Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kouzlo

Kouzlo

31.08.2020 17:19

Když jsem si četl novou studii zveřejněnou na VoxEU, vzpomněl jsem si na Turecko. Jeho prezident totiž svého času tvrdil, že tamní centrální banka by neměla zvedat sazby ve snaze zabránit oslabování měnového kurzu, protože takový krok by zvedl inflaci. Obvykle o vztahu mezi pohybem sazeb a inflace uvažujeme opačně – sazby dolů (stimulace ekonomiky) = inflace nahoru. A naopak sazby nahoru (brždění ekonomiky) = inflace dolů. Pan Erdogan a zmíněná studie ale tvrdí opak. Jak je takové „kouzlo“ možné?

Když jsem tehdy o oné turecké „záhadě“ psal, uvažoval jsem nad mechanismem, který by při růstu sazeb vyvolal růst inflace. Nabízí se zejména možnost, že by zvedání sazeb sice utlumilo poptávku, a tudíž z této strany inflaci brzdilo. Ale zároveň by způsobilo destrukci na nabídkové straně ekonomiky a ta by prošla takovým šokem, že by ceny ve výsledku rostly. Jinak řečeno, nastala by taková vlna bankrotů a došlo by k takovému nedostatku zboží, že by to tlačilo na vyšší ceny a v tomto ohledu převážilo slabší poptávku. Modelově to samozřejmě možné je, jde „jen“ o to, jak bychom nastavili citlivost agregátní poptávky a také nabídky na sazby. Jak reálný je ale takový vývoj v praxi?

Určitou odpověď, i když z druhé strany, nabízí autoři zmíněné studie. Gregor Boehl z University of Bonn, Gavin Goy z De Nederlandsche Bank a Felix Strobel z Deutsche Bundesbank se konkrétně zaměřují na vztah mezi kvantitativním uvolňováním a vývojem inflace. I zde bychom standardně předpokládali, že QE bude stimulovat poptávku, a tudíž tlačit inflaci nahoru. A bez QE budou inflační tlaky slabší.

Pan Boehl a jeho kolegové ale tvrdí, že v USA vedlo QE k vyšším investicím do výrobních kapacit a ve výsledku mělo ne inflační, ale dezinflační efekt. Jinak řečeno, uvolněné finanční podmínky vedly firmy k takovým investicím, že na trh mířil takový objem zboží, že růst cen zvolnil. K tomu simulace ve studii ukazují, že během QE došlo k mírnému útlumu (ne nakopnutí) spotřeby. Autoři studie vše uzavírají s tím, že jejich závěry jsou vysoce relevantní pro současné snahy centrálních bank zvednout kvantitativním uvolňováním inflaci tak, aby se dostala na cíl (obvykle kolem 2 %). Pokud je totiž studií popsaný mechanismus skutečně obecný a relevantní, stimulace přinese tlaky dezinflační, ne inflační.

Rovnovážné sazby a skutečný potenciál ekonomiky


Pokusy o zvýšení inflace monetární stimulací tedy mohou být neúspěšné. Na stranu druhou se ale dozvídáme, že tato stimulace zvedá ekonomickou aktivitu a zároveň vyvolává dezinflační tlaky. Což, mírně řečeno, není zase tak špatný výsledek. A pokud bychom nepřijímali argumenty pro nějakou mírnou inflaci, byl by dokonce studií popsaný výsledek QE tím nejlepším, co by jsme mohli dostat – vyšší aktivita, vyšší zaměstnanost, dezinflace. Tím „kouzlem“, které toto vše dovede, je vazba QE – investice.

I tato linie úvah ale může samozřejmě narazit na protiargumenty a těmi hlavními jsou asi takzvané zombie firmy. To je v době mimořádně nízkých sazeb a různých nástrojů ulehčujících finanční život firem téma populární. Ale příliš obsáhlé na to, abych jej vtěsnal do jednoho uzavírajícího odstavce. Tak tedy někdy příště...



Čtěte více:

Víkendář: Co přinesou změny v politice Fedu
29.08.2020 8:22
Fed v listopadu roku 2018 oznámil, že proběhne hodnocení a analýza jeh...
Perly týdne: Nezastavitelné akcie, výjimečné Německo a naše rychlodráha
28.08.2020 14:18
Analytici a ekonomové komentují oznámené změny v politice Fedu, rotace...
Summers: Fed je na hraně toho, co by měl nyní dělat
31.08.2020 13:55
Známý americký ekonom Larry Summers v roce 2015 tvrdil, že Fed by mohl...
Spotřebitelské ceny v Německu v srpnu poprvé po 4 letech klesly
31.08.2020 14:45
Spotřebitelské ceny v Německu se v srpnu v meziročním srovnání snížily...

Váš názor
  •  
    01.09.2020 19:44

    Zajímavý článek na zajímavé téma. :-) Ovlivňování ekonomiky formou změn úrokových sazeb je vhodným nástrojem pokud cílíme na útlum nebo podporu ekonomiky obecně, nikoliv jako nástroj k efektivnímu ovlivňování inflace, resp. tempa růstu cen. Růst sazeb negativně dopadá jak na stranu nabídky (nižší aktivita na straně producentů) tak na stranu poptávky (atraktivnější je spoření a méně atraktivní jsou nákupy na dluh). Pokud budou dopady růstu sazeb do nabídky i do poptávky obdobně silné, pak zůstanou inflační tendence nezměněny. Obdobně to platí pro pokles sazeb, který zase podporuje obě strany (nabídku i poptávku) ve stejném směru a tak z hlediska cenového vývoje může mít pokles sazeb neutrální dopady na vývoj cenové hladiny. Proto se domnívám, že daleko vhodnějším nástrojem pro ovlivňování cenového vývoje je správným směrem mířená fiskální politika, která může cíleně podporovat buď jen nabídku nebo jen poptávku a tím efektivně přispět k plnění inflačního cíle. Problémem je, že inflační cíl má centrální banka, která k tomu má málo efektivní nástroje a nikoliv vláda, která sice účinným nástrojem v podobě fiskální politiky disponuje, ale nesleduje cíl cenové stability.
    Richard Fuld
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university