Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak otevřít konzervu

Jak otevřít konzervu

17.07.2020 17:44

Tento týden jsem začal vtipem o ekonomech a v podobném duchu jej zakončím: Strojní inženýr, chemik a ekonom cestují lodí, která ztroskotá, a oni spolu skončí na pustém ostrově. Vlny také vyplaví velkou dřevěnou bednu, a když naše trojice odklopí její víko, zjistí, že je plná konzerv. Zaradují se, ale radost je začne opouštět ve chvíli, kdy si uvědomí, že nemají, čím konzervu otevřít. Inženýr se záhy rozeběhne po pláži a začne hledat nějaký ostrý kámen. Chemik přemýšlí nad tím, jestli by nešlo rozdělat oheň s tím, že kdyby konzervu uvedli do varu, možná by víčko tlakem povolilo. Ekonom se zamyšleně dívá na bednu plnou konzerv a po chvíli tiše pronese: Předpokládejme, že bychom měli otvírák...

I já tu často používám jednu zkratku, která je ale ve skutečnosti někdy zavádějící: V souvislosti s nízkými sazbami hovořím o uvolněné monetární politice a se sazbami vyššími o politice utažené. Proč by to mělo být zavádějící? Vezměme si následující příklad: Jedeme skútrem a máme za cíl konstantní rychlost. V polabské nížině je to jednoduché ale směrem na jih musíme naší plynovou „politiku“ změnit. Pokud totiž na vysočině jedeme do kopce, musíme pro udržení konstantní rychlosti plyn přidat. Pokud jedeme z kopce, musíme jej zase mnohem ubrat. 

Nyní si představme, že z roviny začneme stoupat do kopce, nechceme zpomalit, tak přidáme plyn. Ale ne dost na to, abychom přece jen o něco nezpomalili. Je to obdoba toho, když něco začne ekonomiku brzdit a centrální banka začne „šlapat na plyn“. Relativně k „rovince“ svou politiku bezesporu uvolnila. Relativně k danému prostředí je ale posouzení toho, zda je politika skutečně uvolněná, či ne, trochu složitější. 

Již řadu let se hovoří o takzvané neutrální výši sazeb, o sazbách přirozených a podobně. V principu jde výši sazeb, při kterých by ekonomika byla v dané situaci v plné zaměstnanosti a inflace by byla stabilní. Pokud tedy například lidé v ekonomice najednou začnou více spořit (třeba kvůli obavám z budoucnosti), je pravděpodobné, že tyto sazby (které nelze přímo pozorovat) klesly – na dosažení plné zaměstnanosti při stabilní inflaci musí být neutrální sazby nižší. 

Dejme tomu, že tyto sazby klesly podle našich odhadů z 3 % na 1 %. Dejme také tomu, že centrální banka dříve dlouho držela své sazby na 3 % (trefila se tedy mistrně do onoho neutrálu). A pak kvůli popsané změně snížila sazby na 1,5 %. Z hlediska toho, na co jsme byli zvyklí, jsou nyní sazby nízko a politika je uvolněná (přidali jsme plyn). Pokud ale jsou neutrální sazby skutečně na 1 %, tak je politika stále utažená. Ne tak moc, jako kdyby sazby zůstaly na 3 %, či klesly jen na 2 %. Ale stále utažená. Chceme jet do kopce stále stejnou rychlostí, ale plynu jsme nepřidali dost. 

Jde jen o teoretické klábosení? Ne. A ano. Například Danske Bank v jedné ze svých posledních analýz tvrdí, že globální monetární politika se bude dál uvolňovat. Podle banky by totiž mělo dojít k tomu, že pokud získáme vakcínu, či opadne intenzita pandemie, neutrální sazby se po jejich „pandemickém“ poklesu začnou opět zvedat. Tento pokles byl v podstatě dán tím, co jsem psal výše – větším sklonem k preventivním úsporám. Pokud by pandemie polevila a lidé začali opět více utrácet, neutrální sazby půjdou nahoru. Na to, aby se monetární politika uvolňovala, pak stačí jen to, aby jí centrální banky držely tam, kde je nyní. Je to opak toho, kdyby centrální banka držela sazby konstantní a neutrální sazby klesly  - pak by došlo k utažení monetární politiky bez toho, aby jí centrální banky nějak změnila. 

Co s tím vším má co dělat onen úvod? Hodně. V současné době jsou všechny ekonomické úvahy naplněné velmi nejistými předpoklady snad více, než kdy jindy. Vezměme si jen předchozí odstavec: Pokud bude vakcína, pokud poleví pandemie, pokud neutrální sazby předtím vzrostly, pokud pak klesnou, pokud centrální banky budou držet nastavený směr... Nic lepšího ale nemáme. Snad jen popřemýšlet o tom, zda nám tyto úvahy (včetně těch mých) neberou čas na to, abychom radši hledali kámen na otevření konzervy.


 

Čtěte více:

Ukázkové „V“ oživení globální ekonomiky
03.07.2020 17:46
Známý Robert Shiller často hovoří o tom, že další ekonomický vývoj se ...
Ekonomika za rok a za deset let
06.07.2020 19:01
U předpovědi počasí se tvrdí, že smysl má na pár dní dopředu, dlouhodo...
Když má blog větší hodnotu, než celé The New York Times
07.07.2020 17:37
Slate Star Codex má větší hodnotu než celé The New York Times. V tomto...
Pár slov o akciovém dream teamu
08.07.2020 18:23
Společnost Kantar sestavuje žebříček nejhodnotnějších značek na světě ...
Podceněný Uber
09.07.2020 17:25
CNBC přináší některá nová analytická doporučení: RBC Capital doporučuj...
V 60 % případů to funguje na 100 %
10.07.2020 17:41
Centrální banky opět posílají na trhy záplavu likvidity, k tomu prudce...
Místo roušky radši helma a porušení Ženevských konvencí
13.07.2020 17:49
„Pokud se zeptáte deseti ekonomů na nějaký problém, dostanete deset rů...
Apple, Microsoft a návrat trhu do sedmdesátých let
14.07.2020 17:35
Podle BofA tvoří nyní kapitalizace pěti největších společností z index...
Tesla jako další Amazon
15.07.2020 15:14
Mohamed El-Erian je jedním z mnoha, kteří si všímají vývoje kolem akci...
Robinhood a pan Buffett
16.07.2020 17:25
Podle některých názorů je současný vývoj na akciovém trhu do značné mí...

Váš názor
  • Ústřední plánovací komise úrokových měr
    20.07.2020 10:33

    "Pokud totiž na vysočině jedeme do kopce, musíme pro udržení konstantní rychlosti plyn přidat. Pokud jedeme z kopce, musíme jej zase mnohem ubrat. " Takže se tu bavíme o centrálním plánování. Hezky věcně, logicky a chladně, jako by šlo o pouhou technikálii (a ne o brutální zásah pár vyvolených centrálních byrokratů do života všech lidí). Jako na konferenci ve Wannsee. Mozky zřejmě vymyty dočista. Žádné pochybnosti, že by peníze a úroky také mohl řešit svobodný trh?
    Hayek
  •  
    17.07.2020 20:59

    tak jsme se vlastně dozvěděli, že ekonomové nic neví ale přesto se neustále k něčemu vyjadřují....stačí poslouchat ty naše experty z ČNB, kurz koruny, inflace, vše mimo...jenom nechápu, proč existuje nobelova cena za ekonomii.....
    abc1
    •  
      20.07.2020 10:35

      Kdyby se jen vyjadřovali, tak by to ještě bylo OK. Bohužel "takyekonomové" ve vládě, v centrální bance, v Bruselu a Frankfurtu se jen nevyjadřují, oni (i proti naší vůli) zasahují do našich životů, provozují centrální plánování mnoha oblastí ekonomiky.
      Hayek
    • Nesměšovat vládní makroekonomické pindy
      18.07.2020 7:22

      Nobelova cena za ekonomii má jistě svůj význam. To, co tady předvádí makroekonomie, je prázdné kouzlení za těžké honoráře. Nějak ale svou existenci musejí obhájit. Ve skutečnosti potřebujeme stabiní a důvěryhodnou měnovou soustavu, právní rámec a sociální síť, neničící motivaci. O zbytek už se postaráme. My, kdo jsme z ekonomických krizí zvyklí na pokles tržeb o 50%, máme z ekonomického cyklu, nezaměstnanosti nebo poklesu daňového výnosu menší strach, než ekonomové placení vládním nebo jiným paušálem.
      Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.