Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zahájí Pilulka v pondělí na STARTu divokým úvodem? Podrobnosti o obchodování

Zahájí Pilulka v pondělí na STARTu divokým úvodem? Podrobnosti o obchodování

26.10.2020 8:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizace textu z 23. 10.: Rekordní zájem investorů a akcie Pilulky vyústil v prudké, více než pětinásobné přeupsání emise a lze očekávat, že se neuspokojený zájem přenese do počátku obchodování. Akcie Pilulka Lékárny a.s. se začínají oficiálně v pondělí 26. října 2020 obchodovat na trhu START pražské burzy. Klienti Patria Finance akcie z úpisu již mají připsány na svých obchodních účtech a případně již mohou zadávat obchodní pokyny. Přinášíme ve stručném přehledu: Jak se na trhu START obchoduje? Jaké možnosti mají klienti Patria Finance? Co lze v prvních hodinách tradingu s emisí PINK očekávat?

Výsledek IPO: 18% uspokojení objednávek

Společnost Pilulka Lékárny, a.s. završila veřejnou nabídku svých akcií (IPO) v úterý 20. října ve 12:00, kdy byla uzavřena kniha objednávek a spuštěn proces jejich krácení a následného vypořádání. Zájem ze strany investorů byl enormní a převýšil nabízené množství akcií o 536 %.  Jinak vyjádřeno, objednávky ze strany investorů byly uspokojeny na průměru z pouhých 18,6 procenta. Princip krácení objednávek, který jsme již dříve na Patria.cz publikovali, je formálně popsán v dokumentu zde.

Pilulka úspěšně upsala své akcie v celkovém počtu 725 040 kusů. V IPO byl avizován úpis nejvýše 800 tisíc kusů akcií. Z tohoto počtu je 500 tisíc kusů akcií nových (tedy s výnosem ve prospěch Pilulky) a až 300 tisíc kusů akcií mělo putovat z rukou stávajících investorů. Toto množství nebylo naplněno do plné výše.

"Celý průběh přípravy i samotný vstup společnosti Pilulka Lékárny na burzu považujeme za velký úspěch. Volba mezi vstupem strategického investora a získáním kapitálu vstupem na burzu se nám jeví jako správná. Speciálně s ohledem na aktuální situaci na trhu je pro společnost a její akcionáře extrémně důležité, aby firma pokračovala v započaté strategii. Přes 200 milionů korun, které Pilulka získala navýšením kapitálu, budou použity na další rozvoj, posílení pozice na trhu a vstup na další trhy - především akceleraci v Rumunsku a nové aktivity v Maďarsku," uvedl v dnešním vyjádření pro Patria.cz Petr Kasa, spoluzakladatel, spolumajitel a generální ředitel Pilulka Lékárny a.s.

Úpisem na horní hranici cenového rozpětí 350 – 424 se Pilulka stala dosud nejúspěšněji vstupující emisí na trh START., hodnota firmy po úpisu (formálně post money valuace) činí 1,06 miliardy korun. Od investorů Pilulka získala v rámci úpisu na trh START dosud rekordních 307 416 960 . Před Pilulkou lze za nejúspěšnější emisi považovat společnost eMan, kde došlo na uspokojení zájemců ze 47,345 %, emise tedy získala více než dvojnásobek zájmu vůči nejvyšší nabídce akcií.

Start na STARTu v pondělí 26. října

Obchodování s akciemi společnosti Pilulka Lékárny, a.s. bude zahájeno 26. října  za upisovací cenu 424 .  Ticker emise - tedy název, pod kterým je ta zařazena v obchodním systému Xetra - zní PINK. Titul obchoduje pod ISIN CZ0009009874. Minimání obchodované množství, tedy jeden lot, činí 80 ks.

Aukce emisí na trhu START probíhají v obchodních dnech pražské burzy denně od 9:00 do 12:30. Podrobné informace o tom, „jak to chodí“ na trhu START, o jeho fungování, jsou na webu pražské burzy pro tento trh https://www.pxstart.cz. Pro úvod Pilulky vyberme, že aukční cenou je cena, za kterou je možné uspokojit nejvyšší množství cenných papírů s nejnižším převisem v rámci (a také na hranici) cenového rozpětí definovaného kotací. Cenová a časová priorita zajišťuje, že částečné uspokojení se týká maximálně jedné objednávky.

Masívní přeúpis emise naznačuje, že neuspokojená poptávka se přenese do prvních hodin a dní obchodování s akciemi Pilulky na trhu START.

Klienti Patria Finance již mají akcie připsány a mohou zadávat pokyny

Klienti obchodníka s cennými papíry Patria Finance, kteří se úspěšně zúčastnili IPO Pilulky, již mají akcie Pilulky připsány ve svém portfoliu při formálním vypořádání v centrálním depozitáři ke dnešku 23. října 2020.

„Klienti Patria Finance tak již mohou zadávat pokyny on-line či telefonicky k prodeji a nebo také k nákupu dalších akcií Pilulka dle standardních podmínek. V této souvislosti chci pouze upozornit na platnost pokynu nejdříve ode dne 26. října 2020 a maximální rozpětí ceny +-10 % od ceny 424 . Akcie v obchodní platformě Webtrader jsou již v tuto chvíli k dohledání pod názvem PILULKA LÉKÁRNY,“ uvádí v praktické rovině obchodní ředitel Patria Finance Jan Kovalovský. V souvislosti prvních obchodních dní s titulem Pilulka upozorňujeme také na středeční svátek 28. října. Případné pokyny s platností jen a pouze na tento den by byly zamítnuty.

Patria podpořila vstup první e-commerce firmy na trhu

"Úspěchu Pilulky jsme v Patrii od počátku silně věřili. Současné období navíc urychluje změnu myšlení zákazníků, na což je Pilulka výborně připravena. Je skvělé, že teď ke svému růstu přizvala i nové investory. Těší mne obrovský zájem zejména našich privátních klientů a jsem nesmírně rád, že jsme k úpisu Pilulky mohli tak zásadní měrou přispět a tím i rozvoji trhu Start na Pražské burze. Všem novým investorům přeji, ať se jim jejich rozhodnutí dobře zúročí,“ uvedl Tomáš Jaroš, generální ředitel Patria Finance. Patria podporovala vstup Pilulky na trh START a tím i trh jako takový nákupem akcií Pilulka pro všechny bez rozdílu bez poplatku.

„Jsme rádi, že jsme první e-commerce firmou na pražské burze. Jestli jsme zpočátku přemýšleli, zda se do IPO pustit, spolupráce s manažery emise a především s BCPP nás přesvědčila, že šlo o správný krok,“ říká Petr Kasa, generální ředitel a zakladatel Pilulka Lékárny, a.s.

„Pilulka je skvělá firma pro pražskou burzu, neboť v sobě kombinuje e-commerce a farmaceutický sektor, což je zvlášť v současné době výborné spojení. Jsem také velmi potěšen, že vzbudila zájem jak u institucionálních, tak i drobných investorů,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha, a.s.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Pilulka nabídne investorům podíl na svém růstu. Jsme především technologickou firmou, říká Petr Kasa
10.09.2020 17:39
Společnost Pilulka se po své 7,5leté historii rozhodla, že vstoupí na ...
Pilulka.cz již brzy na pražské burze! U Patrie koupíte její akcie bez poplatků
05.10.2020 17:30
Svým duchem především technologická společnost Pilulka.cz zveřejnila p...
START Day živě: Pilulka.cz spouští úpis akcií. Co nového u stávajících emitentů?
06.10.2020 12:30
Pilulka.cz zveřejnila podrobnosti o vstupu na trh START pražské burzy....
Výmluvný graf: Většina investorů chce Pilulku za každou cenu
13.10.2020 16:43
Jasnou zprávu o dosud bezprecedentně úspěšném úpisu na trh START pražs...
Investoři již objednali celou emisi Pilulka.cz na nejvyšší ceně, úpis ale naplno pokračuje
14.10.2020 18:28
Investoři již pohledem knihy objednávek emise akcií Pilulka.cz, která ...
Záznam webináře s Petrem Kasou: Co vše řekl k Pilulka.cz a jak bude řešen přeúpis emise?
16.10.2020 17:33
Nejvýše 800 tisíc kusů může být nabídnuto v rámci úpisu akcií Pilulka....
První e-commerce firma vstoupila na pražskou burzu, zájem o Pilulku byl enormní
20.10.2020 12:47
Společnost Pilulka Lékárny, a.s. dnes úspěšně zakončila veřejnou nabíd...

Váš názor
  •  
    23.10.2020 16:25

    Všechna nová IP která přišla na Pražskou burzu skončila oškubáním drobných investorů. A škubání pokračuje i na starých akciích jako je ČEZ a KB. Proč by měla Pilulka skončit jinak.
    juniper
    •  
      26.10.2020 14:16

      Pilulka - klasický "černý kůň" pražské burzy :-) Jen je potřeba to dobře roztleskat a money se pohrnou...
      Scipio
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení