Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Piráti schválili společnou koaliční kandidaturu se Starosty

Piráti schválili společnou koaliční kandidaturu se Starosty

12.01.2021 9:40
Autor: ČTK

Piráti budou v říjnových volbách do Sněmovny kandidovat společně s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). V internetovém hlasování, do kterého se mohli zapojit všichni členové Pirátů, podpořilo koaliční dohodu obou uskupení 668 z 848 hlasujících. Širší vedení Starostů schválilo smlouvu minulý týden.

Piráti o koaliční smlouvě hlasovali od pátečního dopoledne. Aby návrh uspěl, potřeboval alespoň 60 procent hlasů. Získal téměř 79 procent, alternativní návrhy, aby se rozhodovalo na republikovém výboru nebo řádném jednání celostátního fóra, obdržely nejvýše necelých 21 procent hlasů.

Koalice chce cílit na vítězství ve sněmovních volbách a zisk více než čtvrtiny hlasů. Obdobné cíle si klade i konkurenční koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která chce vypracovat koaliční smlouvu do konce ledna a program do konce února.

Koaliční smlouvu s programovými východisky uzavřeli Piráti a STAN koncem loňského roku. Hnutí STAN obsadí první pozici kandidátky ve čtyřech krajích, celostátním lídrem uskupení bude předseda Pirátů Ivan Bartoš. Mezi programové priority patří nízké daně, dostupná zdravotní péče v regionech, ochrana klimatu, inovace či transparentní vládnutí.

Hnutí STAN nejprve kandidovalo ve sněmovních volbách společně s TOP 09, spolupráci subjekty ukončily v roce 2016. Před posledními volbami do Sněmovny se začala rodit spolupráce mezi STAN a KDU-ČSL. Kvůli nízkým preferencím však lidovci koalici zrušili a nabídli STAN místa na své kandidátce.

Hnutí STAN se však rozhodlo kandidovat samostatně a ve volbách v roce 2017 získalo šest mandátů za 5,18 procenta hlasů. Piráti do Sněmovny ve stejném roce vstoupili jako třetí nejsilnější subjekt po ANO a ODS se ziskem 10,76 procenta hlasů a 22 mandáty.

Rakušan: Koalice s Piráty má šanci změnit poměry v Česku 

Předseda STAN Vít Rakušan na sociálních sítích poděkoval členům Pirátů, že dali šanci koaliční spolupráci. Společná kandidatura obou subjektů ve sněmovních volbách má podle něj chuť a šanci změnit poměry v Česku a posunout ho do 21. století.

Koalice získala minulý týden 92 procent hlasů širšího vedení STAN, ve webové anketě Pirátů ji pak podpořilo téměř 79 procent hlasujících. Rakušan dnes na facebooku uvedl, že podle členů Starostů byli Piráti preferovaným partnerem. "Také si to myslím. Máme společnou chuť něco změnit, jsme pracovití, féroví. Chceme zastupovat lidi, ne sami sebe," uvedl.

Členům Pirátů poděkoval za odvahu, kterou podle něj při hlasování projevili. "Myslím, že společně máme šanci opravdu změnit poměry v naší zemi a posunout se do 21. století," uvedl. Koalici podle Rakušana nebude tížit minulost.

Zmínil v té souvislosti nedávnou fotografii ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), na které je mimo jiné kamenem zatížený stoh papírů. "Člověk, který nechápe, že tenhle šutr symbolizuje starý svět mocné a lidi dusící byrokracie, už tady vládnout nemá. A s podporou naší koalice tenhle svět, tihle lidé, tohle zaseklé kolečko ve dvacátém století, počítat opravdu nemůže," napsal.


Čtěte více:

Michl: Od ČNB nyní očekávejte stabilitu sazeb
12.01.2021 8:18
Česká národní banka by měla prozatím držet úrokové sazby beze změny, ...
Evropské burzy mohou dnes začít opatrně v plusu. Rostou bitcoin i zlato
12.01.2021 8:51
Americké akcie včera poprvé po pěti seancích klesly a evropský začátek...
Rozbřesk: Česko při startu očkování zaostává, rozhodnou však nadcházející měsíce
12.01.2021 9:10
Česko není jedinou zemí, kde start očkování proti COVID-19 zatím mírně...

Váš názor
  • Bože všemohoucí,
    12.01.2021 20:50

    Bože všemohoucí, chraň nás a tuto zemi před naslizlým Bartošem a Rakušanem s rybíma očima, před jejich programovými body zahrnujícími přijetí eura, ztotožněním se se zelenou politikou EU. Dej ať plácají co nejvíce takovým kravin, jako citované Rakušanovo odsouzení šutru - těžítka na stole Schillerové. Awomen.
    Ullsperger
    • Re: Bože všemohoucí,
      12.01.2021 23:02

      Dneska jsem po delší době mrkl na Twitter Michala Šnobra, páč ČEZ teď celkem slušně povyrostl a byl jsem docela v šoku, páč tam psal, že bude volit právě Piráty. Připadám si jako Alenka v říši divů a fakt nechápu co se to pro Boha s lidma děje?
      Lišák
      •  
        12.01.2021 23:59

        Mrknul sem, kolik mu je. No v jeho 44 bych už nečekal voliče těchto angažovaných činovníků SSM (dnes místo modré košile zelená a rudým nátělníkem).
        indurain
      •  
        12.01.2021 23:48

        V tom snad musí být něco jiného než sympatie...
        indurain
        • Piráti
          13.01.2021 0:47

          Takže, ze zelenými koketují socani. Co se dějě s lidmi fakt nevím, viz. i tohle vlákno. Zřejmě udělám po 10 letech vyjímku a budu volit parlamentní stranu, už jen proto, abych se od Vás distancoval. Piráty ze starosty. Je mi přes 50. Defakto vidím kromě nich jediný politický subjekt, ale i tem má máslo na hlavě. Než roztříštit hlasy v rádoby pravici, která je bohužel pro většinu tohoto národa nepřijatelná, zvolím tuto alternativu ke komunistům, socanům a Burešovi. Klidně mě zastřelte, jako ochránci vyššího principu mravního. Bez soudu.
          Velkamedvědice
          • Re: Piráti
            13.01.2021 1:16

            Vysej se na všechny kolem a vol především podle svého vědomí a svědomí. Já volím ODS. Klidně mě zastřel a nebo ukamenuj a věz, že vím, že budeš mít ve všem co mi napíšeš k ODS pravdu, ale já s nemůžu pomoct, ale pro mě je tato strana jediná volitelná, páč já jsem pravičák jak poleno a navíc jsem patriot a fakt si nedovedu představit, že bych mohl žít jinde než tady v ČR. ODS je pro mě 100% zárukou svobody a demokracie.
            Lišák
            •  
              13.01.2021 1:26

              Každý to máme jinak. Pirati a tzv. starostové stejně jako svatí, pekarové a fialové jsou pro mě nevolitelní. Za rok snad bude předsedou Kuba a ten by konečně lídr být mohl...
              indurain
              •  
                13.01.2021 8:44

                zjistete si jak pan Kuba vedl na jihu Cech vyberova rizeni ... druhej Topolanek. Bohuzel ODS se s temito lidmi nezbavi cejchu zkorumpovane strany. Ja sem ODS drive volil, ale po vsech tech Vondrech, Rebiccich, kdy uz se nebali vytahovay miliardy uz sem si rek, ze to staci ... ale koho volit ted to fakt netusim :-)
                BorisHead
                •  
                  13.01.2021 9:27

                  Já to asi hodím s velkým sebezapřením ODS, ale radost mi to dělat nebude...
                  qwer
              • Indurain
                13.01.2021 1:29

                Jistě. Bylo by smutné, kdybychom byli všichni stejní a neexistovala pluralita názorů. POkud tě trochu znám, komunisty ani fašisty volit nebudeš, takže není co řešit. Dobrou noic.
                Velkamedvědice
                • Re: Indurain
                  13.01.2021 1:31

                  jak píšeš, ty už vůbec. I tobě dobrou noc.
                  indurain
                  •  
                    13.01.2021 1:50

                    Hoši naprostý souhlas, ale já nevolím ani socany. :o)
                    Lišák
                    •  
                      13.01.2021 9:28

                      Doufám, že socani a komanči se letos do parlamentu nedostanou...
                      qwer
            •  
              13.01.2021 1:18

              Ač jsou tyto dvě strany snad až v antagonistickém rozporu, je ODS pro mě jedinou druhou přijatelnou volbou.
              Velkamedvědice
              • VM
                13.01.2021 1:34

                No vidíš a pro mě je jedinou ODS a víš proč? Protože jen v ODS mám 100% záruku skutečné demokracie a skutečného a opravdového liberarismu. Mám milion výhrad k Fialovi a jako lídr je fakt slaboučkej, ale jeho vidění světa je totožné s mým. Je to slušný člověk, ale o to nejde, jde o to, že prosazuje to čemu já věřím a co je i pro mě důležité. On za to bojuje a já mu v tomto ohledu věřím, podobně jako věřím D.Landovi ajn. Ti lidi jsou moje krevní skupina. Piráti moje krevní skupina nejsou. Mají silné socialistické křídlo a v tomto ohledu jsou pro mě nevyzpytatelní. Hele vol si koho chceš, ale hlavně ať toho pak nelituješ. Opatruj se.
                Lišák
Aktuální komentáře
02.05.2024
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.