Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kde budou akcie za deset let?

Kde budou akcie za deset let?

17.12.2020 18:14

Existuje řada způsobů, jak ukázat, že historicky je období vysokých valuací předehrou k nižší dlouhodobé návratnosti akciového trhu. Graf od Credit Suisse, který bych chtěl dnes ukázat, je jednou ze sofistikovanějších verzí. Jelikož valuace jsou nyní vysoko, nadšení asi budit nebude. Ale možná je to „tentokrát jinak“. A trochu o tom, proč jsou akcie mnohem zdravější investicí než zlato. Doslova.

Zmíněný graf porovnává desetiletou návratnost amerického trhu s tím, jak se vyvíjí poměr kapitalizace nefinančních titulů k HDP (tento poměr koreluje s návratností následujících deseti let a červená křivka je tak posunuta o deset let dopředu, čímž získáváme i „predikci“ vývoje do roku 2030):

akcie deset let valuace

Zdroj: Twitter

Jelikož poměr kapitalizace k HDP je nyní hodně vysoko (posunuto dopředu), návratnost akcií by měla postupně klesat a podle tohoto „modelu“ by se měla do roku 2030 dostat dokonce znatelně do záporu. Ti, kteří by dnes drželi akcie s tím, že je mají minimálně na deset let, pak ani nenaleznou moc velkou útěchu v tom, že by se křivky v grafu moc nekamarádily. Naopak se zdá, že vypovídací schopnost tu nějaká je, respektive doposud byla.

Naděje na vysoké dlouhodobé výnosy akcií tu ale podle mne je. Pramení z možnosti pozitivních ziskových překvapení. Nízká návratnost po období vysokých valuací (graf) je „mechanicky“ dána tím, že vysoké valuace již nemají kam růst, spíše klesají a růst cen akcií tak může táhnout jen vyšší ziskovost (růst cen P tlumí klesající PE, ale proti němu jde růst zisků E). Onu predikci by tak naboural rychlý dlouhodobý růst zisků. Je to možné? Jde o téma obsáhlé:

Na jednu stranu jsou zisky k produktu historicky už hodně vysoko a zde tedy rezervy moc nejsou. Minimálně pokud věříme v nějaký návrat k průměru, nebo pokud třeba vnímáme společenské tenze plynoucí z příjmové nerovnosti v řadě zemí. Ty by naznačovaly, že podíl zisků na produktu bude klesat a to by ještě znásobilo efekt popsaný grafem. Na stranu druhou tu máme dlouhou řadu nových technologií a možných neuvěřitelných překvapení s potenciálem pro mohutný posun produktivity a celkových příjmů (včetně zisků). Šlo by k tomu samozřejmě dodat mnohem více, takovýhle je rámec a celá věc je tak podle mne přes uvedený graf stále otevřená.

Sazby a zlato

Ve větším detailu jde i o to, kde se bude pohybovat růst ekonomiky a zisků relativně k sazbám – je zřejmé, že lepší ekonomická aktivita povede k růstu sazeb a jde o jejich relativní proporci (ta bude mít dopad i na valuace). Tuto proporci nemusí ale moc řešit jiné aktivum, kterému se dnes chci krátce věnovat - zlato. Jak totiž ukazuje následující graf, jeho cena ne dokonale, ale stále silně koreluje s vývojem reálných výnosů desetiletých vládních obligací. A jak v grafu červenou přímkou ukazuje Nordea, růst výnosů (pozor, obrácené měřítko) by zřejmě přinesl pokles ceny zlata:

akcie deset let valuace zlato

Zdroj: Twitter

Negativní vztah mezi reálnými sazbami a cenou zlata je dobře zdokumentován. Podle některých funguje zejména při záporných a nízkých sazbách a hlavní příčinou je to, že nízké sazby znamenají nižší náklad příležitosti u držení zlata, které negeneruje žádný příjem. Možná by bylo zajímavé pouvažovat o tom, jak se tento mechanismus (ne)rýmuje s tím, že zlato je zároveň považováno za pojištění proti inflaci a také proti krizím (frikce nastává třeba při možnosti deflační krize). Ale takovou úvahu nevtěsnáme do pár řádků, dnes stačí onen graf.



Čtěte více:

Nebezpečí prázdných cenovek
11.12.2020 17:55
Co kdybychom přišli do potravin a v některých regálech našli zboží s c...
Norsko-švýcarská rána monetární intuici
14.12.2020 17:35
Monetarista David Beckworth přináší na svém blogu graf porovnávající v...
DuPont významně podhodnocen?
15.12.2020 17:47
Seth Goldstein z Morningstar na počátku listopadu psal, že akcie spole...
Tři grafy pro růstové investory
16.12.2020 17:55
Kolem roku 2000 bylo na americkém akciovém trhu asi 40 % společností, ...

Váš názor
  • REÁLNÉ sazby budou ještě dlouho záporné
    18.12.2020 10:42

    Autor: "Negativní vztah mezi reálnými sazbami a cenou zlata je dobře zdokumentován." __________________________________________________________________________ Pak tedy o zlato nemám strach: http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts __________________________________________________________________________ Reálné záporné sazby je totiž to jediné, co stojí mezi ohromným státním dluhem (který navíc všichni plánují dále zvyšovat a to čím dál rychleji) a státním bankrotem.
    Hayek
    • H E D G E
      18.12.2020 10:45

      Jestli dnes zlato něco ohrožuje, tak je to bitcoin (jak seznává stále více ekonomů, bankéřů a investorů). Pokud má někdo své portfolio zajištěné pomocí obou těchto instrumentů (opět: je jasně patrné, že se to stále častěji a intenzivněji děje), mohl by mít o něco klidnější spaní.
      Hayek
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data