Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tři akcie pro příští desetiletí

Tři akcie pro příští desetiletí

30.08.2016 17:45

Brian Feroldi je zkušeným investorem, který se zaměřuje zejména na sektor zdravotnictví. Na stránkách Fool.com před několika dny přemítal o „třech nejlepších akciích, které lze koupit a držet následujících deset let“. Prvním z jeho kandidátů, který by měl obstát „zkoušku času“, je IMAX. Podle Feroldiho bude firma dlouhodobě těžit z toho, že díky jejím technologiím se divákovi v kině dostane takového zážitku, který doma prostě nelze replikovat. K tomu přidává dobře propracovaný byznys model, včetně sdílení příjmů s provozovateli kin.

Podle investora se může IMAX těšit vysokému dlouhodobému růstu. Investoři by se tak neměli nechat odradit tím, že v současné době výsledky firmy stagnují a ani jejich vysokou volatilitou. Ta je do značné míry dána tím, jak úspěšná jsou filmová studia při generování kasovních trháků.

Jak to vypadá se základním fundamentem společnosti? Dobře v tom smyslu, že nejde o firmu, která by svou expanzí a investicemi spolykala více, než vydělá. Naopak. IMAX v posledních dvou letech generoval na provozním toku hotovosti 84 a 87 milionů dolarů (jde tedy o velmi malou společnost) a do celkových investic dal 76 a 62 milionů dolarů. Nezbývá toho tedy mnoho, ale v záporu IMAX není. Kapitalizace nicméně dosahuje 2 miliard dolarů, takže je jasné, že jde o vyloženě růstový příběh, v němž současné schopnost generovat volný tok hotovosti hraje podružnou roli. Cena akcií IMAXu si pak už řadu měsíců hledá svůj směr, za poslední rok je v červené nule, zatímco celý trh si připisuje cca 10 %:

3 akcie.png

Zdroj: NYSE

MasterCard

Druhým Feroldiho tipem je už mnohem více známá a větší společnost MasterCard. Té jsem se zde i já před časem věnoval, investor poukazuje zejména na to, že 85% celosvětových obchodů se stále provádí v hotovosti nebo šekem. Vzhledem k tomu, elektronické platby jsou mnohem pohodlnější jak pro obchodníky a spotřebiteli, je podle něho velmi pravděpodobné, že byznys společnosti poroste ještě dlouhou řadu let.

MasterCard má nyní v oběhu více než 2,3 miliardy karet a užívá si tak dominantního postavení v celém odvětví. Feroldi její byznys model jednoduše přirovnává k mýtnému - pokaždé, když dojde k elektronické transakci za použití jejích služeb, vydělá malý poplatek. Ne vše je ale růžové – forward PE ve výši 28 není určitě typické pro levné akcie. Pokud by ale firma dokázala dosahovat dvojciferného růstu, je podle Feroldiho oním dobrým kandidátem na zmíněnou akcii pro další desetiletí.

Pohled na výsledky této společnosti ukazuje, že na rozdíl od té první jde o skutečný stroj na peníze: V roce 2015 generovala MasterCard na provozním cash flow 4 miliardy dolarů, v roce 2014 3,4 miliardy dolarů. Investice do provozních aktiv se přitom pohybovaly jen kolem 340 milionů dolarů. Firmě tak obvykle zbývá několik miliard dolarů pro akcionáře, případě věřitele, či hromadění hotovosti v rozvaze a akvizice. Dividendy dosáhly v minulém roce necelých 730 milionů dolarů a firma tak vydělává dost na to, aby je dál znatelně zvyšovala.

Dva extrémy

Feroldi v určitém smyslu nabízí dva extrémy: Malou společnost s potenciálně zajímavým růstovým potenciálem, která investuje zhruba to co vydělá. O nějakých dividendách tu zatím zřejmě nemůže být řeči, vše je o příběhu. A giganta, který by také mohl dosahovat zajímavých růstů, ale již nyní je tiskárnou peněz a akcionářům by mohl vyplácet ještě znatelně více. Na druhou stranu je pozoruhodné, jak podobný je vývoj cen obou akcií v letošním roce, respektive v letních měsících. Obě totiž mají problémy s následování rally celého trhu (MasterCard je necelých 5 % v plusu – viz následující graf). V tomto smyslu tak popsaný „call“ pana Feroldiho určitě není voláním po naskočení na rozjetý vlak, ale spíše zavání kontrariánstvím.

3 akcie.png 2.png

Zdroj: NYSE

Jak je to s třetím tipem na akcii pro následujících deset let? Ten si necháme na příště.



Čtěte více:

Američané stále utrácejí – osobní výdaje v červenci pokračují v růstu
29.08.2016 15:25
Výdaje Američanů na osobní spotřebu v červenci stále rostly, i když po...
Trhy v USA po třech dnech rostly
29.08.2016 22:01
Akcie v zámoří dnes rostly, když dokázaly strávit páteční vyjádření př...
Čína zatím odolává vidině vyšších amerických sazeb
30.08.2016 9:10
Provádět nezávislou měnovou politiku v dnešním globalizovaném světě je...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y