Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
COVID-19 portfolio: Konkrétní investiční tipy pro bezprecedentní dění na trzích

COVID-19 portfolio: Konkrétní investiční tipy pro bezprecedentní dění na trzích

31.03.2020 15:34
Autor: Research, Patria Finance

Trh, na kterém může skákat hodnota firem jako Boeing o desítky miliard dolarů denně, není zrovna místem, pro rozhodování o investicích snadným a jasným, které by přálo tradiční fundamentální analýze. Nijak přitom netajíme, že fundamentální analýzu považujeme v dlouhém investičním horizontu za jeden z nejrobustnějších analytických nástrojů. Těžko se ale uplatňuje na trhu, jehož hodnota se na denní bázi mění v řádu bilionu dolarů. Průměrný březnový denní pohyb na americkém akciovém indexu Dow Jones dosahuje nyní 7 % ve srovnání s 0,6 % v loňském roce! S ohledem na vypjatou situaci na trzích pro Vás mimořádně odemykáme COVID-19 portfolio, za kterým stojí tým analytiků Patria Finance. K takovýmto analýzám můžete mít přístup jako klient Patria Finance - staňte se jím teď hned online a zdarma zde - nebo jako klient placeného servisu portálu Patria.cz.

Bezprecedentní volatilita na trzích

Pomineme-li obrovskou, téměř bezprecedentní volatilitu, kdy si musíme po historické příměry dojít až do let 1987 nebo 1933, čelíme v rámci fundamentální analýzy o mnoho prozaičtějšímu problému. Dobře to dokumentuje třeba valuační forward P/E poměr, který spadnul u indexu S&P 500 z cca 19x v únoru na necelých 14x na pondělním dně. Problém je v tom, že zatímco máme poměrně jasnou představu o tržních cenách, nikdo netuší, kde se nakonec ocitne E, čili korporátní zisky. Záleží to na mnoha proměnných a ta nejdůležitější – délka pandemie - je zároveň prakticky nepredikovatelná. P/E poměr tedy nakonec nemusí být na 14x, ale na 16x, či dokonce 20x, kdoví?

Bezprecedentní odezva centrálních bank i vlád

Jedno je však jisté, odezva hospodářské politiky je překotná, mohutná a bezprecedentní, a to i ve srovnání s krizovými léty 2008-2009. Ponechme teď na chvíli stranou, že léčba více či méně dočasného exogenního šoku masivní fiskální a monetární expanzí nejspíš zadělává na inflační a posléze i dluhovou krizi někde v nepříliš vzdálené budoucnosti. Pro tržní vývoj v nejbližších dnech/týdnech je aktuálně podstatnější, že nyní už de facto ničím nelimitovaná monetární expanze (lhostejno, jestli jí budeme říkat intervence na repo trhu, kvantitativní uvolňování, nebo třeba Pandemic Emergency Purchase Program) podepírá nově takřka celý peněžní a dluhopisový trh, od státních dluhů přes korporátní a municipální až po hypotéky a cenné papíry kryté spotřebitelskými půjčkami. Tabu již nejsou ani nákupy státních dluhopisů na primárním trhu, čímž se centrální banky ještě donedávna bránily nařčení z přímého financování deficitů veřejných financí, neboli financování vlád bez ohledu na kapitálový nebo vlastně jakýkoliv jiný klíč. Co nezmohla velká finanční nebo evropská dluhová krize, zvládá jako mávnutím kouzelného proutku jedna „obyčejná“ globální pandemie. Chybí už vlastně jenom ty mytické společné evropské dluhopisy, do nichž se Němcům i přes to všechno vůbec nechce.

Výsledkem brutální měnové expanze (zmiňme třeba 1,5 bil. USD na repo trhu, neomezené dolarové QE nebo 750 mld. EUR od ECB) je citelné zmírnění paniky na peněžním, dluhopisovém, a konečně i akciovém trhu. Té paniky, která před několika dny dokázala smést i jinak bezpečné přístavy jako americké Treasuries nebo zlato. Postupně se zklidňují rozbouřené spready na dluhopisových trzích, peněžní trh i všemocný dolar. Pro tuto chvíli jsme se tak zřejmě vyhnuli kolapsům na trzích s dluhem i dolarovou likviditou; fáze plošné kapitulace je tak nejspíš za námi. Další tržní vývoj bude záležet především na délce a hloubce probíhající recese. S ní mají ambici pomoct, jak jinak, opět bezprecedentní fiskální kroky veřejného sektoru (třeba více než 2 bil. USD balík americké administrativy, který je dle D. Trumpa „spíše 6 bil. USD“, nebo cca 0,5 bil. EUR balík tradičně spořivé německé vlády).

Jak dlouho potrvá negativní šok pro ekonomiku i trhy

Jakkoliv jsou však tato opatření velkorysá, jsou z povahy šoku, jemuž ekonomiky čelí, pouze podpůrného a dočasného charakteru. Klíčovou otázkou pro tyto relativně klidnější dny je tedy právě dočasnost onoho negativního šoku. Pokud má pravdu prezident Trump či další, že řízený útlum ekonomické aktivity by měl v dohledné době skončit, je tu velká šance udržet v ekonomikách zaměstnanost, finanční kondici firem i výrobní řetězce s relativně malým poškozením. Druhá polovina roku by pak byla opravdu ve znamení svižného návratu vzhůru, ačkoli už nikoli úplně zpět vzhledem k pravděpodobnému trvalejšímu omezení přeshraničního pohybu a rostoucímu protekcionismu.

Horší variantou je protahující se efekt šoku, který naznačuje ohlašované prodlužování karantén v Evropě či některých státech USA, delší odstávky v automobilkách či samotný rozmach viru v zámoří, který se teprve "dostává do tempa". Žádná vládní pomoc nemá sílu nahradit trvalejší útlum soukromé poptávky nebo opravit rozbité dodavatelské řetězce či zavřené hranice. Extrémní fiskální balíky by se v takovém případě postupně vyčerpaly a vlna propouštění a útlumu investic by pak zařídila déle trvající recesi, kterou by navzdory všem peněžním polštářům centrálních bank notně zhoršila vlna krachů.

Jelikož jsou délka pandemie a nařízených omezení dvě rozdílné věci, navíc obě jen stěží predikovatelné, netroufáme si v tuto chvíli odhadnout, jestli je pravděpodobnější první nebo druhá možnost. Vzhledem k velmi rychlému vývoji událostí tak můžeme jen tipovat, jestli už akcie dosáhly svého dna, či nikoli. Jak již ovšem bylo řečeno, prvotní vlna paniky se zdá být zažehnaná gigantickými balíky pomoci a následující špatné zprávy (a že jich nebude málo) by tak už neměly být impulsem k bezhlavým výprodejům.

 

TIP: Chci mít zdarma přístup k takovýmto analýzám, stanu se klientem Patria Finance teď hned, online a zdarma

 Patria Finance covid19 koronavirus jak investovat analýza rada pomoc investice

 

Jak vstupovat na takto rozbouřené trhy

Po tržním kolapsu se tak konečně otevírá prostor pro postupné budování pozic, které by dle našeho názoru měly nyní být naprosto dominantně akciové. Pokud svět neupadne na dlouhá léta do deprese, akciový fundament se bude zlepšovat ruku v ruce s nápravou ekonomik. Do této třídy aktiv pak v honbě za výnosem s velkou pravděpodobností znovu zamíří i nemalá část peněz z bezprecedentní měnové expanze. Tím spíš, že u dluhopisů je nyní velký problém najít slušný výnos, resp. vůbec kladný reálný výnos. Dluhopisy se navíc mohou postupně dostávat pod tlak rizikových prémií (nárůst zadlužení, resp. předlužení) i prémie inflační (měnová a fiskální expanze, déle trvající nabídkové šoky).

Zároveň si uvědomujeme, že „instantní“ býčí trh z minulého týdne (např. na indexu Dow Jones), který táhly ty nejvíc zasažené sektory jako energetika, průmysl, nebo finance, nepředstavuje krátkodobě zrovna tu nejlákavější úroveň pro vstup. S načasováním by však mělo pomoct postupné budování pozic. S výběrem zase plošná povaha předchozího výprodeje, která srazila dolů i valuace titulů, jejichž podnikání by se neměla výrazněji dotknout ani protáhlá omezení. Některá jména můžou dokonce z tohoto nepříznivého scénáře profitovat. Společným jmenovatelem jsou stabilní/rostoucí zisky a robustní bilance. Doporučení v cykličtějších částech trhu bychom pak eventuálně opírali až o nově příchozí data.

COVID-19 portfolio

Níže najdete seznam doporučovaných akciových investic, jejichž výkonnost by měla vykazovat relativní odolnost vůči případnému protáhlému ekonomickému propadu způsobenému tvrdými omezeními společenských a podnikatelských aktivit v zájmu potlačení probíhající epidemie koronaviru. Doporučení jsou tentokrát strukturovaná spíše tematicky, nikoliv sektorově.

COVID-19 portfolio

Cloud (productivity): Microsoft, SAP, Nvidia, Docusign
Home Entertainment: Netflix, Walt Disney, Activision Blizzard, Apple
E-Commerce: Amazon, Alibaba, Mercadolibre
Staples: Costco, Walmart, Coca-Cola
Communications: Google, Facebook, T-Mobile US, Deutsche Telekom
Cashless: Visa, Mastercard, Adyen
Healthcare: Novartis, Novo Nordisk, Philips, Sanofi, Roche
Inflation: SPDR Gold Trust
 

S ohledem na vypjatou situaci na trzích jsme pro Vás mimořádně odemkli COVID-19 portfolio, za kterým stojí tým analytiků Patria Finance. K takovýmto analýzám můžete mít přístup jako klient Patria Finance - staňte se jím teď hned online a zdarma zde - nebo jako klient placeného servisu portálu Patria.cz.

 

 TIP: Vyzkoušejte nové moderní robotické investování indigo s Patria Finance:

 indigo investice patria robot roboadvisory inovace cool technologie finance

 
 
 

Čtěte více:

Activision, BlackRock či Philip Morris: Jak vznikají a kolik vynášejí investiční tipy?
15.01.2020 12:46
Krátkodobé investiční tipy, kterými Patria Finance pravidelně každý tý...
Investiční tip Netflix: Výjimečně sázíme na výsledky
21.01.2020 10:38
Sázení na kvartální výsledky není zrovna naší nejoblíbenější investičn...
Investiční tip OTP Bank: Bankovní jednička v Maďarsku
30.01.2020 12:35
OTP Bank Nyrt je největší maďarskou a druhou největší veřejně obchodov...
Investiční tip Walt Disney Company: Streamingová platforma drží diváky u monitorů
07.02.2020 5:41
Čísla za první kvartál finančního roku potvrzují pozici nové streaming...
Investiční tip Avast: Levnější a ziskovější než konkurence
14.02.2020 5:36
Akcie Avastu koncem ledna výrazně propadly v reakci na skandál jeho dc...
Investiční tip Adidas: Optimistický výhled a sázka na růst trhu
24.02.2020 12:14
Akcie jednoho z nejvýznamnějších výrobců sportovního oblečení zaznamen...
Investiční tip S&P 500: Prudký propad a atraktivnější valuace znamenají příležitost k nákupu
05.03.2020 13:45
Prudká korekce na akciových trzích, která proběhla závěrem února, logi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení