Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mankiw: Měly by se firmy starat o něco víc než jen o zisky?

Mankiw: Měly by se firmy starat o něco víc než jen o zisky?

03.08.2020 12:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Co všechno by vlastně měl dělat management firmy a její ředitel? Podle známého ekonoma z Harvardu N. Gregoryho Mankiwa jde o jednu z klasických ekonomických otázek, která může hodně nabýt na významu kvůli blížícím se prezidentským volbám v USA.

Mankiw je autorem řady učebnic ekonomie a na stránkách The New York Times píše, že v těch jeho i v řadě jiných se v souvislosti s odpovědí na uvedenou otázku většinou píše o maximalizaci zisků či hodnoty společnosti. Tento pohled ale mnozí kritizují s tím, že je příliš úzký. Mezi kritiky se řadí i demokratický kandidát na pozici amerického prezidenta Joseph R. Biden.

Biden tvrdí, že je načase opustit koncept akcionářského kapitalismu, protože firmy mají odpovědnost i k zaměstnancům, komunitě, zemi, kde podnikají. Podobná slova zní podle Mankiwa vznešeně a může se zdát, že jejich pravda je evidentní. Jenže ekonom navrhuje, abychom si například představili ředitele nějaké automobilky, kterému management přinese návrh: Zavřeme továrnu na výrobu aut se spalovacími motory a postavíme továrnu na výrobu elektromobilů.

Podle tradičního pohledu by se vedení firmy rozhodlo podle toho, co přinese vyšší zisky akcionářům. I takové rozhodování je hodně složité kvůli neustále se měnícímu prostředí, technologiím a tak dále. Ale v popsané situaci by to nebylo nic proti tomu, kdyby vedení firmy postupovalo tak, jak navrhují lidé, jako je Biden. Muselo by zvážit to, jak by trpěli propuštění lidé ze staré továrny a co by získali ti, kteří by našli zaměstnání v továrně nové. K tomu by vedení muselo nějak odhadnout dopad na místní komunity. Co když by nová továrna byla třeba v Mexiku místo v USA? Měly by být brány do úvahy národní zájmy? A jak odhadnout dopad elektromobilů na emise? A jak tohle všechno vážit proti zmíněné maximalizaci zisků pro akcionáře, kteří do firmy vložili své peníze?

Mankiw také vysvětluje, že vedení firmy je často motivováno tím, jak se hýbe cena akcie společnosti. Pokud by ale mělo za cíl např. prospěch celé země či komunity, není jak sledovat skutečné výsledky, úspěchy a neúspěchy. Ekonom se tedy domnívá, že bychom neměli zavrhovat systém, ve kterém firmy, spotřebitelé a zaměstnanci sledují každý své zájmy a ve výsledku je to nejvýhodnější pro všechny.

Na druhou stranu je ale podle ekonoma důležité, aby v systému dobře fungovala vláda, která zajistí vymáhání vlastnických práv, zamezí korupci a udrží vládu práva. K tomu je třeba, aby v ekonomice fungovala záchranná sociální síť, která pomáhá všem, kdo na tom nejsou ekonomicky dobře. „Svět potřebuje lidi, kteří se budou starat o dobro celé společnosti. Nejsou jimi ale ředitelé firem, jsou to volení politici,“ píše Mankiw. A dodává, že současná americká vláda se tak ale nechová a on proto bude volit Bidena. S tím, že ten snad znovu zváží svůj pohled na to, jak by měly fungovat korporace.

Zdroj: NYT

 

Čtěte více:

Garikipati: Žena v čele státu je v pandemii výhodou
26.06.2020 13:54
Hrálo při boji s pandemií roli to, zda v čele země stál muž, nebo žena...
FT: Prodeje nakrátko a varovná znamení
08.07.2020 15:24
Aktivistické prodeje nakrátko. Tento výraz je podle FTAlphaville vlast...
Cedric Ballay byl jmenován novým generálním ředitelem PFNonwovens
09.07.2020 8:17
PFNonwovens Holding s.r.o. (“PFN”), holdingová společnost globálního v...
Jak otevřít konzervu
17.07.2020 17:44
Tento týden jsem začal vtipem o ekonomech a v podobném duchu jej zakon...

Váš názor
  • tak politici
    03.08.2020 16:51

    se starají o dobro celé společnosti. Ale ne všichni, jen ti levicoví...To by člověk brečel. No, možná se někteří politici starají o dobro, ale zaplatit jejich starost nakonec musejí ty ošklivé firmy a jejich ředitelé.
    waits
  • Ajaja
    03.08.2020 15:14

    Kdo se bude starat o dobro celé společnosti neexistuje. Maximálně existují drzí bezohlední agresivní jedinci, kteří to budou o sobě vyřvávat. Kdyby se někdo našel tak první koho by museli zlikvidovat jsou šiřitelé dobra. Ti se starají jen o to aby druhým pořádně znepříjemnili život pod záminkou lepších zítřků. Tedy by to znamenalo odstranění Bidena a jeho party. To by těžko chtěl.
    HenryFord
    • Re: Ajaja
      03.08.2020 15:50

      Jako Biden je ztělesnění dobra? Zkorumpovaný politik se 47 letou politickou minulostí kde především, prosazoval svoje zájmy. Syn, manželka, bratr a karamádi. V tom lepším případě, polsledních 8 let, jen blábolil o silné Číně... I kdyby Biden vyhrál volby, do roka odejde ze zdravotních důvodů a šéfovat jeho VP a Obamova páka. O to jde!
      Český Čert
  •  
    03.08.2020 12:29

    Aha, takže podle posledního odstavce jde o politický názor, tlak na voliče. V tom případě, americký volič si musí doplnit info o Joe B. Ten je totiž v politice dobrých 47 let! Senát, Congress a posledních 8 let jeho kariéry jako VP. Otázka zní, co on sám, Joe Biden udělal pro komunity, výrobu a US citizens...? Pro komunity prd. Výrobu nechal vyvážet mimo USA. Pro amíky toho taky moc neudělal, nicméně ve vlastní rodině se moc snažil. Počínaje jeho synem Hunter, jeho žena, bratr a spousty kamarádů. Zvláště v době VP, 8 let! A nyní bude vyřvávat, že udělá tohle a támto a proti rasismu, sociální nerovnosti a pro USA. Doposud neudělal nic! A to měli s Obamou všechny 3 branchies of legislations. Trumpovi v pracovitosti, v programech právě proti rasismu a sociální spravedlností atd... nesahá ani po kotníky.
    Čert
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.