Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
100 miliard dolarů a problém jménem korporace

100 miliard dolarů a problém jménem korporace

04.12.2019 17:41

Bank of America Merrill Lynch nedávno poukazovala na film „Dark Waters“, který pojednává o boji právníka s chemickým gigantem DuPont. Podle analytiků banky by tento film mohl zvýšit povědomí a zájem o to, jak je nakládáno s chemickými odpady. Ten by pak mohl dolehnout na jiné společnosti, jako je 3M. Ta totiž čelí riziku žalob spojených s dopadem jejích operací na životní prostředí. Tématu bych se rád věnoval detailněji už proto, že o 3M jsem tu již několikrát hovořil, a v některých ohledech jde o špičkovou firmu.

Bank of America Merrill Lynch se tedy domnívá, že 3M čelí riziku žalob a soudních sporů, které by mohly vyústit ve výdaje dosahující až 102 miliard dolarů. Problémem je skupina chemikálií zvaná PFAS, která je ve Spojených státech užívána od čtyřicátých let. Podle americké NIH se nachází v krvi 97 % Američanů a vědci ani nejsou schopni určit, jaký je jejich poločas rozpadu*. Pokud by tyto látky byly prohlášeny za nebezpečné, musela by 3M financovat dekontaminaci řady lokací, k tomu by se přidávaly žaloby spojené s poškozením zdraví.

3M za poslední rok vydělala na provozní úrovni 7 miliard dolarů, po investicích jí zbylo 5,3 miliard dolarů. Z tohoto pohledu tedy nejde o žádný detail i v případě, že by náklady byly znatelně nižší. Ten nejvyšší odhad nákladů pak zhruba odpovídá kapitalizaci firmy. Jinak řečeno, v tom extrémním případě by zaplacená cena cca odpovídala současné hodnotě toho, co by firma podle očekávání měla vytvořit v celé své budoucnosti. Současná kapitalizace je přitom podle mých jednoduchých výpočtů nastavena na to, že onen volný tok hotovosti ve výši 5,3 miliard dolarů poroste dlouhodobě asi o 5 %. Z tohoto pohledu tedy investoři žádnou velkou finanční ránu nečekají.

Jak jsem uvedl v úvodu, 3M je z určitého pohledu špičkovou firmou. Návratnost vlastního jmění se pohybuje soustavně kolem 50 %, je hodně diverzifikovaná, ovšem ne ve stylu GE, ale v rámci toho, čemu se věnuje „jádrově“. K tomu se přidává značná diverzifikace geografická. Můžeme tvrdit, že finanční úspěch není ani zdaleka vše, a to je samozřejmě pravda. Jenže 3M si vede dobře i z hlediska hodnocení dopadu svých operací na životní prostředí a společnost - ESG (před časem jsem tu psal o tom, že toto měřítko má zajímavou vypovídací schopnost i ohledně výkonnosti akcií). Podle dat z Yahoo Finance je její celkové ESG skóre dlouhodobě nad standardem odvětví a platí to i o jeho hlavních částech – vedení firmy, dopadu na společnost a dokonce i o dopadu na životní prostředí.

Na závěr si dovolím jednu obecnější poznámku. V podobných situacích můžeme mít tendenci ukazovat prstem na „korporace“. Vůbec nechci naznačovat, že by řada z nich neměla co napravovat, včetně 3M. Opak je pravdou a také tu o tom někdy píšu. Ale je možná dobré si uvědomit, co to ty korporace vlastně jsou – jejich management, kapitál, akcionáři, či třeba zaměstnanci? Zrovna těch má 3M téměř 100 000 a kteří z nich jsou tedy v této kauze ti nezodpovědní? Třeba ti akcionáři jsou zase mnohdy běžní lidé, kteří do akcií přímo či nepřímo vkládají své úspory na důchod (což je pak i ten „nadnárodní kapitál“). Nejsou ale vlastně těmi korporacemi zejména jejich zákazníci? My to totiž vše v konečném důsledku financujeme svými nákupy a volbou**.


*NIH na svých stránkách píše, že: Tyto látky se běžně používají k výrobě různých typů výrobků pro každodenní použití. Zabraňují například přilepení jídla na nádobí, zvyšují odolnost oděvů a koberců vůči skvrnám nebo zvyšují účinnost hasicí pěny. PFAS se tak používají v odvětvích, jako je letecký a kosmický průmysl, automobilový průmysl, stavebnictví, či výroba elektroniky.

Molekuly PFAS jsou tvořeny řetězcem spojených atomů uhlíku a fluoru. Protože vazba uhlík-fluor je jednou z nejsilnějších, tyto chemikálie se v životním prostředí nerozkládají. Přesněji řečeno, vědci nejsou schopni odhadnout poločas rozpadu PFAS (doba, po které zmizí 50 % chemické látky). Lidé jsou s největší pravděpodobností vystaveni těmto chemikáliím konzumací vody nebo potravin kontaminovaných PFAS, používáním produktů vyrobených z PFAS nebo vdechováním vzduchu obsahujícího PFAS.


**Ona cca 100 miliardová kapitalizace 3M není také ničím jiným, než současnou hodnotou všeho, co firmě (jejím akcionářům) podle očekávání v budoucnu zbude z jejích tržeb po zaplacení nákladů a investic.



Čtěte více:

Pomalé zelenání financí
01.09.2019 18:38
Někteří vlivní hráči globální ekonomiky stojí v čele posunu směrem k č...
Víkendář: Život zabijáka planety
15.09.2019 11:14
„Vyrostla jsem v Německu, kde jsem si sama připravovala müsli tyčinky,...
Nejlepší způsob, jak v budoucnu zvýšit návratnost investic
01.10.2019 17:32
Někteří investoři možná již slyšeli o takzvaném ESG. Jsou to „Environm...
Economist: Vyrábět čistou energii je snazší než ji skladovat
29.11.2019 14:31
Zvedněte pomocí jeřábu těžké bloky a poté zachyťte energii generovanou...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data