Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Deficit českého rozpočtu narůstá

Rozbřesk: Deficit českého rozpočtu narůstá

04.06.2019 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Po nejhorším dubnovém výsledku státního rozpočtu za posledních sedm let přišel na řadu i nejhorší květnový výsledek. Hospodaření státu v letošním roce stále zaostává za očekáváním (plánem), a tak se už za prvních pět měsíců podařilo vytvořit deficit přesahující hranici padesáti miliard korun.

Meziroční srovnání se dá samozřejmě relativizovat argumenty o nižších příjmech z evropských fondů, nicméně ty samy o sobě rozhodně nejsou problémem letošního vývoje příjmové strany rozpočtu. Už třeba proto, že si stát vypomohl téměř dvaceti miliardami z privatizace, takže se kapitálové příjmy vlastně vyvíjejí oproti plánu docela dobře. Tím, co skutečně zaostává za očekáváním, je výběr daní z příjmů a ze spotřeby. Pomaleji se oproti plánu zatím vyvíjí i výnos z pojistného ze sociálního zabezpečení, což ovšem není nic jiného, než další - jinak dobře maskovaná - daň z příjmu. Celkové daňové příjmy sice zkreslují kvartální zálohy daní právnických osob, nicméně to samo o sobě prozatím nižší daňové výběry zdaleka neospravedlňuje. 
Zatímco příjmová strana rozpočtu zaostává, výdajová je už nad plánem, zvlášť díky transferům územním rozpočtům (má jít o dřívější zálohové platby školství) a rozpočtovým a příspěvkovým organizacím. Úspory naproti tomu zatím vznikají u platů ve státní správě a v investicích. Sociální dávky, jako největší výdajová položka rozpočtu, jsou naproti tomu přesně na té úrovni, která odpovídá pětiměsíčnímu plnění.

Státu se za prvních pět měsíců podařilo překonat celoroční plán deficitu, i když si významně vypomohl převodem privatizačních příjmů. Příjmy z daní jsou ve skluzu, zatímco výdaje expandují. Situaci v červnu sice vylepší záloha na daň z příjmu právnických osob a pomalejší transfery, nicméně stále platí, že hospodaření státu bude i nadále napjaté. Už třeba proto, že druhá polovina roku bývá ve znamení většího tlaku na výdajové straně. Doba, kdy stát hospodařil s přebytkem a snižoval svůj dluh, je už dávno pryč, a vzhledem k plánované expanzi sociálních dávek se nezopakuje ani v příštím roce. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna si během včerejška, podobně jako ostatní měny v regionu, připsala drobný zisk, když se posunula k hranici 25,80 EUR/CZK. I když se stále nachází daleko nad prognózou ČNB, která ve svých výhledech neustále počítá se soustavným posilováním české měny, mohla by už centrální banka být na korunu přece jen o něco méně citlivá, když vezme v úvahu, že ani tento kurz domácí inflační tlaky nijak viditelně nezvyšuje. 

Než se však centrální bankéři tento měsíc opět sejdou, budou mít k dispozici komplexnější obrázek vývoje ekonomiky, který by je mohl - navzdory koruně - přimět prozatím raději ještě se zvýšením sazeb vyčkat. Jasněji může být už po dnes zveřejněných mzdách a zvláště pak po inflaci, která přijde na řadu příští úterý. Trhy jsou zatím stále ještě naladěny na budoucí pokles sazeb a třeba výnos desetiletého státního dluhopisu propadl na nejnižší úroveň od prosince 2017. 

Zahraniční forex
Pokračující sestup amerických úrokových sazeb jde ruku v ruce se slabými daty a ISM v průmyslu si konečně vybraly svoji daň dolaru. Měnový pár EUR/USD se tedy včera vyhoupl až na hodnotu 1,125. Mimo jiné i díky tomu, že se kreditní rizikové marže u italského vládního dluhu viditelně utáhly a člen vedení Fedu Bullard uvedl, že se snižování sazeb v USA může dostavit relativně brzo.
Dnes bude v centru pozornosti květnová inflace v eurozóně, která - jak již naznačila data z velkých států unie - bude zřejmě velmi nízká. Takový výsledek euru zřejmě před blížícím se zasedáním ECB nepomůže. Dodejme, že dolar by měl být ve střehu i před nadcházejícími vystoupeními centrálních bankéřů, kterých bude dnes několik.

Inflace za květen bude dnes zveřejněna také v Polsku. Očekáváme rovněž její nepatrné zpomalení, což může být pro zlotý mírně negativním překvapením.

Akcie
Americké akciové trhy uzavřely včerejší seanci pod hodnotami ze závěru minulého týdne. Konkrétně index S&P 500 odepsal 0,3 %, sestoupil na hladinu 2744 bodů, a ocitl se tak nejníže od poloviny února. Ještě hůře se vyvíjelo obchodování s technologickými tituly, kde Nasdaq ztratil 1,6 %. Akcie Alphabetu se propadly o 6,1 % a Amazonu o 4,6 % pod vlivem informací o možném vyšetřování obou společností pro podezření z porušení protikartelové legislativy. Facebook, jehož chování vůči konkurentům v digitálního byznysu zkoumá FTC, oslabil o 7,5 %, kdežto jeho konkurent, Twitter, musel odepsat z ceny akcie “pouze” 5,6 %. Index Dow Jones zůstal včera se zelenou nulou beze změny.

Ropa
Ceny ropy začaly v pondělí opět mírně stoupat, v případě Brentu o 0.3 % na $62.2 a WTI o 0.7% na $53.9. Naději na alespoň dočasný obrat po květnovém propadu (Brent -11 %, WTI -16 %) vlilo investorům do žil prohlášení saúdského ministra energetiky, Khalida Al-Faliha, který v rozhovoru s tiskovou agenturou SPA ujistil veřejnost, že Saudská Arábie podnikne vše potřebné pro to, aby po červnu udržela trh stabilní. Prohlášení pozorovatelé interpretují tak, že pokud by ceny ropy spadly příliš nízko, OPEC znovu přikročí k omezení objemu produkce dodávané na trhy.
Ceny zlata, vnímaného jako bezpečný přístav v moři stále se prohlubujících nejistot, se v pondělí již čtvrtý den v řadě šplhaly vzhůru, až se nakonec usadily na nejvyšší hladině od 25. února: srpnová cena unce zlata se od pátku zvýšila o 0,17 %, na $1330,20. 


 

Čtěte více:

Reuters: Jednička v těžbě lithia Chile zaostává za konkurenty
04.06.2019 6:11
Když se automobilky rozhodly, že budoucnost bude patřit čisté energii,...
Proč na sebe mohou nyní korporace věšet rekordní objem dluhů?
03.06.2019 17:59
Vysoké vládní dluhy jsou populárním terčem kritiky, mnohdy právem. Tat...
Akcie se zvedly navzdory novým datům. Zlato dál roste a dolar ztrácí
03.06.2019 17:30
Pondělní obchodování na hlavních finančních trzích nakonec nevypadá ta...
Wall Street zahájila týden poklesem, Facebook -8 %
03.06.2019 22:05
V záporných hodnotách zakončily první seanci nového týdne americké akc...
Z americko-čínské obchodní války nejvíce těží Vietnam
04.06.2019 8:23
Seznamu zemí, které nejvíce těží z obchodní války mezi USA a Čínou, vé...
Nokia tvrdí, že předstihla Huawei v objednávkách 5G
04.06.2019 8:30
Finská společnost Nokia zaznamenala v posledních týdnech zvýšený zájem...
O2 dnes rozhodne o dividendě a Powell zahají konferenci Fedu
04.06.2019 8:55
Telekomunikace O2 se včera na pražské burze obchodovaly poprvé bez nár...
Přední světové banky plánují spustit společnou kryptoměnu
04.06.2019 8:59
Skupina předních světových bank v čele se švýcarskou UBS se chystá spu...

Váš názor
  •  
    04.06.2019 10:37

    Proč mám pocit, že váš článek není o ekonomii, ale další jedovatý opoziční šíp na odstřelení vládní koalice? Máte to zapotřebí?
    lime
    • ???
      04.06.2019 14:32

      to jsou všichni stoupenci hnutí jako vůdce trošku paranoidní ? :o) kde je tam něco opozičního ? pouze holá fakta resp to co tvrdí lumpenvláda, když se k deficitu přičtě ještě těch 20 mld co stáhli z priv.účtu tak je výsledek ještě horší -70 mld, a není to žádné překvapení když aby se udrželi u lizu tak uplácí ty co dostávají peníze z eráru
      Mike -Green D. is killing Europe
    •  
      04.06.2019 11:24

      Hodně lidí je prostě přesvědčeno o tom, že tato vláda je ta nejhorší za posledních nejméně 15 let. A jsou mezi nimi i novináři. "Kampáááň a "může za to Kalousek" prostě již nezabírá. Ale pro tebe asi pořád dobrý.
      ..
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data