Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Problém v brazilském domě z karet

Problém v brazilském domě z karet

06.06.2017 6:48
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Ačkoli je současný brazilský prezident Michel Temer oficiálně v úřadě teprve devět měsíců, již se živě spekuluje o jeho odvolání. To mu hrozí dokonce ze dvou důvodů. Ten první má původ v tajné nahrávce (prezident ji označuje za sestříhanou) jeho rozhovoru s byznysmenem podezřelým z korupce, který spolupracuje s policií. Z nahrávky se jeví, že prezident schvaluje či dokonce podporuje uplácení. Druhý důvod jsou údajné ilegální příspěvky na prezidentskou volební kampaň v roce 2014. Temer byl tehdy zvolen viceprezidentem a loni vystřídal v úřadě prezidentku Rousseffovou, kterou parlament kvůli machinacím se státními účty odvolal. Tržní reakce na poslední politický vývoj byla takřka panická, když se investoři hromadně zbavovali brazilských akcií i dluhopisů a osmiprocentní zásah při tom úprku utrpěla i brazilská měna real.

Tržní reakce je o to silnější, že se reformistická politika Temera radikálně lišila od levicové politiky Rousseffové. K brazilským specifikům patří, že oba politici přitom staví na stejné přetrvávající koalici. Prezident prosadil řadu protržních reforem od ústavního (!) dodatku zmrazujícího reálné vládní výdaje na dvacet let, přes zjednodušení najímání a propouštění zaměstnanců až po zatím připravovanou reformu velmi drahého penzijního systému (řada zaměstnanců si nyní může užívat plného důchodu nedlouho po padesátce a reforma má zvýšit důchodový věk na univerzálních 65 let). Reformy nejsou nijak populární - uvolnění pracovního práva vedlo k první generální stávce po dvaceti letech a reformu penzí odmítá dle průzkumů přes 70 % Brazilců. Je celkem pochopitelné, že minimálně všichni nad čtyřicet mají velký důvod být proti.

Temerovo vládnutí se již stačilo promítnout do makročísel. Z prostého srovnání pěti kvartálů před a po klíčovém hlasování o spuštění impeachmentu Rousseffové vychází Temer takřka jako zázračný léčitel nemocné brazilské ekonomiky. Podařilo se zkrotit inflaci, zpomalit růst míry nezaměstnanosti a také pokles HDP. Brazilský akciový index loni v dolarovém vyjádření vydělal přes 70 %, Brazílie se vrátila na dluhopisové trhy a výnosy na jejích dolarových bondech klesly od návrhu na odvolání Rousseffové o 2,5 procentního bodu (v domácí měně pak o 6 procentních bodů). Průmyslová výroba se po dvou letech vrátila k růstu.

temer

Jaké jsou Temerovy šance na setrvání v úřadě navzdory zveřejněné nahrávce? Věříme, že poměrně slušné. Lepším odrazem Temerových úspěchů než cyklem ovlivněná makročísla je prosazování jeho agendy v parlamentu. Z 26 stran v brazilské dolní komoře (nejmenší z nich je „Strana žen“ s jedním poslancem - mužem) jich 9 přímo a další 4 nepřímo podporují vládu. Na půdorysu této koalice kontrolující cca 2/3 dolní sněmovny přesto nedokázala Rousseffová získat ani třetinu hlasů nutnou k zablokování impeachmentu. Naopak Temer na prosazení zmíněného ústavního dodatku zajistil potřebné 3/5 poslanců i senátorů.

Navíc na rozdíl od prezidentské vlády Rousseffové byla vláda Temerova de facto sestavena parlamentem, který sám prošel obměnou po gigantickém korupčním skandálu „Automyčka“. Podporu koaličních partnerů by mohlo zvýšit i jeho rozhodnutí nekandidovat na druhé volební období (zřejmě fanoušek Franka Underwooda), a tedy skončit v roli prezidenta koncem příštího roku. V takové situaci rovněž nemusí hrát o popularitu a má volné ruce k prosazení neoblíbených, ale potřebných reforem.

Pro koaliční partnery je tak Temer užitečný i jako jiný filmový hrdina, Viktor Čistič. Co se mu podaří, bude úspěchem koalice, a co ne, za to bude moci Temer sám, případně jeho PMDB. V prezidentských volbách v příštím roce může podle průzkumů uspět předchůdce a mentor Rousseffové, Lula, z největší koaliční strany PT (Strana pracujících, s rudou hvězdou ve znaku). Pokud jej tedy do té doby kvůli prošetřovaným obviněním z korupce nestačí odsoudit.

Příspěvky na kampaň v roce 2014 ovšem neřeší parlament, ale nejvyšší volební tribunál TSE, který bude zasedat již 6. června. Pokud rozhodne o zrušení celé vítězné kandidátky, pak Temerovi reálně hrozí, že jej opustí i dosud věrní koaliční partneři a ani případné odvolání by pak prezidenta nezachránilo. Dalším brazilským paradoxem je, že poražený kandidát v prezidentských volbách Aecio Neves byl nedávno zbaven senátorského mandátu kvůli obvinění z korupce a shodou okolností (?) figuruje na tajné nahrávce, na níž diskutuje úplatek se stejným byznysmenem jako Temer.

Ani s Temerem ovšem Brazílie nemá vyhráno. Přes reformní agendu se země potýká s vysokým zadlužením. Rozpočtový deficit v roce 2015 dosáhl 8 % HDP a loni atakoval dvojcifernou hodnotu. Zadlužení země se tak během pouhých dvou let dostalo z „maastrichtských“ 60 % na více než 75 %. Ratingové agentury v reakci na politickou nestabilitu navíc hrozí zhoršením ratingu. Rovněž je tu jasně ohraničený čas na reformy do startu kampaně v příštím roce. Pokud úspěšný boj o setrvání v úřadě zabere třeba půl roku, Temerovo vítězství nemusí být vítězstvím pro Brazílii či investory. 

Miroslav Adamkovič vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a je držitelem titulu CFA (certifikovaný finanční analytik). V letech 2003–2013 pracoval na analytických pozicích v PPF a Komerční bance a další dva roky na projektech v oblasti consumer finance v Asii. Od roku 2015 je investičním analytikem ČSOB Asset Management, kde se specializuje zejména na český akciový trh a kreditní analýzy.

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE.

 

Čtěte více:

Proč finanční trhy sledují francouzskou předvolební kampaň?
03.04.2017 11:23
Poslední rok trhy stále více ovlivňují voliči v hlavních ekonomikách. ...
Jak se při investování zbavit emocí?
21.04.2017 13:14
Jednou z nejčastějších investičních chyb je obchodování na základě emo...
Ukončení intervencí. Zdánlivě (ne)lehký úkol pro ČNB?
03.05.2017 7:01
Když ČNB na začátku listopadu 2013 po několikaměsíční debatě přikročil...
Prvních 100 dní Trumpa prezidenta: Předvolební sliby, povolební chyby a dopad na trhy
25.05.2017 14:54
Donald Trump v posledních týdnech předvolební kampaně vydal a podepsal...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data