:-)
        Jesse
        • Re: Ty chceš kolektivizaci, ty takový antisocan ?
          27.06.2016 11:57

          Je každého věcí, zda chce pracovat nebo se slunit během celodenní siesty, ale já dávám přednost pracujícím spoluobčanům před těmi slunícími se. Multikulturní Evropu si strč do ....
          ..
          •  
            27.06.2016 12:11

            Tu multikulturní Evropu chtějí přece němci, to jsi slepý a hluchý? Takže si ujasni, co je multikulti za pojem. Jestli pestrá Evropa ve své nádherné minulosti a nebo Evropa podle jednotného německého myšlení. To má na svědomí pouze Německo.!
            Jesse
          • ..
            27.06.2016 12:07

            Zrovna zde mnoho pracujících spoluobčanů nenajdeš :-((
            tejape
    • Re: Tý jo!
      27.06.2016 8:38

      Jen pár připomínek : Argumentovat na ekonomickém serveru, že Německo není dominantní, protože v EK má jen 10% zaměstnanců, je opravdu směšné.
      MrBurnes
      •  
        27.06.2016 8:38

        Je jeho "chyba", že je silnou exportní ekonomikou - jelikož sjednocená měna je pro Německo velmi slabá (a tudíž podporující právě jeho export) a pro většinu ostatních států eurozóny naopak brutálně silná (a jejich ekonomiku dusící). V systému národních měn a plovoucích kurzů by každá ekonomika měla měnu právě tak silnou, jak by umožňovala její ekonomika.
        MrBurnes
        •  
          27.06.2016 8:40

          "Řecko by se bez německé pomoci potopilo" - to je pravda, a právě proto, že Německo je největší (a každým dnem větší) Řecký věřitel, jedná stejně, jako jakýkoli jiný lichvář. Místo aby dlužník zkrachoval a věřitel doplatil na svou nezodpovědnost, Německo nařizuje Řecku půjčovat (z kapes celé EU) další nové peníze, kterými Řecko ovšem už jen splácí úroky dřívějších dluhů. Na Patrii snad každý ví, kam takový systém u dlužníků vede, čím déle se prodlužuje.
          MrBurnes
          •  
            27.06.2016 8:43

            A konečně ta veliká oběť "nejvíc platícího Německa" - Němci díky ECB a jejímu obludnému programu QE mají záporné úroky ze svých dluhopisů, a tak na svých dluzích vydělávají. Díky tomuto faktu (a díky pro ně slabému euru) dosáhli poprvé po 40ti letech přebytkového rozpočtu. Němci na EU opravdu nedoplácí, a dobře vědí, proč je třeba jí udržet za každou cenu, i proti vůli většiny lidí.
            MrBurnes
            •  
              27.06.2016 11:36

              Němci nemají záporné úroky díky ECB, ale díky tomu, že se jim dá věřit. Španělé jsou v EMU taky a odměnou jsou jim úroky o 150bb vyšší než platí Němci. Proč asi.
              mirek
            • V této souvislosti
              27.06.2016 8:52

              se mně vybavilo pořekadlo o džbánu a vodě. Hlasováním o Brexitu bylo ucho nakřápnuto.
              tejape
  • Ano,
    27.06.2016 7:47

    GB jako protiváha Německa zmizela - nic nestojí v cestě úplné německé hegemonii.
    občan
    • Re: Ano,
      27.06.2016 11:52

      Jsem také v šoku z reakcí bruselských soudruhů, ale i slováků jakožto budoucí předsedající země. Prostě "get out now" a my jedeme dál. Je vidět že ani Exit dalších 5ti zemí by je nedonutil si přiznat, že je něco špatně a od jejich půlmilionových korýtek je nikdo nedostane :-((
      Bentley
      • Bentley
        27.06.2016 12:05

        Však světoví centrální bankéři také nedělají nic špatně :-((
        tejape
        • Re: Bentley
          27.06.2016 12:19

          Přesně bankéři alias tiskaři :-) Tady zdá se ještě nikdo nepochopil, že dokud britský parlament nedeklaroval, že se bude řídit výsledky referenda a GB nepodá oficiálně požadavek na vystoupení z EU, tak je británie stále součástí a jako na takovou je na ni nutno pohlížet. Tohle z těch pitomců v Bruselu snad jediná pochopila teta Merkelová a drží se zpět od siláckých vyjádření, ostatní chytl amok uraženectví a připosranosti.
          Bentley
    • Re: Ano,
      27.06.2016 10:59

      Hlavně že se všichni z Brexitu radují. Přitom je pro nás jen dobře, když je Británie součástí EU. Na druhou stranu si myslím, že žádný Brexit stejně nebude...
      qwer
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university