Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Inflace na rychlém ústupu, vláda narýsovala jízdní řád pro rozvolňování karantény

Rozbřesk: Inflace na rychlém ústupu, vláda narýsovala jízdní řád pro rozvolňování karantény

15.04.2020 10:03
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Chod české ekonomiky budou ještě dva měsíce (přesněji do 8. června) ovlivňovat vládní regulace. Až v tomto termínu, pokud vše půjde dobře, se budou moci uvolnit poslední služby, tedy hotely a restaurace, obchody nad 1000 metrů čtverečních (které nejsou v nákupních centrech), taxislužby, divadla apod. Ale ani to nebude znamenat úplný návrat do před korona-krizových podmínek, protože například hromadné kulturní akce zůstanou i nadále zapovězeny. Velkou neznámou navíc zůstává návrat běžného režimu na české hranice, a tedy i celkové uvolnění turistického ruchu. Budou to celkem tedy více než tři měsíce fungování ekonomiky v omezeném režimu, který se nepochybně výrazně projeví na jejím výkonu.

Máme už jeden měsíc v podstatě za sebou, nicméně v rukou žádná tvrdá data, která by ukázala, jak se s omezeným režimem dokázal vyrovnat podnikatelský sektor. První údaje z trhu práce zatím nenaplnily některé katastrofické scénáře propouštění, byť změnu trendů na tomto trhu již docela jasně naznačily. Včera zveřejněná březnová inflace nám zase ukázala, jak se ceny zboží a služeb vyvíjely v první polovině tohoto měsíce, tedy před zavedením nouzového stavu. Ve srovnání s únorem poklesla o tři desetiny procentního bodu, a to především zásluhou zlevňování pohonných hmot postupně reagujících na rekordní propad cen ropy na světových trzích. V důsledku dalšího zvýšení cen se potraviny tentokrát staly nejvýznamnějším inflačním faktorem, na prvním místě tak vystřídaly doposud panující náklady na bydlení.

Byť inflace zůstala i tentokrát nad horní hranicí tolerančního intervalu ČNB, čeká ji už velmi brzy rychlý pokles, a ještě v letošním roce by se dokonce mohla vrátit na cílovou úroveň centrální banky. Další zlevňování pohonných hmot tak může vykompenzovat schválené zvýšení spotřebních daní, a navíc zafunguje i vyšší srovnávací základ z loňského roku, kdy inflace prudce mířila vzhůru. Změny na realitním a energetickém trhu by se postupně měly zase přepsat do nákladů na bydlení a rovněž inflaci korigovat směrem dolů. Nejistota tak bude dál panovat především u potravin. V každém případě inflace dál nebude limitovat rozhodování centrální banky, která nejspíše na svém dalším zasedání znovu sníží svoji hlavní úrokovou sazbu. Pokud ČNB vydrží vyčkat až do nejbližšího pravidelného zasedání (7. května), bude mít v rukou i březnové - ještě horké - výsledky z reálné ekonomiky. 


TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se během včerejšího dne držela bez větších výkyvů, které byly pro ni charakteristické v posledních týdnech, okolo úrovně 26,85 EUR/CZK. Zdá se, že výprodeje ze strany zahraničních investorů výrazně zpomalily, a koruna tak získala čas na stabilizaci. Její atraktivitu sice dál snižuje vidina ještě nižších úrokových sazeb, o nichž naposledy mluvil i člen bankovní rady Vojtěch Benda. Zmínil, že není vyloučeno ani mimořádné zasedání bankovní rady ještě do pravidelného květnového zasedání, na kterém se již budou centrální bankéři rozhodovat s novou prognózou v rukou. Současně se jako už další více méně postavil proti kurzovým intervencím a záporným sazbám. Korunu tak bude dál „řídit“ především nálada na globálních trzích.


Zahraniční forex

Eurodolar aktuálně zaparkoval pod hranicí 1,10 a vyčkává na další impulsy, které mohou přijít v průběhu dne. Pomineme-li výsledky francouzské a italské inflace za březen, tak zajímavé budou zejména americké maloobchodní tržby za březen a výsledek podnikatelské nálady z New Yorku. Obě čísla budou již zatížena epidemií, přičemž v prvním případě pomohou ke zpřesnění odhadu amerického HDP za první kvartál.

Polský zlotý, který postupně maže ztráty, dnes bude sledovat výsledek březnové inflace. Ta zřejmě v důsledku nižších cen ropy zpomalí. Pro zlotý však může mít důležitější dopad dění na globálních trzích a to jak se vyvíjí averze k riziku (jež prozatím dle klesá).


Ropa

Ropa Brent se v průběhu včerejšího obchodování dostala opět pod tlak, když odepsala téměř 6 % a její cena se sesunula zpět pod hranici 30 dolarů za barel. Reakce trhu na rekordní dohodu aliance OPEC+ na produkčních škrtech v rozsahu téměř 10 mil. barelů denně tak zůstává přinejlepším smíšená a spíše než optimismus ohledně svižného cenového oživení reflektuje přetrvávající nejistotu a obavy z bezprecedentního výpadku ropné poptávky. Nakonec, včerejší aktualizovaný výhled Mezinárodního měnového fondu nebyl v tomto ohledu vůbec povzbudivý, neboť předpovídá pokles globální ekonomiky v tomto roce o 3 %, tedy nejhlubší propad za posledních 90 let. 


 
 

Čtěte více:

ČEZ navrhl dividendu, Trump přestal financovat WHO
15.04.2020 8:43
ČEZ navrhl dividendu na akcii ve výši 34 Kč, což dělá 7,6% dividendov...
Čínská centrální banka zavádí nová stimulační opatření
15.04.2020 8:49
Čínská centrální banka dnes snížila jednu ze svých klíčových úrokovýc...
Americké aerolinky se dohodly s vládou na pomoci
15.04.2020 9:42
Velké americké letecké společnosti se v principu dohodly s ministerstv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university