Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká ministryně financí Yellenová svolala regulátory kvůli kauze GameStop

Americká ministryně financí Yellenová svolala regulátory kvůli kauze GameStop

03.02.2021 13:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Americká ministryně financí Janet Yellenová svolává setkání finančních regulátorů. Měli by jednat o tržních výkyvech, které vyvolali drobní investoři svými obchody s akciemi GameStop, se stříbrem a s dalšími tituly, které letí na sociálních médiích. Historicky první šéfka amerického rezortu financí k tomu nejdříve potřebovala získat zelenou od právníků, napsala agentura Reuters. V minulosti totiž dostávala peníze za proslovy od klíčového hráče v kauze GameStop, hedgeového fondu Citadel.

„Ministryně Yellenová se domnívá, že integrita trhů je důležitá, a požádala o diskusi o nedávné volatilitě na finančních trzích o tom, zda jsou nedávné aktivity konzistentní s ochranou investorů a férovými a efektivními trhy,“ uvedla mluvčí ministerstva Alexandra LaMannová.

Podle nejmenovaného činitele amerického ministerstva financí by se setkání mohlo uskutečnit už tento týden. Konkrétně na něj Yellenová pozvala šéfy Komise pro cenné papíry a burzu (SEC), Fedu, newyorského Fedu a komise pro obchodování s komoditami (CFTC).

Na akcie kamenného prodejce videoher GameStop, výrobce sluchátek Koss, řetězce kin AMC Entertainment a dalších se v posledních týdnech upřela pozornost armády drobných investorů, organizujících se na fóru Wall Street Bets na sociální síti Reddit. Třeba akcie GameStopu vyšroubovali svými nákupy tak vysoko, že způsobili masivní ztráty profesionálním obchodníkům na krátko, kteří inkasují zisky, když jimi vybrané akciové tituly padají.

GameStop se tak díky návalu retailových kupců dostal během deseti obchodních dní z cenovky 19,95 USD až více než 347 USD na akcii, ze kterých později vylezl až ohromujících 483 USD na akcii. Už včera se ale vrátil na zem a po 60% ztrátě zavíral na 90 USD za akcii. Klesly i ceny stříbra, které po soustředěné iniciativě rekreačních investorů dostaly předtím na osmiletá maxima nad 30 dolarů za unci.

Vývoj akcií GameStop za poslední tři měsíce, v grafu níže ve srovnání s indexem Nasdaq (červeně, splývá s osou X grafu):

GameStop akcie Yellenová regulace setkání

Před „extrémní volatilitou v cenách akcií“ varovala minulý týden SEC, podle které má tato kolísavost potenciál vystavit investory rychlým a vážným ztrátám a „podkopat důvěru na trhu“. Úřadující šéfka SEC Allison Herrenová Leeová v pondělí prohlásila, že akcie, které divoké obchodování vyneslo neobyčejně vysoko, její úřad bedlivě sleduje. Důkaz, že by byl širší trh v ohrožení, ale nepozoruje.

Tržní turbulence nastaly pro Washington v mimořádně ošemetné době. Na administrativu nového prezidenta Bidena byl v souvislosti s turbulencemi v posledních dnech vyvíjen tlak, aby zakročila. Řada Bidenových kandidátů na klíčové posty ale čeká na potvrzení Senátem. Je tomu tak třeba u regulátora SEC, jehož příští předseda Gary Gensler čeká na odklepnutí Senátem.

Celá sága pravděpodobně urychlí regulatorní zkoumání toho, jakou roli hrají nebankovní firmy na finančních trzích. Jednou z nich je právě Citadel, fond, který minulý týden hodil záchranné lano zvící 2,75 miliardy dolarů fondu Melvin Capital, sázejícímu na pokles akcií GameStop,

Finanční impérium Citadel vede miliardář Ken Griffin, který jednak řídí hedgeový fond, ale také ovládá Citadel Securities, obřího tvůrce trhu, který vypořádává obchody pro klienty Robinhood. Yellenová, jinak též bývalá předsedkyně amerického Fedu, vydělala na poplatcích za proslovy od Citadel přes 700.000 dolarů a při nástupu do funkce slíbila, že se bez dovolení nebude plést do konkrétních záležitostí s touto firmou, ani s bankami jako Citi nebo Goldman Sachs.

Právníci ministerstva financí specializující se na etický kodex ale dali Yellenové volnost pracovat na otázkách týkajících se trhů nebo sektoru finančních služeb obecně. Podle představitele tohoto oddělení Briana Sonfielda by totiž pro Yellenovou bylo „obtížné, ne-li nemožné“, vyloučit se ze záležitostí týkajících se tržní volatility.

Souhlas musela Yellenová získat i k tomu, že se bude angažovat v rozsáhlých otázkách v odvětví finančních služeb. Yellenová je jako ministryně financí rovněž šéfkou výboru pro dohled nad finanční stabilitou (FSOC), který vznikl jako následek globální finanční krize a má monitorovat systémová rizika. Formální schůzkou této komise ale nadcházející rokování o kauze GameStopu není.

Zdroje: Reuters, Bloomberg, Patria.cz

 

Čtěte více:

Braňo Soták ke GameStop: Lekce z teorie her
30.01.2021 14:45
Nejprve včera a pak i dnes (psáno v pátek) jsem původně plánoval psát ...
Sumner: Gamestop a neexistence bublin
03.02.2021 11:58
Ekonom John Cochrane má na svém populárním blogu nový příspěvek nazvan...
Braňo Soták: GameStop Vol. 2
01.02.2021 16:05
Ač je to k nevíře, titulní stránky všech velkých finančních médií plní...
Braňo Soták ke GameStop vol 3: Drobní investoři v sevření informační asymetrie
02.02.2021 13:25
Dovolte mi ještě jednou se vrátit ke kauze GameStop. Jakoby nestačilo ...

Váš názor
  •  
    03.02.2021 15:02

    Je to nabídka a poptávka. Fondy čekaly pokles a prodělaly, to nějak nechápu. Až se turbulence usadí tak se to vrátí možná zpět. Když prodělají drobasové tak jí to nevadí, když fondy tak ano. Externí zásahy do volného trhu by vůbec neměly být, stačí už že obchodují automaty s vyčůranými algoritmy a tvoří miliardáře co za ničení trhu bohatnou. Jednoho echt výtečníka máme i u nás...
    karel777
  •  
    03.02.2021 14:11

    Volný akciový trh neexistuje, všichni to ví. Věděl to Trump, ví to Biden i Yellenová a nikdo s tím nic neudělá. Miliardy tečou...
    Čert
    •  
      03.02.2021 17:01

      Coz to jo, tecou. Ale pokud nepotecou k tem spravnym lidem tak bude tlak na regulaci. jinak neni Yelen nahodou tak trochu v konfliktu zajmu? nevim co je na tom pravdy, ale : Treasury Sec. Janet Yellen received more than $800,000 in speaking fees from a hedge fund that has become embroiled in the saga over stock trades for video game retailer GameStop, according to her financial disclosures.Citadel, a hedge fund founded by Ken Griffin, a major GOP donor, paid Yellen $810,000 to speak at several events from October 2019 to October 2020, according to Yellen’s filings with the Office of Government Ethics.The Chicago-based hedge fund paid Yellen $292,500 for a speech on Oct. 17, 2019, $180,000 for one on Dec. 3, 2019, and $337,500 to speak at a series of webinars held from Oct. 9-27, 2020
      Ai-kun
      •  
        03.02.2021 17:02

        aha v clanku to je taky :p ale potom jaka regulace z toho muze bejt zejo..
        Ai-kun
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.