Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Unipetrol u historických maxim. Je správný čas na nabídku PKN a prodej akcií?

Unipetrol u historických maxim. Je správný čas na nabídku PKN a prodej akcií?

13.12.2017 15:21
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Největší polská rafinérská skupina PKN Orlen vyhlásila dobrovolnou nabídku k odkupu zbývajících akcií v Unipetrolu s cílem dosáhnout nejméně 90% podílu, převzít nad českou firmou plnou kontrolu a stáhnout její akcie z pražské burzy. Ty obchodují u historických maxim. Je na takový krok správný čas? Dává smysl? Nad tím se zamýšlí řada analytiků. 

Polská skupina v tiskové zprávě v noci na středu uvedla, že za jednu akcii Unipetrolu, kde v současnosti drží podíl 62,9 procenta, nabízí 380 korun. Nabídka platí od 28. prosince do 30. ledna. Akcie Unipetrolu zamířily v úvodu dne na 378 korun, jejich historickým maximem je 389 korun z letošního listopadu. 

PKN Orlen uvedla, že nabídka je podmíněna získáním nejméně 90 procent akcií ve společnosti, což je podle českého práva hranice pro možnost vytěsnit ostatní akcionáře. Na druhé straně ale také, že si vyhrazuje právo od tohoto cíle ustoupit. 

Dobrá nebo špatná nabídka?

Nabytí takového podílu by PKN podle jejího vlastního odhadu stálo 3,05 miliardy zlotých, v přepočtu kolem 18,5 miliardy korun. Zcela plné převzetí by pak znamenalo 4,2 miliardy zlotých, v přepočtu zhruba 25,5 miliardy korun. Nabídka PKN Orlen tak oceňuje celý Unipetrol na 68,9 miliardy korun.

Akcie Unipetrolu se z kraje dne rychle posunuly na 2 až 3 koruny tržní ceny od nabídky PKN Orlen. Na dostřel je historické maximum. Podle některých analytiků je ale na vrcholu nejméně cyklického maxima také ziskovost Unipetrolu. Dává tedy PKN dobrou nebo špatnou nabídku? 

Hlavní analytik Patrie: 380 korun je férová cena

„Nabízenou cenu 380 korun za akcii vnímáme jako férovou s ohledem na nedávný a aktuální vývoj v rafinérském sektoru středoevropského regionu. Nabídka oceňuje Unipetrol na 4,9násobku EV/EBITDA 2018 a 4,7násobku pro další rok. A co je důležitější, je to srovnatelné nejen vůči mediánu sektoru, ale především vůči nejvíce relevantním konkurentům v regionu, za které můžeme považovat právě PKN Orlen, Lotos nebo MOL,“ soudí hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora. A dodává, že nabídku vnímá jako racionální exit pro investory, kteří investovali do akcií Unipetrolu od srpna roku 2016, kdy je Patria Finance doporučila k nákupu.

Tomáš Sýkora ve spojení s akciemi Unipetrolu vnímá malou šanci na jejich opětovné zařazení do klíčového indexu MSCI poté, co pozice Pegasu byla stlačena převzetím ze strany R2G a možné rozdělení ČEZu není zřejmě na blízkém pořadu dní. V rámci investic do sektoru v regionu vidí Sýkora jako beneficienta k dění kolem Unipetrolu právě Lotos a to z důvodu podobné velikosti (rafinérská kapacita), dobré šance na růst ziskovosti a umírněné valuace. 

 

Co říkají další analytici?

Kamil Kliszcz, hlavní akciový analytik varšavské DM mBank, uvedl, že makroekonomické prostředí se může zhoršit a že "načasování nabídky není nejlepší". Celkově ji ale považuje za „strategicky správnou“. Nacenění nabídky se mu celkově nezdá vysoko, ale upozorňuje, že ziskovost Unipetrolu je momentálně u „rekordních“ hodnot.

Podle ErstePKN Orlen silnou bilanci, takřka nulové zadlužení a dost síly na výkup takřka celého free floatu Unipetrolu. A podle analytiků banky se také povede dohoda o koupi důležitého podílu od J&T. První a to smírné reakce tomu prý nasvědčují. Orlen podle analytiků Erste nemá jinou racionální možnost investice a tato cesta je rozumným vynaložením akumulovaných finančních zdrojů.

Podle analytiků Vestor je informace negativní pro akcionáře PKN Orlen. Unipetrol byl dle nich již dostatečně integrován do struktury PKN Orlen a tento krok tak jejich očima nepřinese dodatečné synergie. I oni očekávají, že J&T svůj podíl prodá. Podle analytiků Komerční banky je pak nabízená cena za akcii vzhledem k výhledu zisku Unipetrolu příliš nízká. 

Další akcionáři nabídku zvažují. Co J&T?

V posledních několika letech se Unipetrol veze na růstové vlně díky rostoucím rafinérským a petrochemickým maržím, které poslaly jeho zisky na nejsilnější úroveň od roku 2005, kdy PKN Orlen společnost koupila. Mohl se tak vrátit k výplatě dividend. Nicméně PKN Orlen má komplikované vztahy s ostatními akcionáři, kteří napadají jeho rozhodnutí a požadují vyšší dividendy.

PKN uvedla, že současná vlastnická struktura jí neumožňuje "sklízet plný užitek" z iniciativ, které v České republice uvedla do pohybu, včetně zlepšení efektivity rafinace. "Doufáme... že minoritní akcionáři budou na naši nabídku reagovat pozitivně a že máme šanci přinést akcinářům PKN Orlen pozitivní hodnotu," uvedl na tiskové konferenci Miroslaw Kochalski, viceprezident PKN Orlen.

Unipetrol loni vykázal zisk před úroky, daněmi a odpisy (EBITDA) ve výši 11,9 miliardy korun, a zaznamenal tak rekordní rok. Dokončuje navíc investici za 8,5 miliardy korun do nové polyethylénové jednotky (PE3), která může podle analytiků zvednout jeho jádrový zisk o další miliardu ročně. Nicméně akcionáři kritizují loňské rozhodnutí Unipetrolu koupit chemičku Spolana od mateřské PKN Orlen a obávají se vysokých investičních nákladů.

Největší menšinový akcionář Unipetrolu - Paulinino Limited držící podíl 20,02 procenta - uvedl, že je příliš brzy, než aby mohl nabídku PKN Orlen komentovat, a že ji bude "důkladně" analyzovat.

PKN Orlen uvedla, že snaha o plné ovládnutí Unipetrolu neovlivní její plány na jiné akvizice a nepovede ani k revizi dividendové politiky. Společnost v roce 2017 vyplatila dividendu 3 zloté na akcii.

Polská skupina dále uvedla, že hodlá transakci financovat z vlastních prostředků a syndikovaného úvěru, který má k dispozici.

Hotovostní rezerva PKN Orlen ke konci třetího kvartálu činila 6,5 miliardy zlotých.

(Zdroj: Unipetrol, PKN Orlen, Patria, Reuters, Bloomberg, čtk)

 

Čtěte více:

V areálu v Záluží hořelo, Unipetrol omezil provoz
12.12.2017 9:28
V areálu společnosti Unipetrolu v Záluží u Litvínova dnes ráno hořelo ...
PKN Orlen chce získat nejméně 90 % v Unipetrolu. Nabízí 380 korun za akcii
13.12.2017 8:33
Polská společnost PKN Orlen chce odkoupit akcie Unipetrolu, nabízí 380...

Váš názor
  •  
    13.12.2017 19:22

    Taky si myslim, ze pod 420 Kc/akcii majoritu v soucasnem prostredi ekon. konjunktury nedostanou. Meli to vykoupit daleko drive, pokud to je jejich strategicka investice. Navic slibili opet vyssi dividendu...Jedine snad, ze by akcionar firmy Paulinino nejak akutne potreboval cash...
    Kolemjdouci
  • Patria na nákupu Uni
    13.12.2017 17:21

    Radit v srpnu 2016 nákup Uni, to snad již věděl každý bl.ec. Poslední cíl Party byl 415, tak proč zase změna? Patria ve svých analýzách vykazuje značnou nekonzistenci a navíc se většinou mýlí.
    jiri
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení