Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínská centrální banka zavádí nová stimulační opatření

Čínská centrální banka zavádí nová stimulační opatření

15.04.2020 8:49
Autor: ČTK

Čínská centrální banka dnes snížila jednu ze svých klíčových úrokových sazeb na rekordní minimum a zmírnila požadavky na rezervy komerčních bank. Snaží se tak podpořit ekonomiku, která se potýká s negativními důsledky koronaviru. Ohlášená opatření napumpují do finančního systému celkem 43 miliard dolarů (více než bilion Kč), uvedla agentura Reuters.

Centrální banka se rozhodla snížit jednoletou úrokovou sazbu u půjček pro finanční instituce na 2,95 procenta z dosavadních 3,15 procenta. Objem hotovosti, kterou musejí komerční banky držet jako rezervu, pak centrální banka dnešním rozhodnutím snížila zhruba o 28 miliard dolarů.

Analytik Jün Siung ze společnosti Green Harmony Capital upozornil, že úroková sazba se i po snížení drží v blízkosti tří procent a je vyšší než ve všech ostatních významných ekonomikách. To podle něj poskytuje čínské centrální bance prostor pro další uvolňování měnové politiky, pokud se ekonomická situace zhorší.

Čína by v pátek měla zveřejnit údaje o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) za první čtvrtletí. Předpokládá se, že HDP vykáže pokles o 6,5 procenta. Pro Čínu, která je druhou největší ekonomikou světa za Spojenými státy, by to znamenalo první čtvrtletní pokles HDP za více než 30 let.

 

Čtěte více:

Čína jako vodítko pro odhady dalšího vývoje
09.04.2020 5:25
Ekonomové si jsou již dlouho vědomi možné problematičnosti oficiálních...
Koronavirus a rozvoj e-commerce v Číně
11.04.2020 16:22
Zatímco koronavirus je hrozbou pro celkový růst Číny, v oblasti online...
Prodej aut v Číně v březnu klesl o 43 procent, výhled je nejistý
10.04.2020 12:45
Prodej aut v Číně v březnu klesl v meziročním přepočtu o 43,3 procenta...
Čínské oživení podporuje optimismus
14.04.2020 10:37
Úterní obchodování je pro akcie pozitivní a hlavní evropské indexy si ...
Týdenní výhled: Čína oživuje, co ukáže HDP? Rizikem jsou údaje z amerických firem
14.04.2020 14:15
Povelikonoční týden bude podle nás z tržního pohledu o tom, jak moc ry...
Reuters: Čínská ekonomika letos poroste nejpomaleji za 44 let
14.04.2020 12:01
Čínská ekonomika letos kvůli dopadům koronaviru patrně vzroste jen o 2...

Váš názor
  •  
    15.04.2020 13:16

    Taková OBROVSKÁ ekonomika ta Čína je a oni napumpují 43 mld USD :DDD USA stimuluje svou ekonomiku v biliónech USD, EU v biliónech EUR a soudruzi tak VELKÉ a VYSPĚLÉ země jako je Čína do své ekonomiky napumpují “pár drobných” :))
    ……
    •  
      15.04.2020 13:28

      Nepřijde ti divné to, dnes již zcela běžně používá slovíčko "napumpovat". Přeloženo do racionální řeči - vytisknout ničím nekryté peníze a rozdat je vyvoleným. Kdyby USD nebyl světovou rezervní měnou, tak by se USA již dávno potýkaly s devalvací měny a hyperinflací. A dotaženo do detailu, USA řeší svůj ekonomický problém na úkor zbytku světa. Proč se asi snaží mnohé země - zejména sdružení BRICS, odpoutat od dolaru či znovu zavést zlatý standard? Čínský Juan není světovou měnou. Ono "napumpování" juanu do čínské ekonomiky by okamžitě způsobilo jeho devalvaci a hyperinflaci.
      Drahokoupil
      •  
        15.04.2020 14:13

        Nepřijde. Historie dokázala, že zlatý standart nefunguje. Kdyby nebylo, co je?? Kdyby byli ryby v zadku, nemuseli by být rybníky. Je jedno komu se to líbí či ne..Usd prostě požívá největší důvěry, Tím nehneš. Je pravda, že v koši rezervních měn dolar malinko ustoupil, ale to je tak všechno..Čína to dobře chápe, proto drží největší část dluhu. A že ta ničím nekrytá infůze funguje, doložil největší býčí trh v historii. Ano, ekonomické závislosti, jak jsme je znali to sice staví na hlavu. ale v praxi se zabránilo daleko větším sociálním otřesům pročištění ekonomiky. Co obyčejným rusům v denním životě, že má Rusko menší papírový dluh?? Nelze čurat proti větru a nepocákat se...Zadlužený milionář má větší životní úroveň než bezďák bez dluhů. Může se nám to nelíbit, můžem proti tomu protestovat, ale to je tak všechno, co s tím můžem dělat. A mimochodem do téhle krize FED nalitou likviditu postupně stahoval.
        Velkamedvědice
      •  
        15.04.2020 13:54

        Nikdo nerozdává peníze vyvoleným. Aktuálně v ČR jsou vyvolení OSVČ? Ti jsou právě ti, kdo mají prebendy zadarmo! Ostatní musí z drtivé většiny platit své výdaje a splácet dluhy. Centrální banka netiskne v tomto případě peníze a naštěstí, jinak by to byla ekologická katastrofa. CB nyní pouze emituje binární čísla. Bankovek a mincí je v ČR zhruba 12% k měnovým agregátům ( penězům ). BRICS si může podložit své měny zlatem, přihodit tam klidně i titan, stříbro, diamanty a nakonec i CELÝ VESMÍR a stejně to bude mít hodnotu 0,-. Hodnotu peněz vytváří poptávka, víra v ně sama, technologie, lidská inteligence, zvídavost, vymahatelnost práva, soukromý majetek atd.. Tohle vše v jednom má západ a jak sám zmiňuješ, i tak velká Čína si nemůže dovolit to co západ a není to jen o zlatu! Kdyby teď aktuálně Severní Korea řekla, že svou měnu podkládá zlatem v poměru xyz, budeš ji chtít vlastnit? Pochybuji :))
        ……
        •  
          15.04.2020 14:17

          Ale ty přeci jen potvrzuješ co jsem napsal. Hodnotu USD dnes opravdu tvoří to, co jsi popsal. Opuštění zlatého standardu Amerikou bylo umožněno právě onou důvěrou. Mnozí dnes věří, že i když si FED vytiskne jakékoli množství peněz, jejich hodnota zůstane nezměněna. Dluh je jen účetní položkou, kterou se USA nikdy nechystá splatit. Dokud bude důvěra v dolar, potud bude mít svou hodnotu. Tedy pokud bude ta důvěra. Ale nic netrvá věčně. Dříve nebo později, ale spíš dříve než později, se Juan, vzhledem k velkosti ekonomiky a vzrůstající moci Číny stane také rezervní měnou. Možná nejdříve pro dálný východ. Pak se i USD bude muset smířit, že všem investorům bude dána volba komu věřit více - USD nebo Juanu. V tom okamžiku si již ani USA ani Čína nebudou moci dovolit bezbřehé tisknutí fiat money.
          Drahokoupil
          •  
            15.04.2020 14:44

            Hodnota fiat peněz se v čase snižuje. Nikdo neřekl, že hodnota fiat peněz zůstane nezměněna jak zmiňuješ. Inflace je bohužel daň za tento systém, s tím nikdo nic neudělá. Čínský juan nebude tak horké zboží, jak si mnozí myslí. Teď si Tě otestuji, když dovolíš - v kterém roce Čína sama znehodnotila zlatý juan ke svému nominálu? Říkáš, že Čína je budoucnost a juan taktéž, takže předpokládám, že víš nač narážím.
            ……
            •  
              15.04.2020 15:22

              Nejsem ekonom a mnohému ve světové monetární politice nerozumím, ale podle mnohých informací se Čína snaží konkurovat USD svým Juanem. Také tvrdím, že Čína na to má. Je to 4x lidnatější země než USA, Číňané jsou hodně pracovití, skromní, nejsou hloupí a mají za sebou 4000 let starou historii. Tedy předpoklady pro prosazení Juanu co by světové měny určitě mají. Není až tak důležité jestli toho dosáhnou za 5 nebo 50 let. A čínské snahy o světovou dominanci jsou jasně vidět. Budoucnost myslím spěje k tomu, že USD nebude jedinou dominantní světovou měnou a prostor pro bezbřehý tisk peněz, jehož svědky jsme dnes v USA, již nebude v takovém rozsahu možný. Ztráta důvěry v USD by byla nevratná. Viz např.: https://www.investicniweb.cz/2014-8-5-cina-novy-menovy-poradek/
              Drahokoupil
              •  
                15.04.2020 16:36

                To jsem si myslel - informace a závěry bulváru - bez urážky. To není argument, že má spousty lidí na svém území. Můžeme ji v tomto ohledu ihned porazit - vytvoříme z USA, EU, Austrálie, Kanady no prostě západní civilizace se najednou začne jmenovat Western Unite a název měny bude Western Gold. Myslíš, že to bude znamenat automaticky skvělou budoucnost? Podívej se na švýcarskou ekonomiku, tak malá země a má takové privilegia vč poměrně silné a stabilní měny. Je to jen zlomek občanů Číny co má Švýcarsko. Průměrná životní úroveň švýcara je nad možnostmi čiňana a to neporovnáváme severské země, tam by Čína pohořela totálně. Z ekonomických teorií mj plyne, že menší společnosti se řídí lépe než společnosti velké. V tomto bodě má Čína velkou šanci se rozpadnout na samostatné země - provincie. Centrální řízení takového kolosu je neefektivní a Covid-19 to ukázal v plné síle! Než centrální vedení zareagovalo již bylo pozdě. Zpět k mé otázce - stalo se to v letech 2015 - 2016. V tomto roce došlo ke změně ražby zlatých / střbrných mincí. Ročník 2015 byl o hmotnosti 31,1g s nominálem 500 juan, zatímco ročník 2016 byl ražen o hmotnosti 30g s nominálem 500 juan. Čistě technicky kdyby jsi přišel do Čínské centralní banky a chtěl směnit ročník 2015 tj 31,1g zlata za juany tak dostaneš stejný objem peněz, jako za o rok mladší emisi, ale už pouze s 30g zlata. Naopak kdyby jsi přišel v roce 2016 tak za 500 juanů získáš o 1,1g zlata méně. Jde čistě o technickou záležitost tj nominální cenu. Nepředpokládá se, že by takto chtěl někdo směňovat peníze. Nicméně západní země zatím nezměnili nominál a Buffalo má stále nominál 50 USD, Mapple Leaf 50 CAD a Wiener Philharmoniker 100 EUR. Není to tedy tak dávno co Čína nominálně okradla držitele investičních mincí. Tyto praktiky jsou velmi staré kdy, emitent záměrně snižoval obsah kovu! Bohužel v novodobých dějinách to zatím udělala opět Čína, což ukazuje své. Pokud mají takový problém s vyplacením 1,1g potom to mluví za vše. Vše bylo podpořeno PR sdělením, že Čína přechází na váhu v gramech :DDD Příběhy, které legálně okradou lidí, bývají velmi vtipné, ale jen pro ty koho se to netýká.
                ……
          •  
            15.04.2020 14:19

            Ale on se už minoritní rezervní měnou dávno stal...Mimochodem, tolik zlata, aby fyzicky pokryl všechny měny ani snad není..
            Velkamedvědice
            •  
              15.04.2020 14:51

              Omyl! Základní chyba! Objem zlata nehraje absolutní roli, jelikož by záleželo čistě na nastavení hodnoty měny na unci případně gram zlata. Pokud např máme 1t zlata a zlatý standart 1 000 000 USD a potřebujete v ekonomice 2 000 000 USD s tím, že více zlata už v celém vesmíru není, tak přeceníte poměr z původních 1:1 na 1:2. Přesně pro tyto machinace skončil zlatý standart, jelikož se stejně neustále měnil poměr. Kdyby aktuálně byl zlatý standart tak nyní díky Covid-19 za: a) bychom všichni zkolabovali, b) došlo by k přecenění a změny poměru zlatého standartu. Vyhrálo by logicky b). :))
              ……
              • Medvěd
                15.04.2020 15:33

                o)) Tak jistě, jenže pokud by nebyl fixovaný poměr, nemá cenu to krytí vůbec zavádět..Zdvojnásobit likviditu pusunutím kursu, je vlastně to samo jako ji zdvojnásobit nekrytím..To krytí při pohyblivém kursu ztrácí přece smysl
                Velkamedvědice
                • Re: Medvěd
                  15.04.2020 15:46

                  Samozřejmě, že to ztrácí smysl, proto se zlatý standart ukončil, protože přeceňování se dělalo běžně. I kdybychom si řekli, budeme razit peníze rovnou do daného kovu. Opět historie ukázala, že panovníci různě “ředili” zlato s jinými kovy, popř novou nominální hodnotu mince přecenili na menší “objem” zlata v minci. Od pradávna se peníze znehodnocují, “ředí”, šidí a až samotná Čína přišla s papírky jako měnou. Nyní si většina myslí, že Čína je ta správná země. Ta země je po staletí totálně nedůvěryhodná a dnes se ukazuje, že se na tom vůbec nic nezměnilo. Zlato či jiný podklad je nesmysl, je to barbarský přežitek.
                  ……
            • Drahokoupil
              15.04.2020 14:25

              MMF koncem roku 2015 rozhadl o zařazení juanu do koše rezervních měn. V parxi zejména částečně na úkor eur, nejvíce to schytala libra.... dolar 41,9 %, euro 37,4 %, britská libra 11,3 %, japonský jen 9,4 %. Po začlennění juanu: dolar 41,73 %, euro 30,93 %, japonský jen 8,33 %, britská libra 8,09 % a čínský jüan 10,92 %. Ještě před rozhodnutím Výkonné rady MMF se však očekávalo, že váha jüanu se bude pohybovat v rozmezí 14 – 16 %.
              Velkamedvědice
              • Re: Drahokoupil
                15.04.2020 14:54

                Obávám se, že koš měn se změní a tentokráte na úkor juanu. Covid-19 se využije ke zvýšení geovlivu západu a poprávu.
                ……
        •  
          15.04.2020 13:59

          Ty si nějak zasedl na OSVČ...Zaměstnavatelé přece dostanou peníze na výplaty lidí ze zastavené výroby a to jsou daleko větší částky.
          Velkamedvědice
          •  
            15.04.2020 14:12

            Nezasedl, jen jsem položil otázku. Je tam jasně otazník. Kdyby to bylo na mě, již dávno jsou na západě občanské platy :))
            ……
            •  
              15.04.2020 14:17

              Jenže to není pravda, že nejvíce dostanou OSVČ. Ani jednotlivě, ani celkově.. Ta 25 není ani na pokrytí měsíšních firemních nákladů. V okolních zemích dostavájí statisíce. Stát nezakázal chodit do práce všem, že?? Takže nevím proč dotovat Kelnera a Jágra, nebo Schilerovou, která má ke 180000 měsíčně těch 25000 jen jako náhrady. Pochop, že pokud ty živnostníci půjdou na pracák, zaplatí stát daleko více
              Velkamedvědice
              •  
                15.04.2020 14:35

                1) stát vyhlásil nouzový stát = stát má plně hradit všem vzniklé náklady a to vč OSVČ, v tom se zřejmě shodneme. 2) co se týče podpory ekonomiky - stár má dát “podporu” VŠEM vč dětí s tím, že pokud ty binární čísla nebudou utracena, expirace je 3 měsíce, potom se sami zruší. Bude v zájmu všech je utratit a nesyslit na účtu. 3) pokud stát nechce financovat škody které způsobil, nechť poté např OSVČ jdou na ÚP a stát tak zapláče skrz podporu v nezaměstnanosti, případně sociální dávky. Stačí takto?
                ……
                • medvěd
                  15.04.2020 14:46

                  Lepší částečná kompenzace než žádná. Odpovědností za vzniklé škody se zbavil přechodem z krizového zákona na zdravotní. Ta částka přes sociálky a pracák by byla daleko větší a kompltně nevratná, díky zaniklým místům. Pomoc pro postižené je určena jim. Pokud by se stát rozhodl kromě pomoci těm, co poškodil i pro další celkovou pomoc ekonomice nalitím peněz do spotřeby skrze všechny, proč ne. ale to je jiné téma. Teď platí odškodné těm, co poškodil.
                  Velkamedvědice
                  • Re: medvěd
                    15.04.2020 15:10

                    1) ano stát se zbavil odpovědnosti převodem jak zmiňuješ a to se mi nelíbí! 2) pokud by byly škody větší a nevratné - toto si nemyslím, je to čistá spekulace. Dle mého by se po pandemii většina míst opět obnovila, ale takto se stát elegantně zbavil problémů s nezaměstnanými, když tvrdí opak 3) nehradí všem odškodné, co ti zaměstnanci co mají různě podporu od 60-80% svého platu. Mě podobné dohady moc nebaví, stát to způsobil = stát to má hradit! Ukáže se časem, že to rozhodnutí bylo chybné? Není problém dohledat podpisy lidí, kdo nouzový stav vyhlásil. Trest? Zabavení majetku a trest smrti je relevantní vzhledem k situaci, kterou způsobil. Pokud je Covid-19 skutečně problém, nemá se vláda čeho bát.
                    ……
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m