Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Valuační guru Damodaran o současné korekci a svých investicích

Valuační guru Damodaran o současné korekci a svých investicích

05.11.2018 10:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktuální negativní vývoj na akciových trzích nenechává klidným ani profesora financí Aswatha Damodarana, který je považován za jednoho z předních světových odborníků na valuaci firem a akcií. On sám podle svých slov uvažuje, co má jako investor v současné situaci dělat. A nejlepší je podle něj stejně jako během předchozích krizí držet se několika základních bodů, které „pomáhají udržet si nadhled“, píše profesor.

Prvním z oněch čtyř bodů je „dát si pauzu“ a nezaměňovat paniku s instinktem. „Téměř vše, co mám chuť udělat během vypjatých chvil, se odvíjí od strachu či hamižnosti, ne od zdravého rozumu... Proto když se trhy prudce hýbou, donutím se k tomu, abych zastavil,“ tvrdí Damodaran. A radí ostatním, aby nehráli populární hru na hledání viníka problémů. Za toho jsou ve většině případů nakonec považovány centrální banky nebo vlády, ale celá tato hra je ze strany investora jen přehazováním odpovědnosti na někoho jiného. Namísto toho je lepší přiznat si vlastních chyby a poučit se z nich, než z nich neustále vinit někoho jiného.

Damodaran se následně věnuje obvyklým vysvětlením současné korekce cen akcií. Často bývá v této souvislosti zmiňován Fed, ale ten má podle profesora obecně menší vliv na trhy, než se domníváme. Je sice možné, že investoři nyní trpí strachem z příliš agresivního utahování měnové politiky, ale do příběhu o Fedu a současné korekci nepasuje jedna věc: Tou by mělo být chování výnosů vládních obligací, které se v říjnu držely na stabilních úrovních a nerostly tak, jak by měly v případě, že by trhy čekaly rychlejší růst sazeb.

Rozhodující význam při současné korekci podle Damodarana nemají ani problémy technologického sektoru, což je zřejmé i z prostého pohledu na vývoj jednotlivých sektorů. Hůře si totiž vedly materiály, energetika a průmysl. Technologie jsou navíc dnes mnohem diverzifikovanějším sektorem, než tomu bylo před dvaceti lety, a obecně o nich už neplatí, že jde o sektor s vysokým rizikem a vysokými zisky.

Hodí se na současný vývoj příběh o plošné korekci nadhodnocených akcií? Toto vysvětlení prosazují zejména ti, kteří již dlouhou dobu poukazují na vysoké valuace akciového trhu. Damodaran ale poukazuje na to, že pokud rozdělíme trh do několika skupin podle výše valuace, nezdá se, že by nejvíce klesaly akcie ze skupin s valuacemi nejvyššími. Naopak skupina s nejnižšími valuacemi korigovala nejvíce. Profesor se domnívá, že současné problémy na trzích také nelze spojovat s probuzenou panikou, protože v takovém případě by prudce rostly ceny obligací i zlata.

Po střízlivém odhadu situace na trzích Damodaran radí zhodnotit fundament. Podle jeho názoru nedošlo v poslední době u obchodovaných společností ke změnám v současné schopnosti generovat hotovost ani v odhadech budoucího růstu ziskovosti. To znamená, že korekce cen akcií přinesla růst rizikové prémie akciového trhu, a to konkrétně z 5,38 % na počátku října na současných 5,89 %. Tedy na jednu z nejvyšších úrovní za posledních deset let. I alternativní odhady podle profesora ústí v rizikové prémie, které jsou s ohledem na současnou situaci „férové“.

Jako poslední krok pak přichází rozhodnutí, jak investičně reagovat. Zde Damodaran v první řadě radí mít investiční filozofii, která je pro daného investora nejlepší. A pak se jí držet bez ohledu na to, jak se právě hýbe trh. On sám se považuje za hodnotového investora, i když jeho definice se od té tradiční trochu liší. Damodaran hledá podhodnocené akcie na trhu s tím, že jejich hodnota odráží očekávaný růst. „Proto v mém portfoliu v určitý čas byly i společnosti jako Facebook či Twitter a jednou tam může být Netflix nebo Tesla,“ píše profesor.

V současné době pak Damodaran neprovádí žádné významné změny ve složení investičního portfolia, protože „k tomu nevidí žádný fundamentální důvod“. Na druhou stranu se ale znovu dívá na odhady hodnot akcií v portfoliu a hodlá se věnovat i těm titulům, které současné výprodeje odnesly nejvíce, včetně 3M či Caterpillaru. A Damodaran zmiňuje i to, že jeho ztráty byly tlumeny několika krátkými pozicemi včetně těch na Applu a Amazonu. Dodává však, že zde měl ohledně načasování prostě jen štěstí.

Zdroj: aswathdamodaran.blogspot.com

 

Čtěte více:

Investice do ETF: Fyzická, syntetická, výhody a rizika, atraktivita i rozdíly
21.08.2018 16:10
ETF (Exchange Traded Funds) jsou známy jako finanční instrument, díky ...
Vzniká nové odvětví, investoři se mohou přetrhnout
18.09.2018 17:47
Takzvané marihuanové akcie jsou podle mne jedním z nejzajímavějších je...
Krize tu budou dál, riziko nelze jen tak vymazat
17.10.2018 13:22
Hlavní ekonom investiční banky Natixis Patrick Artus dochází ke skepti...
Nejnatlačenější investiční sázky: Dolar vs. módní riziková aktiva
23.10.2018 17:50
Největší obavy v investorech budí podle Bank of America Merrill Lynch ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data