Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prostě to lidem slíbil. Babiš navrhne snížení daně z příjmů na příští dva roky

Prostě to lidem slíbil. Babiš navrhne snížení daně z příjmů na příští dva roky

26.10.2020 8:38
Autor: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne jako poslanec do úterka snížení daně z příjmů zaměstnancům na 15 procent. Pro lidi s vyššími příjmy chce sazbu 23 procent. Televizi CNN Prima News to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). O změně daňových sazeb se jedná v souvislosti s plánovaným zrušením superhrubé mzdy. Sněmovna má v úterý v druhém kole projednat vládní daňový balík na rok 2021.

"Řekl mi (Babiš), že to prostě lidem slíbil a že ten návrh podá. Že ho podá na 15 a 23 procent, protože teď lidé potřebují pomoct. Je to sedm procent úspora z hrubé mzdy," řekla CNN Prima News ministryně. Podle Babiše je potřeba snížit daň z příjmů pro všechny zaměstnance na příští dva roky. "Tím pádem ani zaměstnavatelé nemusí navyšovat mzdy, protože tím pádem dochází k navýšení mezd všech zaměstnanců o sedm procent hrubého a pět procent čistého," uvedl podle televizní stanice premiér.

Koalice ANO a ČSSD slíbila zrušení superhrubé mzdy ve vládním programovém prohlášení, v němž se zavázala ke snížení daně z příjmu na 19 procent. Na zavedení patnáctiprocentní daně se koaliční strany dohodly koncem srpna. Zároveň má zůstat sazba 23 procent pro lidi s příjmem zhruba nad 139.000 korun měsíčně. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta.

Schillerová v úterý uvedla, že daňově nejčistší je daň z příjmu 15 procent a sazba 23 procent pro lidi s vysokým příjmem. Pokud by ale vláda podle ministryně nesehnala v takovém případě podporu pro návrh státního rozpočtu na příští rok, tak může ustoupit na sazby 19 a 23 procent.

Místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová k tomu v úterý uvedla, že ANO od dohody na 15procentní daně couvá směrem k cíli podle vládního programového prohlášení.

Zavedení patnáctiprocentní sazby daně pouze na dva roky v minulosti doporučil prezident Miloš Zeman. Snížení by totiž podle odhadů ochudilo rozpočtové příjmy o 70 miliard až 90 miliard korun ročně. Babiš mluvil o výpadku 73 miliard korun.

Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů. Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému takzvaná solidární přirážka, ta má zůstat fakticky zachována.

 

Čtěte více:

Víkendář: Villeroy o dalším postupu ECB a vývoji v evropské ekonomice
25.10.2020 9:16
François Villeroy de Galhau působil od roku 2015 v čele francouzské ce...
Víkendář: Keynes měl pravdu
24.10.2020 9:08
Globální krizi roku 2008 doprovázel jeden významný jev – růst úspor. A...
Epickou rally S&P 500 pohání majetek, který nevidíte ani necítíte
25.10.2020 15:20
Vezměte veškerý hmotný majetek, který vlastní všechny firmy v indexu S...
Zahájí Pilulka v pondělí na STARTu divokým úvodem? Podrobnosti o obchodování
26.10.2020 8:12
Aktualizace textu z 23. 10.: Rekordní zájem investorů a akcie Pilulky ...
Wall Street zakončila týden nerozhodně, Intel po výsledcích -11 %
23.10.2020 22:11
Americké akciové trhy zakončily poslední seanci týdne nerozhodně bez v...

Váš názor
  • Prostě se o ně postaráme
    27.10.2020 18:17

    Který důchodce by se v létě bránil jednorázovému příspěvku 5000? Kdo by dnes neocenil další zvýšení čistého příjmu? Národní rozpočtová rada tento návrh s 15% nedoporučuje s tím, že podle ní porušuje princip úplnosti a reálnosti rozpočtu. Národní rozpočtová rada jsou experti, co na tom že jenom 3 lidé. Uvidíme k čemu Sněmovna dojde. // Paralela s covidem je nabíledni. Vytrhne se z celého kontextu ta líbivá část, která se prosadí expertům navzdory. (Maďar, Vojtěch-expert v jiném významu byli jen dva lidé.) A pak se uvidí, jak to dopadne. A když to bude hodně zlé, tak se vysvětlí "vždyť jste to taky sami chtěli", "nikdo nemohl očekávat" apod. // Věcně je i návrh s 19% pro všechny přínosem. Jenomže nyní spadly preference, a tak je potřeba vytáhnout letní kartu z rukávu. Hamáček vypadá před národem jak loupežník. Ale politické šachy hraje se stejnými figurami jako všechny ostatní partaje ve sněmovně.
    Mudr.c
  • naposledy duté koblížky
    27.10.2020 16:36

    vždy mne pobaví, když řičíte, že hlas Burešovi je protestní proti minulým vládcům, to se musí vůdci vždy počůrat smíchy když to někde zaslechne, bo s těmi proti kterým brojíte je 25 let kamoš a spolu si nahrabali a ted si hrabou jen o řád více, jsem si myslel že koblížky jsou s marmeládou a tihle jsou asi ošizení z fertu a jsou jen duté :o) PS prodám několik po akci andyho již bezcenných akcii Lovochemie, koblížci chcete ? :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • počůraný Mike
      27.10.2020 16:50

      Já i tu zkratku ANO nevymyslela. Ty už ani nevíš, kvůli čemu se počůráváš...
      Kalka.
    • Re: naposledy duté koblížky
      27.10.2020 16:41

      Než sem něco odešleš ajnštajne, tak si to po sobě radši přečti. Moulo.
      Richard Fuld
      • dutý RF
        27.10.2020 18:04

        sorry jako, já myslela, že ty rozuměla řeči Tvého kmene a Tvého vůdce, přiště ja google překladač použila aby Ty i babča dph neplatička rozuměla, čus v lepších časech, jednou se těch zlodějů snad zbavíme :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • počůránek Mike
          28.10.2020 10:09

          Tak když jsi ani v dnešní době, kdy podnikatelé lobují za snížení dph, nebyl s to pochopit, že dph platí jen a pouze plátci dph (a já jím nejsem !) tak je jasné, že nemůžeš pochopit nic kromě toho, že si můžeš něco dát do překladače google (ovšem bez následného porozumění)..
          Kalka.
        • Re: dutý RF
          27.10.2020 18:38

          No, vidím, že to s tebou jde taky od deseti k pěti. Vypadá to, že v důsledku tvého antibabišování se ti taky scvrknul mozek na velikost koblihy? Jako velké medvědici. :-)
          Richard Fuld
          •  
            27.10.2020 21:08

            Otázka je. co se zcvrklo tobě Richarde
            Velkamedvědice
  • Solidární daň úředníků
    26.10.2020 23:36

    Co taková solidární daň státních úředníků a důchodců. Na rozdíl od podnikatelské sféry měli a mají stalý příjem příjem. Úředníci mají i zkrácenou dobu kdy se musí věnovat práci místo drbů u kafe :)
    Tamtam
  • Babiš ušetří
    26.10.2020 23:31

    ...na mzdách (nebude je muset zvyšovat) a zaplatíme to všichni i s úroky.
    Tamtam
    • Re: Babiš ušetří
      27.10.2020 10:31

      Raději se vzdáte reálného a razantního snížení daně z příjmu jenom proto, aby Andrej údajně neušetřil na jakémsi zcela hypotetickém a iluzorním zvedání platů ve skupině Agrofert, které stejně v této krizi plánuje jen málokdo? Nepřipadá Vám Váš názor velmi mírně řečeno poněkud hloupý? Mzdy v této krizi bude zvedat málokdo, a to snížení daně z příjmů by mohlo to zvedání mezd pro příští rok velmi účinně nahradit.
      Richard Fuld
  • 0% daň na státní dluhopisy
    26.10.2020 23:05

    ještě by si pro změnu Ája mohla rozpomenout, jak vyhlásila, že navrhne nulové zdanění výnosu ze státních bondů....
    Zavodou
  • to je de.il
    26.10.2020 9:29

    to jsem neviděl, když už díru do rozpočtu tak at je po slovákovi také největší na světě jako u covidu že :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: to je
      26.10.2020 14:47

      Zatím se tady dotovali jen miliardáři a jejich firmy. Přitom nejvíc postižení jsou právě obyčejní lidi, kteří si toto zvýšení zaslouží. Nesmíme zapomínat, že v ČR je nejvíce zdaněná práce, což je chyba. Takže já tento návrh považuju za správný. Možná bych limit pro sazbu 23% dal o něco níže než 4 násobek průmerné mzdy. // V ČR je každoročně zdefraudováno cca 300 miliard korun. Jedná se o státní zakázky a zakázky státních firem, zdravotních pojišťoven apod. Jsou to zakázky, které jsou výrazně předražené nebo zcela zbytečné, dělané na míru konkrétní firmě, ale užitek z nich není žádný. A tady je potřeba hledat ty peníze, ne u těch lidí, co chodí každej den hákovat do kolbenky...
      qwer
      •  
        26.10.2020 21:23

        Za takových podmínek, teda pokud to projde, se vyplatí pracovat v Česku. Že bych se vrátil...?
        Čert
      • vemínka vládnou
        26.10.2020 20:19

        "obyčejní" lidé nejvíce trpí absolutní neschopností vlády, názorný příkald opět dnes, vyhlásíme opatření v 16hod a ve 20:30 stále nic, za takový timemanagement by andy v jeho nejeho firmě vyhodil všechny, stejné je to s neskutečným socialismem, kdy zase prodloužili antivirus a platí lidem za to že dřepí doma a přitom v jiných oblastech hospodářství nám chybí 200 tis pracovníků, tak co je to proboha za nýmandy, bojí se udělat co je potřeba a vymýšlí kraviny typu 10 hodin práce úřadů za týden a pak čučí na fronty, je to nejhorší vláda co kdy ta republika měla a že za komančů (těch minulých) to byl matroš, ale určitě to přežijeme, jen zase budeme dalších 20 let za vyspělými státy zaostávat a platit nesmyslně vytvořené dluhy
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: vemínka vládnou
          27.10.2020 10:36

          Dneska je chytrákem, který nejlíp ví, jak efektivně a optimálně řešit současnou pandemii, každej Mike, že? Počkat. Vlastně Vy to taky nevíte. :-) Vy jen kritizujete ostatní a sám víte taky úplný exkrement. :-)
          Richard Fuld
          •  
            27.10.2020 10:50

            jsi za to adorování také placen z těch 500 mld co budou letos rozkradeny ? i kdyby tak už i tak přestan hájit neobhajitelné, každý kromě anojelit ví, že když místo 16 hodin týdně bude ouřada "pracovat" jen 10 tak to povede k větším frontám tak zklidni hormon,
            Mike -Green D. is killing Europe
            •  
              27.10.2020 12:20

              Za moje názory uváděné v diskuzi mě nikdo neplatí. Já si své názory mohu dovolit. :-) A ano, už vím, že kritizovat umíš dobře Joudo. O tom mě nemusíš přesvědčovat.
              Richard Fuld
              •  
                27.10.2020 21:18

                Taky za nic nestojí,viď
                Velkamedvědice
                •  
                  29.10.2020 12:05

                  No to se zeptej Mika, proč si myslí, že mě za moje názory někdo platí. :-)
                  Richard Fuld
        • Re: vemínka vládnou
          26.10.2020 21:27

          Fakt je, že spolupráce ANO ČSSD historicky je na h.vno. Babiše tlačí levice do leva a Hamáček si hlavně snaží sbírat body do voleb a kšefty kámošům... Pokud by ANO sestavilo vládu samo anebo s ideově podobnou stranou, bylo by fajn... Babišovi se divím, že s tím nesekl už dávno.
          Čert
          •  
            27.10.2020 10:38

            Právě ten tlak na Andreje směrem do leva je na jeho vládě to nejlepší. :-) Andrej bez žádných tlaků? To fakt nechcete zažít. :-)
            Richard Fuld
        • Re: vemínka vládnou
          26.10.2020 20:25

          ja sem vysledoval primou umernost: cim dyl pretahujou jednani, tim vetsi konina z nich vypadne. takze tohle bude asi velky
          Ai-kun
    • Re: to je de.il
      26.10.2020 14:42

      Pořád lepší nechat lidem peníze pomocí snížení daně a tím udělat díru do státního rozpočtu, než když by ještě větší díry do rozpočtu dělali tradiční loupeživí politici tím, že by kradli jak straky ve velkém, jak už to předvedli. Skoro by se zde hodilo přísloví, co pravičáci neukradli to Andrej rozdal. :-)
      Richard Fuld
  • ČAU LIDI!!!!!!!!!!!!!!
    26.10.2020 9:16

    tak som opäť tady!!!!!!! Snažil som sa narovnať podnikatělské prostredie. Prišiel som sem z Bratislavy urobiť poriadok a odstrániť českých zlodějov. Preto som po vzore chorvatského oligarchy Ivici Todoriće, majitěľa nejväčšieho obchodného řetězca Konzum zaviedol EET. Podarilo sa mi zlikvidovať len jednu čtvrtinu obchodníkov - zlodějov, lebo kradli peniaze, ktoré som mal zarobiť ja!!!!!! To je dobrý výsledok. Ďalej som zťažil podnikanie hospodských zlodějov. Každý predsa vie, že na dědině je vždy najväščí miliardár a zloděj ten hospodský!!!!!!!!!!!!! Čo ma mrzí, je to, že moj kamoš oligarcha Ivic Todorić pred tromi rokmi zkrachoval a oligarcha dnes čelí policajnému vyšetřovániu. Podľa optimistických předpokladov námestkyně Schillerové z roku 2016 mali hospodští zloději přiznávať až o sto procent víc tržeb, zároveň měla štátna pokladňa vydělať díky vyššiemu výberu DPH 18 miliard ročně. Očekávánia sa nesplnila a to preto, že zloději sú tak sofistikovaní, že kradnú aj napriek EET!!!!!!!! Preto ich terazky vypněm a následně zakľakněm. Svoju konkurenciu navždy zlikvidujem. Lebo ja som štát a štát musí podporovať len tých najsilnějšíc - mňa. Rozumietě tomu???? teraz musím tiež niečo predhodiť davu a tak vám slľúbim zníženie daní a zrušenie superhrubej mzdy, ktorú som nezrušil tak ako zloděj kalúsek chcel. Počas celej mojej vlády som ju v konjuktúre nezrušil ale terazky vám to sľúbim. Nezabudnitě ma voliť - ANO-BUDĚ LÍP
    oradapoisson
    • Re: ČAU LIDI!!!!!!!!!!!!!!
      26.10.2020 14:24

      Takovou snůšku zbytečných primitivních blábolů nevidí člověk tak často. Bravo v tomto excelujete.
      Richard Fuld
      • bravo!!!!!!! děkuji
        26.10.2020 18:33

        bohužel máte pravdu!!!!!!! Správně jste to popsal!!!!!!!!!! Primitivní bláboly!!!! Bohužel se jedná o výňatky z článků, které tento stav popisují :-) přečtěte si například článek seznamzpravy ,,Čtyři roky s EET. Končí projekt, který změnil Česko,, tam najdete vše co jsem o EET napsal :-). bohužel vše je skutečné a jestli se vám to jeví jako blábol, tak si najděte jinou politickou stranu, kterou budete volit :-)
        oradapoisson
        • Re: bravo!!!!!!! děkuji
          27.10.2020 10:47

          Vaše hitparáda Andrejových blábolů pro mě nepředstavuje důvod ke změně volby. Pro mě jsou důležité jeho výsledky a jeho činy a v neposlední řadě i neskrývaná velmi intenzivní nenávist ze strany tradičních loupeživých politiků a jejich příznivců.:-) Každý politik často blábolí. I přes ty jeho bláboly je ale Andrej v podstatě stále jednookým králem mezi slepými. Kritizoval jsem ten Váš výběrový souhrn blábolů právě pro jeho naprostou zbytečnost pro diskuzi na dané téma a primitivismus spočívající v jejich výběru. :-)
          Richard Fuld
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení