Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Čeští centrální bankéři se do snižování sazeb nehrnou

Rozbřesk: Čeští centrální bankéři se do snižování sazeb nehrnou

26.10.2020 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Na úvod nového týdne ještě stojí za to ohlédnout se za pátečními předběžnými výsledky indexu nákupních manažerů v eurozóně, který v mezičase, než budou k dispozici zpožděná tvrdá data, indikuje dění v průmyslu i ve službách. Tentokrát celkový index pod vlivem nastupující druhé vlny pandemie zamířil zpět pod padesátku. O pokles se postaraly služby, které tíží obavy z dalších potenciálních proti-pandemických omezení, zatímco průmysl dál pokračoval v růstu v dosahovaní krátkodobých maxim. Situace v německém průmyslu, na který je do jisté míry navázán i ten tuzemský, zůstává velmi příznivá nejenom z pohledu aktuálního růstu, ale i nových zakázek.

Na rozdíl od jara, kdy pandemie postupně zasáhla takřka celý svět, tentokrát zůstává stranou Asie, kam směřuje významná část produkce a zajišťuje tak i příliv nových objednávek německým firmám. Totéž se ovšem nedá říct třeba o situaci ve Francii. Společným rysem těchto dvou největších euro-ekonomik tak zůstává tlak na snižování zaměstnanosti.

Už dnes trhy čeká další sonda do života německého průmyslu v podobě Ifa, které by mělo potvrdil příznivější podmínky i očekávání pro nejbližší měsíce. Tedy minimálně v průmyslu, protože je otázkou, jak moc se už v říjnu začaly projevovat obavy ve službách, tak jak to už v pátek indikovaly PMI. Asi velkého překvapení se trhy nedočkají od čtvrtečního zasedání ECB, která nejspíš potvrdí stávající nastavení měnové politiky a vyjádří obavy z dalšího vývoje. A nepochybně i připravenost být nápomocná skupovat na dluhopisovém trhu další balíky bondů, včetně těch nových od Evropské komise na financování tzv. fondu obnovy. Pozornost si tento týden zaslouží i předběžné výsledky HDP za třetí kvartál, které přijdou na řadu v pátek. Očekávání jsou nastavena velmi vysoko a jejich případné nenaplnění by bylo vzhledem k nástupu druhé vlny pandemie nejspíš velkým zklamáním, které by se projevilo spíše na dluhopisovém trhu. Eurodolar bude pod vlivem nervozity z nadcházejících voleb amerického prezidenta.

ČR tento týden nás kromě pátečního HDP nejspíše čeká další vlna restrikcí a ujištění o prodloužení nouzového stavu. Tedy pokud se trend vývoje pandemie ještě během dneška nezlomí, což je asi jen velmi málo pravděpodobné. Po prosluněném víkendu, který někteří obyvatelé využili k útěku z Prahy, jiní zase zřejmě k poslední příležitosti k hromadnému promoření na farmářských trzích, nás čeká nová vlna omezení a o to výraznější propad HDP v posledním čtvrtletí roku. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna během pátku ztratila vůči euru zhruba deset haléřů a její kurz zamířil opět do blízkosti 27,30 EUR/CZK. Ještě odpoledne trhy informoval o svém postoji další člen bankovní rady (tentokrát Aleš Michl) o tom, že podle jeho názoru by ČNB mohla i v listopadu setrvat ve vyčkávacím módu. Nezůstal pouze jen u tohoto konstatování, ale přidal i svůj názor na devizové intervence a záporné sazby (je proti oběma nekonvenčním přístupům). I když ve prospěch stability sazeb se vyslovili i další centrální bankéři, stále je otázkou, co jim napoví nová prognóza. Zvlášť jak se vyrovná s pravděpodobným prodloužením nouzového stavu a s ním spojených (a nejspíše i dále zpřísněných) restrikcí. Pozitivních zpráv se koruna může dočkat až v pátek, kdy bude zveřejněn předběžný odhad HDP za třetí kvartál, kdy se ekonomika už odrazila ode dna, i když na druhou stranu je stále více zřejmé, že šlo jen o oživení krátkodobé. 

Zahraniční forex
Propad podnikatelských nálad v eurozóně vyvolaných novými karanténními opatřeními v souvislosti s II. vlnou pandemie eurodolaru nikterak neublížil a totéž se dá očekávat i od dnešního reportu německé podnikatelské nálady za říjen (Ifo). Zdá se, že osm dnů před americkými volbami se již trh posouvá do vyčkávacího módu, byť třeba zasedání ECB či výsledky HDP v USA či EMU by mohly být tento týden událostmi, jež mohou volatilitu zvýšit.

Akcie
Americké akciové trhy zakončily poslední seanci minulého týdne nerozhodně bez výraznějších změn. Indexy umazaly své ztráty a uzavřely obchodování v blízkosti svých denních maxim, konkrétně S&P 500 se ziskem 0,3 % na hladině 3465 bodů. Akcie společnosti Intel propadly o 10,6 %. Nedařilo se rovněž společnosti American Express, která oslabila o 3,6 %. Zisky naopak zaznamenal výrobce hraček Mattel, který zpevnil o 9,6 %. Under Armour pak posílil o 3,4 %. Index Dow Jones oslabil o 0,1 %, když S&P 500 přidal 0,3 % a Nasdaq 0,4 %.


Čtěte více:

Zahájí Pilulka v pondělí na STARTu divokým úvodem? Podrobnosti o obchodování
26.10.2020 8:12
Aktualizace textu z 23. 10.: Rekordní zájem investorů a akcie Pilulky ...
Prostě to lidem slíbil. Babiš navrhne snížení daně z příjmů na příští dva roky
26.10.2020 8:38
Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne jako poslanec do úterka snížení dan...
Ratingová agentura S&P překvapivě zlepšila hodnocení Itálie
26.10.2020 8:45
Mezinárodní ratingová agentura S&P Global Ratings překvapivě zlepšila...
Nižší daně a Pilulka poprvé na pražské burze. Evropa zahájí negativně
26.10.2020 8:53
Evropské akciové trhy nejspíše zahájí nový týden negativně, tíží je po...
Po třech měsících růstu důvěra v ekonomiku v říjnu opět klesá
26.10.2020 9:09
Po třech měsících růstu důvěra v ekonomiku v říjnu opět klesá. Souhrnn...

Váš názor
  • Koruna je k ničemu
    26.10.2020 10:00

    je to jen bezvýznamná, zranitelná východoevropská měna. Za chvíli to tu skončí jako v Rusku, když lidi budou šetřit raději v dolarech a eurech. Nikdo nemá náladu na to, aby hodnotu těžce vydělaných peněz, sežraly experimenty českých centrálních bankéřů. Teď se jenom můžeme modlit, aby v Čině nezačala druhá vlna pandemie, protože pak už snižování sazeb bude jen z říše snů.
    bob
    • Re: Koruna je k ničemu
      26.10.2020 15:10

      Bezvýznamná? Asi ano. Zranitelná? Ani náhodou. Protože naše měna má autonomní centrální banku, na rozdíl např. od Řecka nebo Itálie, jejichž měny jsou závislé na politickém a často velmi diletantském uvážení ECB. Klidně šetřete v dolarech nebo eurech, když si myslíte, že tím něco získáte. Ti chytřejší své peníze namísto šetření investují. :-)
      Richard Fuld
    • Re: Koruna je k ničemu
      26.10.2020 14:17

      To ja budu setrit radsi v juanech :o]
      Ai-kun
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m