Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejlepší způsob, jak v budoucnu zvýšit návratnost investic

Nejlepší způsob, jak v budoucnu zvýšit návratnost investic

01.10.2019 17:32

Někteří investoři možná již slyšeli o takzvaném ESG. Jsou to „Environmental, social and governance criteria“. Tedy standardy týkající se činnosti firem, které jsou nastaveny v oblasti vedení firem a dopadu jejich činnosti na životní prostředí a na společnost. Na CNBC jsme nedávno mohli shlédnout rozhovor, v němž investoři Afsaneh Beschloss a Clifton Robbins tvrdili, že investice na základě ESG budou nejlepším způsobem, jak zvýšit návratnost investičních portfolií. Je to možné?

Tématu se před časem věnovala i SocGen a jak ukazují následující grafy, minimálně do jara letošního roku měl tento koncept i z čistě investičního hlediska něco do sebe. První obrázek konkrétně ukazuje, jak si vedly akcie firem s nejvyšším ESG ratingem relativně k indexu STOXX600. Druhý obrázek pak pohled dynamizuje – všímá si akcií, u nichž se rating zvyšuje rychle a naopak pomalu. Celkově se tedy na tomto základě zdá, že brát ohled na tento faktor se vyplatí (či alespoň vyplatilo). A to zejména tak, že nesledujeme ani tak společnosti s ratingem nejlepším, ale ty, kterým se nejrychleji zlepšuje. Což může na počátku období znamenat, že rating ani nemusí mít nijak vysoko.

0

Na celosvětové úrovni pak vypadala situace následovně:

0

Zpět k CNBC: Afsaneh Beschloss stojí v čele The Rock Creek Group, Clifton Robbins velí Blue Harbour Group. Podle jejich názoru by dlouhodobé investování mělo brát v úvahu všechny „stakeholdery“, tedy ty, kteří mají s danou firmou co do činění. Od akcionářů, přes zaměstnance, až po zákazníky a vlastně celou společnost. CNBC k tomu dodává, že v roce 2019 nastal rekordní příliv peněz do fondů, které zakládají svou strategii právě na ESG. Ovšem „jiní investoři jsou k němu skeptičtí, protože se obávají, že může vést k úniku jiných příležitostí“.

Já bych z trochu obecnějšího pohledu dodal, že teorií, proč vlastně existují firmy a co by měly mít za cíl, je dost. To samé platí o pohledu na to, pro koho tu vlastně jsou. Nedávno jsme si mohli například ve Víkendáři přečíst o tom, jak se v USA měnil poválečný kapitalismus: Z modelu nastaveného v Detroitu a spočívajícího na úzké spolupráci akcionářů, managementu a zaměstnanců ke kapitalismu stojícím hlavně na konceptech, jako je maximalizace hodnoty akcií. K tomu můžeme dodat různé úvahy o tom, zda firmy nemají na první místo klást vlastně zákazníka, či třeba vztahy s dodavateli a budování pevných výrobních vertikál.

Uvedené vlastně ukazuje, že firmy můžeme vnímat jako systém vztahů. A stejně jako jinde je tu podle mne klíčovým konceptem rovnováha. Pokud se vychýlíme příliš jedním směrem, budou trpět ty druhé, systém se nakonec rozkolísá, či dokonce padne. Diskuse o tom, kde by měly být priority, je tak podle mne mylná. Jde o to, jak dosáhnout rovnováhy, neřkuli harmonie. Ta se nám ale hledá těžko. Kdysi jsem například četl úvahu o tom, jak k určitému úpadku Toyoty nevedla změna jejího managementu. Ten totiž změnil dosavadní strategii zaměřenou na kvalitu na tu klasickou americkou – osekání nákladů a investic, maximalizace krátkodobých zisků, to vše ale za cenu klesající kvality. Klasický příklad toho, jak složité je hledání oné rovnováhy, která mimo jiné přináší dlouhodobou maximalizaci hodnoty akcií.

Nejlepší by podle mne bylo, pokud bychom tuto rovnováhu hledali díky naší vlastní zodpovědnosti a bez „tvrdých“ měřítek, jako je ESG. Jejich slabou stránkou může být třeba to, že půjde jen o další papírovací „audit“ a vznikne módní vlna, která zase po čase opadne. Na druhou stranu je zřejmé, že naše zodpovědnost například vůči životnímu prostředí není zrovna tam, kde by měla být (i když někdo se mnou asi nebude ani v tomto souhlasit). Takže to možná je takové klasické „second best“ řešení. Nebo pokus o něj.


Čtěte více:

VoxEU: Několik podstatných poznámek ke stimulaci vládními investicemi
16.09.2019 6:12
Fiskální stimulace často zahrnuje i významné investice do infrastruktu...
Superaktivní investování
11.09.2019 17:35
Již nějakou dobu se ve světě investic hovoří o silném nástupu takzvané...
Schwab: Vyhněte se pokusům profitovat z krátkodobého nadšení trhu
23.09.2019 5:49
Americké akcie se posunuly směrem k novým maximům poté, co se obchodní...
Jediné řešení všech finančních krizí
16.09.2019 18:24
Jak jsem tu nedávno zmiňoval, Albert Einstein se vyjadřoval v tom duch...
Trh si možná začíná přiznávat, že stará pravidla platí i u nových firem
26.09.2019 17:52
Trhem nyní hodně hýbe pád Netflixu, ale původně jsem se tomuto tématu ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data