Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa se na americké volby chystá jako nikdo jiný

Evropa se na americké volby chystá jako nikdo jiný

03.11.2020 16:47
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

V roce 2016 poslal šok z vítězství Donalda Trumpa evropské akcie směrem na jih, panevropský index Stoxx 600 se ale rychle vzpamatoval. Jeho rekonvalescence směrem nahoru trvala potom kolem šesti měsíců. Pozitivně reagoval i na rozhodné znovuzvolení Baracka Obamy prezidentem v roce 2012 v souboji s Mittem Romneym. Do zhruba šestiměsíčního období zisků vstoupily evropské trhy i po znovuzvolení George W. Bushe v roce 2004, kdy mu byl protivníkem John Kerry.

Anomálií byl rok 2008, podotýká americká stanice CNBC. Vítězství Baracka Obamy nad Johnem McCainem spadlo do období finanční krize a evropské akcie tehdy pokračovaly směrem dolů, až v březnu 2009 narazily na minima za mnoho desítek let dozadu.

Vzhledem k tomu, jaká v letošních volbách hlavy Spojených států hrozí rizika, se jako nejpravděpodobnější minulý scénář jeví Bushovo vítězství nad Alem Gorem z roku 2000. Sporný výsledek v klíčovém „swing“ státě Floridě skončil u nejvyššího soudu a Gore nakonec v závěru prosince uznal porážku.

Trhy po celém světě to tehdy obrátilo vzhůru nohama. Ještě větší turbulence ale někteří analytici očekávají letos. Korespondenčně už hlasoval bezpříkladný počet voličů a v řadě států může být výsledek opravdu těsný a někde už byly podány žaloby v souvislosti s volbami.

Jak poznamenává šéf evropských akciových strategií v Barclays Emmanuel Cau, evropské a americké akcie spadly v souvislost s rozporovanými volbami roku 2000 o zhruba 10 %. Dluhopisové výnosy se posunuly níže a defenzivní aktiva si vedla lépe. V krátkém běhu by tedy přesvědčivé vítězství některého ze dvou kandidátů mohlo být pro trhy pozitivní. „V dlouhodobém horizontu se nicméně domníváme, že trvalý dopad těchto voleb na trhy bude jenom nepatrný, což znamená, že akcie by měly obnovit svoje směřování vzhůru, jak bude známo jméno nového prezidenta,“ uvedl Cau. „V povolebních rally obvykle vedla hodnota,“ poznamenal s poukazem na hodnotové akcie.

Biden si podle průzkumů voličských preferencí udržuje nad Trumpem vedení jak na federální úrovni, tak ve většině „swing“ států.

Trump Biden volby Evropa akcie 

Zdroj: FT

„Modrá vlna“, tedy vítězství demokratů v Bílém domě a celém Kongresu by evropským akciím prospělo více, přičemž třemi oblastmi, kde by jejich politika mohla zasáhnout evropské akcie, jsou podle Barclays firemní daň (zvýšení z 21 % na 28 % by jim za Bidena prospělo víc než americkým, pozor ale na evropské firmy s expozicí na USA, kterým naopak pomohlo Trumpem orchestrované tři roky staré snížení této daně), stimuly (v infrastruktuře a v zelené energii) a podpora témat jako dekarbonizace nebo ESG.

Pak tu jsou ještě vyhlídky na novou fiskální pomoc na zmírnění následků koronavirové pandemie. Demokraté by do ekonomiky rádi napumpovali 2 biliony dolarů, víc než republikáni. Vyhlídky na větší fiskální stimulus dokonce převažují možná sestupná rizika pro trhy ve volebních slibech demokratů, jako je již zmíněné zvýšení firemní daně, reforma zdravotnictví nebo větší regulace, napsal v pátek Jonas Goltermann z Capital Economics.

Trump ale na předvolebním mítinku v sobotu naznačil, že pokud se mu to nepovede u volebních uren, hodlá si volby pojistit u soudu. Na trhy by to zřejmě mělo velký destabilizační efekt – a v americké společnosti mohlo vést k občanským nepokojům.

Nejistota je tedy jedním z klíčových slov a investoři, kteří by se před ní chtěli ochránit, by mohli zaparkovat svoje peníze v japonském jenu, domnívá se Zach Pandl, jeden z šéfů strategie pro devizové trhy a sazby v Goldman Sachs. Jen je tradičním „bezpečným přístavem“, je podceněný a má prostor ke zhodnocování, neboť globální úrokové sazby zůstanou nízko a od dolaru by se investoři mohli odklánět.

Jako pojistka by se mohlo nabízet také zlato. To by ale mohlo být tentokrát riskantní volbou, protože volny nejsou jenom o tom, zda Biden nebo Trump, napsal server investing.com. Ve hře již dlouho diskutovaná nová fiskální podpora a pokud by Sněmovnu reprezentantů a Senát nesmetla modrá vlna, mohl by být její průchod federálními zákonodárnými úřady složitější. Růst zlata by byl v takovém případě omezený a dokonce by mohlo narazit na citelné vybírání zisků, které by mohlo srazit cenu někam k 1850 dolarům za unci.

Zdroje: CNBC, FT, investing.com

 
 

Čtěte více:

Amerika plná příležitostí! Nakupujte u Patrie do konce roku bez poplatku
22.09.2020 18:04
Američané budou v listopadu volit novou hlavu státu. Prezidentské volb...
Analytici: Volby v USA ovlivní ekonomiku a burzy v Evropě
27.10.2020 11:44
Výsledky amerických prezidentských voleb nebudou mít dopad pouze na ho...
Prezidentské volby v USA: Není to jen Trump vs. Biden
30.10.2020 17:48
Zhruba týden zbývá do oficiálního začátku voleb ve Spojených státech. ...
Jak ovlivní americké prezidentské volby trh s ropou?
02.11.2020 5:44
Ropa v posledních dnech ztrácí půdu pod nohama a v průběhu středečního...
Týdenní výhled: Volby klíčovým tématem týdne, data půjdou stranou
02.11.2020 13:05
V úterý se konají americké prezidentské volby, respektive jejich hlavn...

Váš názor
  • us chaos
    03.11.2020 17:03

    v us je společnost rozdělená ještě více než v Evropě, takže to vypadá na dva scénáře s těsným výsledkem "vyhraje" Biden a Trump to neuzná a bude se týdny soudit a nebo těsně "vyhraje" Trumpík a druhá půlka us se bude moci zbláznit, ale ani jedna verze pro akcie žádná sláva naopak dolar by mohl slušně posílit
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: us chaos
      03.11.2020 17:28

      Těsný (či extrémně těsný) výsledek v klíčových státech, Florida, Texas, Pensylvánie je v zásadě jistý. problém může odvrátit jen jasný vítěz Biden v Michiganu, Wisconsinu, Minesotě, a jednom ze států Arizona, Severní Karolína, Ohio, Georgia. Mně to vychází asi tak 15% šance pro klidné předání moci, 5% u moci zůstává jasně trump a zbytek je chaos na týdny.
      ..
      • D
        03.11.2020 18:07

        Většinou s Tebou souhlasí,. ale tak drsně bych to neviděl
        Velkamedvědice
        • Re: D
          03.11.2020 19:12

          ahoj, za mne očekávám chaos na týdny též ( s 90% pravděpod.) popravdě cokoliv jiného mne překvapí jako ukázková demokracie :o)
          Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m