Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investice do odklonu od uhlí se Česku v budoucnu vrátí, tvrdí studie McKinsey

Investice do odklonu od uhlí se Česku v budoucnu vrátí, tvrdí studie McKinsey

12.11.2020 10:41
Autor: ČTK

Významné investice do odklonu od využívání uhlí v Česku se v dlouhodobém horizontu vyplatí a vrátí, protože pomohou podnikům a domácnostem snížit jejich provozní náklady. Vyplývá to z aktuální studie možných cest k dekarbonizaci pro hlavní hospodářská odvětví v ČR, kterou vypracovala poradenská společnost McKinsey. ČTK ji má k dispozici.

Česko podle ní může do roku 2030 splnit záměr EU snížit emise skleníkových plynů o 55 procent proti roku 1990. Podle efektivního scénáře společnosti McKinsey by si to vyžádalo dodatečné investice ve výši 500 miliard korun, tj. zhruba jednoho procenta hrubého domácího produktu v příštích deseti letech.

"Nejdůležitějším krokem je přitom další výrazné omezení výroby elektřiny a tepla z uhlí. Kromě toho je třeba zrychlit výstavbu obnovitelných zdrojů, podpořit přechod dopravy k alternativním palivům, zejména elektromobilitě, a pokračovat ve zvyšování energetické účinnosti budov. Velkou hrozbou pro splnění cílů pro rok 2030 je současná kůrovcová kalamita, která způsobuje, že české lesy se stávají významným zdrojem skleníkových plynů," uvedl partner pražské kanceláře McKinsey Viktor Hanzlík.

Pro dosažení takzvané uhlíkové neutrality do roku 2050 by pak Česko podle studie muselo investovat další čtyři biliony korun a nasadit nové technologie, které zatím ještě nejsou v dostatečném měřítku dostupné. Podle analýzy McKinsey se však velká část dodatečných investic do dekarbonizace v dlouhodobém horizontu vrátí.

"Za posledních 30 let došlo ke kompletní transformaci českého hospodářství. Nyní máme před sebou dalších 30 let, které přinášejí nutnost změny podobného rozsahu, a to dosáhnout nulových čistých emisí celé ekonomiky do roku 2050. Česko musí zůstat konkurenceschopné i ve světě, který rychle směřuje k nízkouhlíkovým technologiím, a co nejrychleji zajistit, aby pracovní místa, která zaniknou ve vysoce emisních sektorech, byla nahrazena v odvětvích nové, zelené ekonomiky," řekl vedoucí partner společnosti McKinsey & Company pro ČR a Slovensko Daniel Svoboda.

Podle ekologického Hnutí Duha otevírá studie v české debatě důležité téma, navrhovaný scénář ale podle něj mimo jiné nepočítá s možným žádoucím růstem obnovitelných zdrojů energie (OZE) v ČR ve 20. letech, tak jak činí například Komora OZE. "Varianta s pomalejším nástupem obnovitelných zdrojů a vyšším využitím plynu nahrává vysokému dovozu elektřiny z levných obnovitelných zdrojů v zahraničí," reagoval za hnutí Karel Polanecký.

Ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub označil za pozitivní závěr studie, že ČR může do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů na úroveň, kterou požaduje EU. "Nicméně metodika studie a rozdělení emisí po jednotlivých sektorech je diskutabilní a soustředí se téměř výhradně na stranu výroby. Přitom na straně spotřeby budovy emitují na 35 procent českých emisí, které je možné z velké části uspořit a budovy dekarbonizovat. K tomu z velké části vedou kvalitní energeticky úsporné renovace a využití místních obnovitelných zdrojů," uvedl.

S navýšením evropského klimatického cíle do roku 2030 bez znalosti dopadů, které by přinesl, podle dřívějšího vyjádření nesouhlasí Svaz průmyslu a dopravy ČR. V případě, že by takovýto cíl byl na úrovni Evropské unie definitivně schválen, musí podle svazu Česko toto rozhodnutí podmínit tím, že jednotlivé členské státy budou moci samy určit jak vlastní energetický mix, tak zejména individuální příspěvek k plnění cíle, který bude respektovat jejich možnosti.

Ministři životního prostředí zemí Evropské unie se na podmínkách dosažení klimatické neutrality do poloviny století shodli na konci října. Členské země budou dále o konečné verzi normy vyjednávat s Evropským parlamentem. Zatímco země severní a západní Evropy nemají s postupnými krátkodobějšími milníky problém, státy východní části EU včetně Polska či Česka tvrdí, že přechod k čistým technologiím pro ně bude velmi obtížný vzhledem k průmyslu závislému na fosilních zdrojích. Požadují proto, aby s klimatickým plánem byly spojeny dostatečné finanční kompenzace, mezi něž komise řadí například fond pro regiony závislé na uhlí.


Čtěte více:

PKN Orlen chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální
09.09.2020 12:25
PKN Orlen, polský majitel českého Unipetrolu, chce být do roku 2050 uh...
Zelenější cíle EU mohou ztěžovat odchod ČEZu z polského uhlí
17.09.2020 12:43
Zatímco Evropská unie šlape na plyn zelené revoluce, může být pro ener...
Polská vláda se dohodla s odbory na postupném ukončení těžby uhlí
25.09.2020 13:55
Polská vláda se dohodla s odbory na postupném ukončení těžby uhlí v ze...

Váš názor
  • Tvrdí McKinsey
    12.11.2020 16:02

    když to tvrdí, McKinsey, asi za to dostal řádně zaplaceno. Studie ví, co bude za 30 let (ta rentabilita), ale nemíme, co bude s hospodářstvím za 2 měsíce a za půl roku.
    Ullsperger
    • Re: Tvrdí McKinsey
      12.11.2020 21:41

      Zaplaceno jistě dostali. Z druhé strany hnědouhelné elektrárny a kyselé deště si pamatují Gottwaldovy děti dobře. Odklon od těchto a podobných zdrojů přinesl zlepšení stavu, ikdyž Greta je stále nešťastná. Kromě toho si svět uvědomil, že Slunce živí Zemi pár miliard let a tento zdroj je větší, než všechny konvenční známé ve svém součtu, potřebuje-li je lidstvo dolovat. V produkční ceně tato změna zdroje energie inflaci rozhodně nezpůsobí.
      Mudr.c
  • Představte si
    12.11.2020 15:06

    Co by dělali kdyby neměli tenhle nesmysl s CO2? Po 50 letech bláznění kolem počasí zachraňovaní tady je klimatická nouze. To by zřejmě měl někdo nést odpovědnost z těch tisíců ekoorganizací a politiků kde jsou biliony dolarů co lidi museli zaplatit. Co se s nimi stalo, že se nic nevyřešilo a pořád se ve zlodějně pokračuje a nabírá čím dál větších rozměrů.
    HenryFord
    • Re: Představte si
      12.11.2020 15:19

      Za posledních 30 let se vyřešilo to, že obnovitelné zdroje se staly ve více než polovině zemí nejlevnějším novým zdrojem energie. Upřímně tohle bych ještě pře 25 lety považoval za sci-fi. Takže moje děti mají alespoň malou naději, že nebudou žít v klimaticky rozvráceném světě. Za mě dobrý.
      ..
      •  
        12.11.2020 16:31

        A vyřešilo se to tak že se uměle vládnoucími zloději prodražili racionální zdroje energie. A ještě větší naději mají že budou žít jak v rozvojovém světě. Pokud nebudou patřit mezi vládnoucí smetánku nebudou mít jídlo, teplo a umřou na nemoci v 60 letech o kterých se před 30 lety myslelo že jsou v Evropě vyhlazeny.
        HenryFord
        •  
          12.11.2020 19:52

          Pálení uhlí mi jako dlouhodobě racionální zdroj energie teda nepřijde. Máme 21. století pálení uhlí odpovídá technologicky18.-19. století.
          ..
          •  
            13.11.2020 10:07

            To je železnice taky a jak zní ekoblázni a EUsoudruzi ucvrkávají. A vůbec není eko. Musí se přeorat krajina, má obrovskou spotřebu betonu, kameniva, železa, mědi. Není fexibilní, je zranitelná.
            HenryFord
            •  
              13.11.2020 10:31

              A jsme úplně mimo téma. Pálení uhlí je prostě v dnešní době neobhájíš a už vůbec ne tím, že označíš železnici za neekologickou.
              ..
              •  
                13.11.2020 10:57

                Jak jsem železnici nejen označil za neekologickou, ale i proč a taky je to technologická hvězda 19 století. Kutaní toxického lithia, kobaltu není moc ekologické a taky ho není nekonečné množství. Nějak se musí vykrývat období kdy nesvítí nefouká.
                HenryFord
                •  
                  13.11.2020 11:14

                  Ano k tomu potřebuješ jaderné nebo plynové zdroje ideálně asi obojí, ale pořád mi nějak není jasné kde vidíš problém při nahrazování uhelných zdrojů těmi obnovitelnými.
                  ..
                  •  
                    13.11.2020 12:24

                    Prvotní příspěvek byl o ceně. A nahrazování obnovitelnýma je právě kromě drahoty to že se musí zálohovat stejným výkonem. Což opět sráží efektivitu zdražuje a když se to zálohuje plynem tak je to úplný nesmysl. Plyn je přece fosil co produkuje CO2 a ještě jsme závislí na zahraničních dodávkách. To můžeme spalovat dřevo. Je to obnovitelný zdroj vyroste znova..
                    HenryFord
      • A kde jste to prosím vzal?
        12.11.2020 16:00

        To že tzv. obnovitelné zdroje jsou nejlevnější?
        Ullsperger
        • Re: A kde jste to prosím vzal?
          12.11.2020 19:50

          Na bloombergu. Viz níže odkaz.
          ..
      •  
        12.11.2020 15:56

        Mozna kdyby se poslednich 30 let ve velkem investovalo do malych modularnich jadernych reaktoru, nebo kdyby se vystavba ITERu poradne zafinancovala a neodkladalo se to, coz vede stejne jen k dalsimu zdrazovani a naslednemu prodluzovani. Pritom solarni pole a "bio" paliva stala neskutecne penize danove poplatniky a vedla pouze k neskutecne devastaci krajiny a v Asii k devastaci tripickych lesu, aby si Evropa mohla lit palmovy olej do motoru ... Jeste chvili nam budou ekologove planovat zivoty a zustane tu spalena zeme.
        sleeper
      •  
        12.11.2020 15:24

        ...prosím zdroj k vašemu tvrzení "nejlevnějším novým zdrojem energie"...
        indurain
        •  
          12.11.2020 19:49

          https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-28/solar-and-wind-cheapest-sources-of-power-in-most-of-the-world
          ..
    • Re: Představte si
      12.11.2020 15:09

      Soudruzi z McKinsey opravdu se nám socialismus v budoucnu vrátil?
      HenryFord
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba