Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína získala velkou výhodu, nakonec ji ale možná promarní

Čína získala velkou výhodu, nakonec ji ale možná promarní

28.12.2018 5:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle některých měřítek je Čína již největší ekonomikou světa. Od Evropy a Spojených států si tak podle ekonoma Noaha Smithe přetahuje některé výhody, jako je například honba firem za největšími trhy či koncentrace ekonomické aktivity do nejvýznamnějších aglomerací. „Stát se centrem globální ekonomiky má svou hodnotu, ale jisté není nic, a to zejména v oblastech tak složitých, jako je ekonomie a politika. Obrovská velikost Číny je nezpochybnitelným faktem, ale může se lehce dopustit chyb, které by jí znemožnily využít svých výhod na maximum,“ píše ekonom na stránkách Bloombergu.

Například pozitivní efekty plynoucí z růstu aglomerací jsou podle Smithe realizovány zejména ve chvíli, kdy dochází k volnému pohybu kapitálu. Čína by ale mohla podlehnout pokušení bránit zahraničnímu kapitálu v cestě do země ve snaze podpořit domácí produkci a realizovat všechny z ní plynoucí zisky. Jenže v takovém případě by nakonec musela „replikovat celé výrobní řetězce a tím by plýtvala domácím kapitálem, který by mohl prospívat jinde“. Mezinárodní investice by se pak zaměřily na jiné země, rostla by technologická izolovanost Číny a docházelo by i k odlišení technologických standardů. Tedy k něčemu, co podle ekonoma kdysi poškozovalo také japonskou ekonomiku.

Smith poukazuje na studii, kterou zpracovali Kun Jiang, Wolfgang Keller, Larry Qiu a William Ridley, a podle které Čína vytváří nepřátelské prostředí pro zahraniční společnosti, k čemuž využívá regulaci, požadavky na vytváření společných podniků či různé formy formální i neformální podpory domácích firem. S tím pak souvisí druhé velké nebezpečí: Možná nacionalizace velké části ekonomiky. Zatímco soukromé firmy jsou obecně podnikavější a inovativnější, čínská vláda stále ovládá velkou část korporátního sektoru od telekomunikací přes energetiku až po výrobní sektor. Nejasná je i vlastnická struktura společností jako Huawei a ZTE a podle Smithe je v posledních letech zřejmý rostoucí vliv státu v ekonomice.

Podle ekonoma má pak Čína problémy i s poklesem tempa růstu celkové produktivity faktorů. Rostoucí produktivita je přitom tím nejvýznamnějším tahounem životního standardu a současný neradostný vývoj může souviset právě s velkým vlivem státu v ekonomice. Některé studie totiž ukazují, že investice se opět začínají koncentrovat do segmentu státem vlastněných společností. Jinak řečeno, Čína se možná otočila zpět k méně produktivnímu státnímu kapitalismu.

Třetí velkou chybou by pak podle Smithe bylo nepřátelství vůči sousedním zemím. Agresivní kroky v Jihočínském moři či třeba na hranici s Indií popularitu Číny nezvýší. A i když nemusí vést k ozbrojenému konfliktu, poškodí dodavatelské řetězce, přenos technologií a spolupráci. Čína tedy na jedné straně těží z obrovské populace, přístupu k přírodním zdrojům a geograficky výhodné pozice. „Moudrá politika a reformy z ní učinily největší ekonomiku světa. Bude-li dál kráčet stejným směrem, nic ji nezastaví v tom, aby se stala centrem globálního hospodářství. Pokud ale vláda uzavře zemi zahraničnímu kapitálu, dominanci opět získají státem vlastněné firmy a ze sousedních zemí se stanou nepřátelé, ovoce dosavadních úspěchů může být promrháno,“ uzavírá ekonom.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Čínská ekonomika přirozeně zpomaluje, stále je ale lehké být příliš optimistický
21.12.2018 15:41
Postupné zpomalování čínské ekonomiky během posledních deseti let vyvo...
Víkendář: Čínský marxismus by měl „zářit paprsky pravdy“ ještě více než doposud
22.12.2018 7:29
Čínský prezident Si Ťin-pching čelí podle New York Times „prohlubující...
Zisk průmyslových firem v Číně poprvé po třech letech klesl
27.12.2018 8:36
Zisk čínských průmyslových společností se v listopadu poprvé po téměř ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data